Ako u ljubavi ne vidite bistro – onda nešto krivo radite. Ljubav mora spojiti ono donje u nama, što je instinktivno i ono duhovno. U ljubavi ćete uvijek biti u situaciji da se za nju trebate neprestano boriti. Položaj Venere u natalnoj karti govori o načinu kako volimo.

atma.hr – 78
Pošto ljudi o ljubavi uče iz onoga što vide od drugog, onda malo znaju o tome da ljubav iziskuje borbu i snagu. Primjerice, u mitologiji Venera ili Shukra, kako je zovu u Indiji, znači bistrinu. Dakle, ako u ljubavi ne vidite bistro onda nešto krivo radite.

Prema mitu, Shukra je ime gurua, koji je bio sin mudraca Bhrigua i njegove supruge Kavyamate. Shukra je oženio božicu Jayanti. Shukra je bio učitelj asura („demona”).

Dakle, ljubav mora spojiti ono donje u nama što je instiktivno i ono duhovno. Također, da bismo to uspjeli,  Shukra je opisan kao učitelj ratnika Bhishme. Stoga, kako to da planet ili mit govori o ljubavi u kojoj se učimo borbi? To je ono što izbjegavamo shvatiti u odnosu.

Naime, naši snovi funkcioniraju na temeljima mita. Freud je toliko precizno otkrio Edipov kompleks koji opisuje našu civilizaciju i način funkcioniranja odnosa, tako da mit o Shukri ili Veneri govori o dvije stvari:

atma.hr – 39

Da bi ste krenuli dalje, vaša energija se mora transformirati gdje kombinirate niže ili “demonske” emocije u svrhu ljubavi. Kada želite ljubav vi se borite da je dobijete, a mnogi parovi prestanu se boriti. Ona kao takva je i sebična jer nešto želimo za sebe, pa često zaboravimo da ljubav može biti maltretiranje druge osobe. Nekom pošaljete deset poruka tokom dana, nije li to maltertiranje? To je svojevrsna borba, čak i nasilje koje radimo u odnosu, a da ga nismo svjesni. Na taj način niže impulse usmjeravamo prema višim i u tom neprestanom procesu integriramo sebe.

Položaj Venere u natalnoj karti govori o načinu kako volimo. Mnogi misle da vole više, ali, recimo, ako vam je Venera u Djevici, u svom padu, vi ćete intelektualizirati u odnosu i malo ćete davati, više ćete misliti i maštati o ljubavi, a spomenuta borba će potpuno izostati.

U mogućnosti ste da maštate i da pišete roman ili skladate pjesmu i imat ćete dojam da možete više u odnosu i da dajete puno, ali u realnosti tomu nije tako. Ustvari, djelujete sa sigurne distance i na taj način tražite sigurnost koja vam je na prvom mjestu i ne izlažete se u odnosu.

atma.hr – 78
Stoga, mnogi koji na sceni pjevaju o ljubavi, kada im se pogledaju natalne karte upravo imaju taj problem, a to je da više misle da daju i da mogu voljeti, a ustvari ne mogu se procijeniti, poput većine, pa to izgleda dosta žalosno, pogotovo jer se astrologija i mitologija ne uzimaju dovoljno ozbiljno, a druge metode ne nude nikakva objašnjenja.

Budite svjesni onoga što dajete, kao i činjenice da ćete uvijek u ljubavi biti u situaciji da se za nju trebate neprestano boriti.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaNeka danas ne bude običan dan… 
Slijedeća objavaNajotrcaniji izgovori za nevježbanje kojih se moramo riješiti
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.