Food photo created by valeria_aksakova - www.freepik.com

Odlučite li se za ovaj recept, dobit ćete ukusan, zdrav i cjelovit obrok koji će zadovoljiti čak i najizbirljivije sladokusce. Tikvice možete poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne, uz neodoljivi umak od jogurta i krastavca začinjen češnjakom.

atma.hr – 78




Popečci s umakom – jednostavan, zdrav i cjelovit obrok za svako nepce

Tikvice su zdrave i niskokalorične i mogu se konzumirati na više načina. Podjednako su ukusne ako ih jedete sirove kao i termički obrađene.

Jedan od čestih načina njihove pripreme su popečci koji se rade miješajući tikvice s drugim sastojcima. Najčešće su to razne vrste brašna, začini i sjemenke.

Odlučite li se za ovaj recept, dobit ćete ukusan, zdrav i cjelovit obrok koji će zadovoljiti čak i najizbirljivije sladokusce.

Tikvice možete poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne, uz neodoljivi umak od jogurta i krastavca začinjen češnjakom. Popečke možete napraviti i dan ranije pa ih ponijeti kao užinu.

atma.hr – 75




Sastojci za popečke:

  • 1 srednje velika tikvica
  • himalajska sol
  • 2 jušne žlice chia sjemenki
  • ½ šalice zobenog brašna
  • ½ šalice heljdinog brašna
  • 1 čajna žlica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žlica đumbira u prahu
  • ½ čajne žlice kurkume u prahu
  • kokosovo ulje bez mirisa (za prženje)

Sastojci za umak:

  • ½ srednje velikog krastavca salatara
  • sok od ½ limuna
  • 150 g grčkog jogurta (ili sojinog)
  • himalajska sol (po okusu)
  • crni mljeveni papar (po okusu)
  • 2 češnja češnjaka

* šalica = 2,5 dl

atma.hr – 39

Priprema:

Naribajte tikvicu, posolite i ostavite neko vrijeme da pusti vodu. Ako je tikvica organski uzgojena, ne treba je guliti. Malo starijoj tikvici s izraženim košticama uklonite središnji mekani dio i tek onda je naribajte.

Napravite vegansko jaje – 2 jušne žlice chia sjemenki pomiješajte sa 6 jušnih žlica vode i ostavite stajati oko 5 minuta dok se ne napravi želatinozna masa.

Ocijedite tikvicu rukama čvrsto da izađe sva voda. Pomiješajte ocijeđenu tikvicu, zobeno brašno, heljdino brašno, đumbir, kurkumu, češnjak i namočene chia sjemenke.

Slobodno pomiješajte sve rukom da dobijete kompaktnu masu.

Rukama oblikujte popečke od gotove smjese.

atma.hr – 75




Ako želite imati pravilne oblike, smjesu možete staviti u kalup za krafne i dobit ćete lijepe, okrugle, podjednake oblike.

Popečke stavite peći na zagrijano ulje, nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju smećkastu boju.

Za umak naribajte krastavac i pomiješajte s jogurtom, nasjeckanim češnjakom, sokom od limuna, soli i paprom.

Popečke možete servirati odmah, tople uz umak. Uživajte u njihovim okusima!

alternativa-za-vas

113 MOJA ZELENA KUHINJA

Moja zelena kuhinja

Više od 70 slasnih, jednostavnih recepata punih bjelančevina, snage i zdravlja

Gaz Oakley, autor svjetske uspješnice Vegan 100 posto, planetarno poznat i kao @avantgardevegan, s razlogom ima više od milijun pratitelja na društvenim mrežama s kojima dijeli svoju strast za uzbudljivim veganskim jelima koja su slavlje za oko, dušu i nepce.

U svojoj drugoj knjizi na hrvatskom jeziku Gaz donosi nove gurmanske recepte koji su jednostavniji, s uputama koje će vas voditi korak po korak, uz savjete i praktične napomene o sastavu i načinu pripreme.

Od doručka do deserta, svaki je obrok eksplozija okusa u više od 70 fantastičnih veganskih recepata koje možete prilagoditi svojim potrebama, raspoloženju i rasporedu. Moja zelena kuhinja knjiga je uz koju će svatko poželjeti biti vegan.