Iako je danas standard sigurnosti stroži nego ikad prije, stručnjaci za obrazovanje odlučili su poduprijeti pedagoge koji su ustrajni u borbi za djetinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.


Widget not in any sidebars

Šumski vrtić “Vile i vilenjaci”, u Dorsetu u Engleskoj, dobilo je najviše ocjene Biroa za standarde u obrazovanju zbog toga što mališane umjesto baratanju digitalnim spravicama uči rukovanju pilama i vatrom.

Iako je danas standard sigurnosti stroži nego ikad prije, stručnjaci za obrazovanje odlučili su poduprijeti pedagoge koji su ustrajni u borbi za djetinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.

2 9

Ovaj vrtić nalazi se usred šume i nema ni tekuću vodu ni struju.

Šest odgojitelja nadgleda djecu dok se ona penju po drveću, vise na konopcima, sjeckaju povrće i kuhaju ručak na otvorenom plamenu.

1 9

Inspektori Biroa bili su zadivljeni time što su djeca, zahvaljujući boravku na otvorenom, pokazala vrlo visoku razinu samopouzdanja i neovisnosti.

“Djeca su izuzetno motivirana širokom lepezom izazova i poučnih iskustava. Dok istražuju prirodno šumsko okruženje, sasvim su posvećena učenju.”, napisali su u izvještaju.

3 9

atma.hr – 39

Mališani vrijeme provode na otvorenom bez obzira na kišu ili vjetar, jer se vrtić rukovodi krilaticom “Ne postoji loše vrijeme, već samo pogrešna odjeća”.

Prosječan dan provode pjevajući pjesme oko vatre, gradeći kolibe i gacajući po lokvama.

4 9

Matematiku uče pomoću grančica, a lišće i koru drveta koriste za stvaranje umjetničkih djela. Također, uzgajaju svoje biljke i mijese vlastiti kruh.

Kad počne kiša, djeca navlače kabanice i gumene čizmice i sklanjaju se pod nadstrešnicu od granja.

5 9

Kirsteen Freer, koja je 2007. godine osnovala ovaj vrtić, za Daily Mail kaže:

“Vjerujemo da su djeca onoliko sretna koliko su bliska s prirodom, u kojoj najbolje uče. Odrastala sam kampirajući s obitelji u prirodi, kao i moja djeca, ali sam shvatila da je mnogo djece koja nisu imala takva iskustva. Mnoga djeca su potpuno otuđena od prirode i odrastaju u četiri zida, okružena modernom tehnologijom. Mi pokušavamo odgojiti buduće tinejdžere koji se neće lako dosađivati, već će znati cijeniti svijet koji ih okružuje.”

atma.hr – 39

6 8

Priredila: Jovana Papan

detinjarije