Najpoznatija kombinacija za melankoliju je odnos Saturna i Mjeseca koja vlada hladnom majkom koja ne zna dati osjećaje i koja se u odgoju okreće onim stvarima koje dijete treba učiniti. To je prijenos hladnoće, osoba ne dobiva ljubav i jedino je izražava tako da postaje arhetip Spasitelja u odnosu, nisu mu jasne relacije ljubavi.

atma.hr – 52
U ovom članku obradit ćemo neke kombinacije koje mogu izazvati, melankoliju, depresiju ili psihičke poremećaje, odnosno planetarnim kombinacijama koje stvaraju probleme u prosudbi stvarnosti.

Ako su vam planeti postavljene tako da vučete neriješene probleme iz prošlog života i ako nemate dovoljno razvijenu emocionalnu i intelektualnu prosudbu, tj. slab Mjesec i Merkur, možete se zaljubiti u osobu koja će vas ostaviti i vi tu situaciju tumačite kao nesretni slučaj te se nakon toga, okrećete autodestruktivnom ponašanju.

O tome govore planetarne kombinacije, ali isto tako one se mogu ispraviti, jer jyotish znači svjetlost ili osvjetljavanje  planetarnih kombinacija. Jyotish nas uči da meditacija i druge tehnike te jačanje filozofskog promišljanja osvjetljava zablude i krive percepcije koje donosimo u životu, točnije odnosima.

Mjesec kontrolira misli u našem umu i naše sudove i kada je on slabo postavljen kao i Merkur, to može izazvati depresiju. Kada je Merkur (Budh) potlačen od drugih planeta to daje pogrešnu prosudbu, a u nekim slučajevima ta kombinacija izaziva veliku autodestrukciju prema sebi.

Kada je Saturn slab, a on vlada dugovječnošću, to može osobi donijeti velike probleme u ranoj dobi ili daje stalne zdravstvene probleme.

Sunce je jedini planet koji ne izaziva samoubojstvo ili depresivne misli. Sunce predstavlja self, ego i Jastvo, a kada je jako i loše postavljeno, ta osoba nikada ne popušta, odnosno osoba je tvrdoglava.

atma.hr – 52
Ako je Sunce slabo, osobi nedostaje spremnost da se bori sa situacijama i bit će kompromisna u odnosu na životne uvjete, te u takvim slučajevima osoba se teško bori za sebe, a to može izazivati sklonost psihičkim frustracijama.

Saturn odlučuje hoće li ta osoba umrijeti ili ne, odnosno njegova snaga  o tome govori. Najpoznatija kombinacija za melankoliju je odnos Saturna i Mjeseca koja vlada hladnom majkom koja ne zna dati osjećaje i koja se u odgoju okreće onim stvarima koje dijete treba učiniti. To je prijenos hladnoće, osoba ne dobiva ljubav i jedino je izražava tako da postaje arhetip Spasitelja u odnosu, nisu mu jasne relacije ljubavi.

Psihičke probleme donosi Rahu i Mjesec, pogotovo ako su jako oštećeni, te Merkur koji je između zloćudnih planeta stvara psihičke probleme.

Postoje još neke kombinacije, poput Ketua i Marsa u 12 kući koji donosi i samoozljeđivanje uslijed djelovanja potisnute ljutnje, ali ovdje smo se zadržali samo na osnovnim značenjima nekih položaja.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

nikola zuvela knjige