Joga, drevna indijska filozofija i znanost duhovnog razvoja, postoji od pamtivijeka. Njen glavni cilj je ujedinjenje Jivaatme (individualne svijesti/duše) i Paramatme (vrhovne duše /Boga). Kako bi bili u mogućnosti to postići, i iznad svega izdržati ogromnu količinu energije koja kroz vas protječe za vrijeme viših duhovnih iskustava, trebate održavati zdravo i jako tijelo, te smiren i usredotočen um. Ako bilo što od toga nedostaje, vjerojatno nećete moći podnijeti iskru duhovnog prosvjetljenja kad vam dođe.

Jedna od jogijskih praksi koja nam pomaže postići sve navedeno je Surya Namaskar – savršeni spoj fizičkih pokreta, svjesnosti daha i koordinacije pokreta i daha. To je savršena kompilacija najvažnijih asana. Sve dok su naši pokreti u koordinaciji s dahom, obogaćeni pozitivnim osjećajima i molitvom, i po mogućnosti svetim mantrama,  ova vježba ispunjava ovu svrhu.

atma.hr – 52
Važnost sunca je neupitna, daje život gotovo svemu na ovom planetu i u galaksiji, ubija bacile, čineći nas zdravijim i otpornijima na bolesti. Naša dnevna rutina bi trebala početi prije izlaska sunca tako da gledamo na crtu horizonta gdje sunce treba izaći, a završiti tako da gledamo zalazak sunca, barem 3 – 10 minuta oboje. Ovo može pomoći s problemima oka, kao što su mrena, glaukom, poremećaj mrežnice, dok u isto vrijeme aktivira sve žlijezde i normalizira njihovu funkciju.

Imajte na umu da su dobrobiti sunčeve svjetlosti brojne – od proizvodnje vitamina D, regulacije krvnog pritiska i šećera u krvi, zaštite od reumatoidnog artritisa, astme, zaraznih bolesti, do prevencije bolesti kojih se pribojavamo, kao što su rak i tuberkuloza.

Prigrlite Surya Namaskar kao svoju dnevnu rutinu. Kako sunce izlazi svaki dan bez odlaganja i otkazivanja, tako i vi vježbajte svaki dan ovu sekvencu, bez izlike.

Ovisno o vašem fizičkom stanju i kondiciji /fitnessu, idealno bi bilo uraditi od 12 do 108 ponavljanja. Prilikom izvođenja, unutar sebe izrazite zahvalnost suncu za sve darove koje daje cjelokupnom čovječanstvu. Svakodnevnom vježbom, razvit ćete disciplinu i to će se odraziti na sve aspekte vašeg života, oslobađajući se letargije, depresije i odgađanja /oklijevanja.

Osim što ćete postati fizički snažniji, razvit ćete unutarnju izdržljivost kako biste se mogli nositi s dnevnim izazovima na najbolji mogući način.

Sunce će nastaviti izlaziti i zalaziti, bez obzira na vašu Surya Namaskar praksu /vježbu. Bitan je vaš osobni razvoj. Stoga, ustrajte.

Bog vas blagoslovio zdravljem, bogatstvom, srećom, dugim i mirnim životom.

Shri Shivakumar Swamiji Nasimath
Ekam Satyam Foundation
www.ekamsatyam.org

5.lipnja 2020.,Bangalore, India

(Iz knjige „ Surya Namaskar – Pozdrav Suncu – sve o drevnoj, moćnoj joga sekvenci“ od Leonarda Gospodnetića, mag.cin. )

Kretanje je izraz života. U našoj prirodi je da se krećemo. Čisto kretanje je val, ritam, vibracija, frekvencija, titraj. Sve u kreaciji je titranje, od kretanja planeta do zvijezda, Zemlje, valova, oceana, vjetra u granama drveća. Čitava priroda ritmički se pokreće tim impulsima kreacije. Naše tijelo je tijelo svjesnosti, cjelokupan svemir svijesti u kretanju, stalno mijenjajući se, iz trenutka u trenutak, svakog sata, dana, mjeseca i sezone. Naše tijelo je izraz tih ritmičkih odnosa, impulsa inteligencije, koji se ponekad uslijed stresnog načina života poremete, a upravo pozdrav suncu idealna je metoda za usklađivanje ritmova individualnog tijela s ritmovima prirode.


atma.hr – 52
Pozdrav suncu (Surya Namaskara)

Pozdrav suncu (Surya Namaskara) je jedna od najdrevnijih metoda integracije uma, duha i tijela. On je također i jedna od dobro poznatih osnovnih tehnika joge. Zbog svoje praktičnosti, mnogostranosti i efikasnosti, pozdrav suncu je jedna od najkorisnijih metoda formiranja zdravog, aktivnog i sretnog života, a također je izuzetna priprema za razvoj svijesti.

Riječ surya znači „Sunce“, a namaskara znači „Pozdrav“. Sunce od davnina predstavlja moćan simbol duhovne svijesti i kao takvo obožavano je kroz svakodnevne rituale. Obožavanje vanjskog i unutarnjeg sunca je bio religiozno- socijalni ritual koji je služio da bi osoba pokušala umiriti one prirodne sile koje su van kontrole čovjeka.

Vježba je potekla od prosvjetljenih mudraca koji su znali da ova metoda rada održava zdravlje i vodi k većoj društvenoj kreativnosti i produktivnosti.

Pozdrav suncu je vježba koja potječe iz najranijih epoha, iz doba kada je čovjek prvi puta postao svjestan duhovne snage koja počiva u njemu, a koja se očituje i u svijetu koji ga okružuje. Sam naziv vježbe ukazuje nam da pozdrav suncu ne služi samo kako bismo odali poštovanje Suncu, izvoru stvaranja i života (kako se često misli), već vježbom budimo solarne – sunčeve aspekte čovjekove prirode i oslobađamo vitalnu energiju za razvoj više svjesnosti.

atma.hr – 52
Pozdrav suncu je sam za sebe, kompletan program koji u sebi sadrži i asane-joga položaje, tehnike disanja kao i oblik meditacije, ukoliko se radi uz svjesnost na čakre ili ponavljanje mantri. Pozdrav suncu se lako i bez naporno može integrirati u naš svakodnevni život, jer zahtjeva samo 10 min dnevno, a postižu se veoma brzi i blagotvorni rezultati. I upravo zbog toga, Pozdrav suncu je idealna metoda za današnjeg čovjeka koji ne može izdvojiti puno vremena za trening i rad na sebi.

Mogu ga raditi čak i najaktivniji ljudi, zaposlene osobe, žene opterećene obiteljskim brigama, studenti pred ispite kao i svi oni koji najveći dio dana provode u intelektualnom radu.

Kroz vrijeme razvili su se brojni načini izvođenja  pozdrava suncu, razne škole ga interpretiraju na svoj način, uz male razlike u pojedinim položajima, ali ono što je svima zajedničko je to da se pozdrav suncu uvijek sastoji od 3 elementa:

 1. Oblika
 2. Energije
 3. Ritma 

Oblik formira 12 položaja tijela.

Ovih 12 položaja stvaraju pranu- suptilnu energiju koja aktivira psihičko tijelo.

Nepromjenjiv ritmički slijed kojim se vježba izvodi, odražava ritmove koji postoje u prirodi, kao što su npr. dnevni ciklus od 24 h, dvanaest faza zodijaka u godini ili bioritmovi našeg tijela.

Prema dnevnim spisima Surya upanišadi (Suryopanishadi) osobe koje odaju poštovanje Suncu, postaju moćne, aktivne, pametne i dugo žive. Sunce je predstavljeno personifikacijom koja sjaji poput zlata, ima 4 ruke, sjedi na crvenom lotosu i vozi se u kočijama upregnutima sa 4 konja. Ono pokreće kotače vremena i od njega potječu, kako 5 fizičkih elemenata; Zemlja, Voda, Vatra, Zrak i Eter- prostor, tako i 5 osjetila.

U Brihadaranyaka Upanishadi postoji slijedeći stih:

„O Bože, Ti koji si bit svjetlosti vodi me
od nestvarnog ka stvarnom
od tame ka svjetlu
od smrti ka besmrtnosti“.

santi mantra

atma.hr – 52
10 razloga za vježbanje pozdrava suncu

 1. Onom koji ga prakticira daje veću mentalnu i psihičku snagu, što dovodi do povećane moći koncentracije, optimizma i samopouzdanja.
 2. Jača vrat, ramena, ruke, zglobove, prste, leđa, trbuh, bedra, koljena . Poznato je da je jačanje leđa jednostavan, a učinkovit način masiranja i stimulacije bubrega, što poboljšava njihov rad i uklanjanja probleme.
 3. Uklanja mentalnu i fizičku napetost iz područja mišića vrata, glave i ramena i tako sprječava nastajanje spazma koji je najčešći uzrok glavobolje.
 4. Reducira višak masnog tkiva pogotovo s područja trbuha, kukova, bedara, vrata i brade.
 5. Poboljšava i pojačava rad srca, ali bez naprezanja kao što je slučaj u sportu. Jača srčani mišić i krvne žile, stimulira koronarne arterije, a sve to poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje mogućnost infarkta.
 6. Ukoliko se položaji izvode pravilno, i pod stručnim nadzorom, ne samo da se poboljšava stanje kralježnice, već se i možete osloboditi brojnih tegoba kralježnice.
 7. Uspostavlja potpuni balans  žlijezda sa unutarnjim lučenjem, daje bolju eliminaciju štetnih tvari i probavu, dobar apetit i potpunu, brzu asimilaciju hrane. Jača cijeli probavni sustav (uključujući želudac, gušteraču, crijeva, jetru itd. ).
 8. Razvija i poboljšava rad maternice i jajnika, uklanja predmenstrualne i menstrualne tegobe, olakšava porod i trudnoću, smanjuje jutarnje mučnine.
 9. Tonira i regulira muški i ženski reproduktivni sistem te poboljšava seksualni život.
 10. Poboljšava prokrvljenost vlasišta, smanjuje otpadanje kose.

Rezultati jednog istraživanja provedenog 2009. na 79 ispitanika (49 muškaraca i 30 žena) pokazali su da Pozdrav Suncu ima potencijal za poboljšanje snage mišića, opće izdržljivosti tijela i razvoja sastava tijela do optimalne razine u zdravih pojedinaca. Ove komponente zauzvrat, povećavaju tjelesnu spremnost pojedinca. Ovo istraživanje pokazalo je kako je Pozdrav suncu odličan način uz koji ćete u manje vremena i napora postati fit.

atma.hr – 52
DOBROBITI POJEDINOG POLOŽAJA

MOLITVA ili Pranamasana predstavlja položaj staloženosti, spokoja i stabilnosti, kao i simbol stupnja u evolucijskom razvoju čovjeka koji je nastupio kada se čovjek uspravio.

1

POLOŽAJ OTVARANJA NEBU  – hasta uttanasana – ovaj položaj isteže i masira trbušne organe, uklanja višak masnog tkiva i poboljšava probavu. Jača sve živce kralježnice i otvara sve dijelove pluća. Održava diskove i kralježnicu zdravom, uklanja pogrbljenost, ubrzava metabolizam i vjerojatno zbog utjecaja na štitnjaču smanjuje i višak težine. Prana – energija se u ovom položaju kreće prema gore potpomognuta udahom.

2

POLOŽAJ DLANOVA UZ STOPALA – pada hastasana – ovaj položaj masira unutrašnjost abdomena i stoga povoljno djeluje na jetru, bubrege, žučnu kesicu, gušteraču, nadbubrežne žlijezde, maternicu i jajnike. Uklanja sve probleme stomaka i crijeva, poput konstipacije. Uklanja višak masnog tkiva s područja trbuha, poboljšava cirkulaciju krvi, jača kralježnicu i čini ju gipkijom. Ispravlja neredovne cikluse i prolaps kod žena, a budući da se istežu mišići listovi i potkoljenične žile, liječi proširene vene i poboljšava protok krvi prema srcu. Poboljšava priliv krvi u mozak, rad mozga i svih žlijezda u tijelu. U ovom položaju prana- vitalna energija se kreće prema dolje. Kretanje prane prema dolje naziva se APANA.

3

POLOŽAJ JAHAČA – Ashwa Sanchalanasana –  savijanje kralježnice unatrag isteže mišiće abdomena što dovodi do masaže trbušnih organa i poboljšanja njihove funkcije. U ovom položaju najviše se istežu prednji dio bedra, kukovi, trbušni mišići, kao i vrat. Na prednjoj nozi se isteže gluteus maximus, dok na stražnjoj nozi quadriceps femoris (četveroglavi bedreni mišić)i slabinski mišići, uz pasivno istezanje zadnjeg dijela skočnog zgloba i stopala. Ukoliko mate problema sa sinusima, osjetit ćete olakšanje pri istezanju svake strane tijela u jahaču. U ovom položaju, prana – vitalna energije kreće prema gore u smjeru trećeg oka.

4

POLOŽAJ PLANINE – Parvatasana – ovaj položaj fizički jača kralježnicu i živce kao i mišiće ruku i nogu. Budući da isteže mišiće i žile na listovima nogu, na taj način uklanja proširene vene. Povoljno djeluje na rad štitnjače. U ovom položaju prana uz pomoć izdaha kreće prema dolje.

5

POZDRAV 8 TOČAKA – Ashtanga namaskara je položaj predavanja zemaljskim silama i vezama. Razvija grudni koš i jača ruke, ramena i noge. Najveće djelovanje je na normalnu fiziološku zakrivljenost kralježnice, pri čemu se u njenu oblast koncentrira više krvi što pomlađuje živce koji izlaze iz kralježnice. U ovom položaju prana- vitalna sila se isto kreće prema dolje prema trećoj čakri, te kod iskusnijih vježbača dolazi do spajanja prane i apane.

6

POLOŽAJ KOBRE  – bhujangasana – prilikom izvođenja ovog položaja vrši se dinamički pritisak na sve organe u grudima i abdomenu, što uklanja mnoga oboljenja, npr. astmu, konstipaciju, lošu probavu, probleme sa jetrom i bubrezima i sl.. Kobra uklanja ustajalu krv iz područja kralježnice i leđa, te donosi osjećaj svježine u tijelo. U ovom položaju isteže se i svaki kralježak. Uslijed udaha, prana- vitalna sila kreće prema gore, međutim, koncentracija za vrijeme položaja se vrši u područje druge čakre –Swadhistane, a time se pokušava stimulirati prana na samom izvoru odakle ona kreće prema gore.

7 1

NAČIN IZVOĐENJA

Priprema za vježbu

samastitiPrije nego počnete sa izvođenjem pozdrava suncu, stanite uspravno sa spojenim ili blago razmaknutim stopalima u stranu, a rukama opuštenim niz tijelo , sa dlanovima prema naprijed (Samasthiti).  Ovaj položaj ili Tadasanu brojne mnoge tradicionalne škole joge smatraju početnom točkom vježbanja asana.

Zatvorite oči i usmjerite pažnju u sebe i postanite svjesni cijelog svojeg tijela.

Maksimalno se opustite, počevši od tjemena pa sve do stopala.

Osjetite kako gravitacija izvlači iz vas svaku napetost, neka napetosti odu kroz stopala u tlo.

Kada se osjetite opušteni i stabilni, osjetite zahvalnost prema suncu; za svjetlost, energiju i toplinu koju nam daje. Nakon toga počnite izvoditi Pozdrav Suncu.

KRATKI VODIČ

vodich

atma.hr – 52
Izvođenje uz afirmacije…

Nakon desetak minuta izvođenja pozdrava suncu u normalnoj izvedbi udaha i izdaha, sada možete uraditi 1 spori pozdrav suncu u kojem ćete u svakom položaju ostati i po nekoliko udaha i izdaha dok u sebi mislite navedene afirmacije.

Afirmacije za svaki položaj:

 1. MOLITVA- Pozdravljam svoje unutarnje jastvo, jer sve iz njega počinje… 
 2. POLOŽAJ OTVARANJA NEBU – Pozdravljam nebo, izvor kozmičke prane/energije…
 3. POLOŽAJ DLANOVA UZ STOPALA /POZDRAV ZEMLJI – Pozdravljam zemlju, izvor života & stabilnosti…
 4. JAHAČ – Pozdravljam svoju slobodu & neograničenost…
 5. PLANINA – Pozdravljam svoju unutrašnju snagu…
 6. POZDRAV 8 TOČAKA- Pozdravljam svoju mudrost…
 7. KOBRA- Pozdravljam svoj neograničeni kapacitet…
 8. PLANINA – Pozdravljam svoju unutrašnju snagu & izdržljivost…
 9. JAHAČ – Pozdravljam svoju slobodu & neograničenost…
 10. POZDRAV ZEMLJI – Pozdravljam zemlju, izvor života & stabilnosti…
 11. POZDRAV NEBU – pozdravljam nebo, izvor kozmičke prane/energije…
 12. MOLITVA – Pozdravljam svoje unutarnje jastvo, jer sve završava u njemu…

ŠTO NAKON?

Nakon 10-ak minuta (ovo je optimalno trajanje izvođenja) možete nastaviti sa svojim programom joga asana, tehnika disanja i meditacijom, a ukoliko vam je pozdrav suncu dovoljan program vježbi, tada legnite u položaj MRTVACA (SHAVASANA), BAREM 5 DO 10 MIN.

shavasana

Mrtvac ili Shavasana je idealan položaj za relaksaciju uma, duha i tijela. Vježba je dobila ime po tome što se u njoj tijelo treba potpuno opustiti, do te mjere da izgleda poput beživotnog tijela. U samo nekoliko minuta mrtvaca, postiže se potpuni odmor, i ustajete osvježenog tijela i uma. Za vrijeme izvođenja pozdrava suncu, toksini prelaze u krv, dolazi do pobuđivanja simpatičkog živčanog sustava, dubokog disanja i ubrzanog pulsa. Mrtvac služi upravo zato da se organizmu pruži mogućnost uspostave ravnoteže, jer se aktivacijom parasimpatičkog dijela živčanog sustava to i događa. I upravo zato kombinacijom Pozdrava suncu s Mrtvacem stimuliraju se oba aspekta autonomnog živčanog sustava ; simpatički i parasimpatički što dovodi do kompletne revitalizacije cijelog tijela.

KONTRAINDIKACIJE I OGRANIČENJA

banner pozdrav suncuŠto se tiče uzrasta, Pozdrav suncu je koristan za sve uzraste i ne postoje ograničenja s obzirom na godine vježbača. Starijim ljudima se ipak savjetuje da izbjegavaju veliko naprezanje. Što se tiče djece, ona ispod 8 godina koja mogu izvesti pozdrav suncu, obično nemaju potrebu za tim.

Tko bi trebao prilagoditi i modificirati izvedbu pozdrava suncu?

Osobe koje imaju:

– Visoki krvni pritisak
– Koronarne arterijske bolesti
– Oni koji su doživjeli moždani udar
– Osobe koje imaju herniju intestinalnog trakta
– Osobe sa problemima kralježnice neka se prije posavjetuju sa i instruktorom…

Iako se većina tegoba kralježnice može ublažiti pozdravom suncu, ipak u nekim slučajevima poput išijasa ili diskus hernije pojedine položaje iz pozdrava treba prilagoditi prema individualnoj potrebi.

U trudnoći se preporuča raditi prva tri mjeseca, a ukoliko želite nastaviti sa pozdravom suncu, preporuka je da radite modificirani pozdrav uz vodstvo kompetentne osobe.

Nakon porođaja, treba pričekati oko 40-ak dana i ponovo se postupno može krenuti sa vježbanjem kako bi se ojačali mišići uterusa.

U slučaju menstruacije, većini žena odgovara izvođenje pozdrava suncu prilikom menstruacije. Ali žene sa jako teškim i bolnim menstruacijama zbog sigurnosti mogu prekinuti vježbanje u tom periodu.

U nastavku slijedi video sa kratkim uputama….