Iz Majke Prirode koja se na sanskrtu zove Prakriti dolaze tri prvobitne kvalitete ili gune: Satva, Rađas i Tamas.

atma.hr – 52
Satva posjeduje najveću kvalitetu i ima prirodu svjetlosti, lakoće, jasnoće, sklada, ravnoteže i inteligencije. To je božanska kvaliteta i donosi uzlazni pokret duše. Ona stvara mir, ljubav i vjeru i uvodi ljudsko biće u duhovni život.

Rađas je intermedijarne kvalitete i ima prirodu energičnog djelovanja, turbulencije, uznemirenosti, nasilja i strasti. Rađas je “demonske” ili asurske kvalitete i zadržava dušu u srednjim svijetovima. Posljedično stvara agresiju, takmičenje, svađu i bol i uzrokuje da ljudsko biće teži materijalnim i svjetovnim postignućima. Tako materijalne stvari postaju glavni životni cilj.

Tamas ima nižu kvalitetu te posjeduje prirođenu inerciju, tamu, prigušenost, teškoću, težinu i letargiju. To je životinjska kvaliteta koja drži dušu vezanom u nižim i nesvjesnim carstvima. Uzrokuje patnju, propadanje i uništavanje te uzrokuje da ljudsko biće postane lijeno, beskorisno, neproduktivno i neinteligentno.

atma.hr – 52
Svaka od ove tri kvalitete neophodne su za pravilno odvijanje procesa u prirodi. Tamas daje stabilnost kao u primjeru zemlje i fizičkog tijela. Rađas je zadužen za energiju kako atmosfere tako i vitalnog tijela kod živih organizama. Satva daje svjetlost nebu i ljudskom umu. Rađas i Tamas ne pripadaju domeni uma i zapravo štetno djeluju na njega, jer je um prirodno carstvo Satve. Tamas postaje neznanje te uzrokuje nedostatak pozornosti i svjesnosti. Na taj način zamračuje um. Rađas potiče želju i maštu koje se projiciraju kroz njega.

Vedska astrologija između ostalog razmatra mentalne i umne kvalitete određene osobe, koje bi trebale bit pod većim utjecajem Satve pod manjim utjecajem Rađasa i Tamasa. Smatra se da se duhovna evolucija usporava zbog prevelikog prisustva Rađasa i Tamasa. Kada je Satva u nečijoj prirodi naglašena, ona omogućava osvještavanje  duhovne i božanske prirode, pomoći koje možemo nadići materijalni svijet.

Ako su planete u horoskopu pod većim utjecajem Satve tada osoba pokazuje etičke, religijske i duhovne osobine. Ako su planete u rađastičnom dijelu spektra, tada osoba pokazuje svjetovne osobine, te vezanost duše uz materijelne želje i postignuća. Naglasak planeta u tamastičnom spektru  ukazuje da osoba pokazuje niže sklonosti, destruktivne porive, a duša je vezana uz niže, životinjske predjele postojanja.

Planete možemo svrstati u određene skupine:

  • Satvični planeti: Sunce, Mjesec, Jupiter, Neptun
  • Rađastični planeti: Merkur, Venera, Uran
  • Tamastični planeti: Mars, Saturn, Rahu, Ketu, Pluton

atma.hr – 52
Planeti imaju i sekundarne kvalitete. Sunce sadrži i neke rađastične kvalitete jer daje percepciju i energiju. Mjesec ima neke tamastične kvalitete poput letargičnosti. Merkur i Venera imaju nešto Satve poput suosjećanja i predanosti. Mars i Ketu imaju nešto Rađasa jer daju energiju i snagu volje. Uran, Neptun i Pluton, poput lunarnih čvorova Rahua i Ketua, obično su nadjačani prirodom planeta s kojima su povezani. Čak i promjenjivi ili osjetljivi planeti poput Mjeseca i Merkura mogu poprimiti bilo koju kvalitetu u skladu s utjecajima i aspektima drugih planeta.

Horoskopske kuće također možemo svrstati u ove tri kvalitete.

  • Satvične kuće: 1,4,5 i 9.
  • Rađastične kuće: 2,7,10 i 11.
  • Tamastične kuće: 3,6,8 i 12.

Priroda znakova u kojima su planeti, također se moraju uzeti u obzir. Harmonično smješteni i uravnoteženi planetarni utjecaji teže ka Satvi. Sukobljeni planetarni utjecaji skloni su Rađasu. Nedostatak povezanosti između planeta čini Tamas. Općenito, prevladavanje duhovnih čimbenika u horoskopu stvoriti će osobu satvične prirode, prevladavanje egoističnih stavova stvara rađastične osobe, a nedostatak integracije u horoskopu stvoriti će tamastične tipove ljudi. Iz ovih razloga, određivanje stanja triju guna u horoskopu, predstavlja složeni posao. To je dio cjelokupne spoznaje mentalne i duhovne prirode osobe. To može donekle ovisiti o prirodi duše, jer će više razvijene duše koristiti više principe planetarnih energija a duše na nižem stupnju evolucije će biti sklonije prizemnijim energijama. Više duše korisiti će satvične planete, uz rađastične primjese, a niže duše koristiti će više tamastičnih planeta. Iz tog razloga neki su astrolozi skloni prosuđivati nečiji duhovni razvoj samo na osnovi horoskopa. Ipak, astrolozi su dužni poticati kod svojih klijenata satvične elemente u njihovim svakodnevnim životima.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

111 AKAŠA

banner za knjige akasha

Prethodna objavaOno što sigurno znam je da nikad nisi sam
Slijedeća objavaPozdrav Suncu – Surya Namaskar – drevna sekvenca za savršeno zdravlje uma, duha & tijela
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.