Designed by Freepik

Jedan se zove jučer, a drugi se zove sutra. Danas je pravi dan da volite, vjerujete i prije svega – živite!

atma.hr – 52
Tolle: Gdje god se nalazili, zakoračite u sadašnji trenutak

Pitanje: “Uvijek sam vjerovala kako se istinsko prosvjetljenje ne može postići drukčije nego kroz ljubav u odnosu između muškarca i žene. Ne čini li nas takav odnos ponovno cjelinom? Kako čovjekov život može postati ispunjen dok ne ostvarimo cjelinu?”

Vrijedi li to u vašem iskustvu? Je li se vama to dogodilo? Još nije, ali, zar bi moglo biti drukčije? Znam da će se to dogoditi. Drugim riječima, vi čekate neki trenutak u vremenu koji će vas spasiti. Nije li to upravo ona suštinska pogreška o kojoj govorimo? Spasenje se ne nalazi negdje drugdje, u nekom prostoru ili vremenu. Ono je ovdje i sada.

Pitanje: “Što znači ta izjava, »spasenje je ovdje i sada«? Ne razumijem je. Čak i ne znam što spasenje znači.”

Većina ljudi traga za tjelesnim zadovoljstvima ili za različitim oblicima psiholoških zadovoljstava jer vjeruju kako će ih te stvari usrećiti ili osloboditi straha i osjećaja da im nešto nedostaje. Sreću možemo shvatiti kao povišen osjećaj životnosti koji postižemo kroz tjelesno zadovoljstvo ili kao sigurniji i potpuniji osjećaj vlastitoga ja koji postižemo kroz neki oblik psihološkog zadovoljstva.

atma.hr – 52
To je potraga za spasenjem iz stanja nezadovoljstva ili nedostatka. Svako zadovoljstvo koje čovjek postigne uvijek je kratkotrajno, stoga se uvjet zadovoljstva ili ispunjenja najčešće ponovno projicira u neku zamišljenu točku udaljenu od onoga što je ovdje i sada. »Kad nešto dobijem ili kad se oslobodim nečega tada ću se dobro osjećati.« To je nesvjesni misaoni sklop koji stvara privid spasenja u budućnosti.

Istinsko spasenje je ispunjenje, spokojstvo, život u svoj svojoj punini. Spasenje znači biti ono što jeste, osjećati u sebi dobro koje nema nikakvih suprotnosti, radost Bića koja ne ovisi ni o čemu što se nalazi izvan vas. Ti osjećaji nisu nekakvo prolazno iskustvo, nego trajna prisutnost.

Rečeno teološkim jezikom, to znači »spoznati Boga« – ne kao nešto izvan sebe, nego kao vlastitu, najskriveniju suštinu. Istinsko spasenje znači spoznati sebe kao neodvojivi dio bezvremenog i sveprisutnog.

Jednog jedinog Života u kojemu se temelji suština svega što postoji. Istinsko spasenje je stanje slobode – od straha, patnje, od zamišljenog stanja nedostatka i nedovoljnosti, a time i od svih želja, potreba, gomilanja i čvrste vezanosti. To je sloboda od prisilnog razmišljanja, od negativnosti, a nadasve od prošlosti i budućnost kao psihološke potrebe.

Vaš vam um govori kako do spasenja ne možete stići odavde. Nešto se mora dogoditi, morate postati drukčiji prije nego što postanete slobodni i ispunjeni. Govori vam, zapravo, kako vam je potrebno vrijeme – da morate nešto pronaći, shvatiti, učiniti, postići, usvojiti, postati ili razumjeti prije nego što postanete slobodni ili cjeloviti. Vrijeme shvaćate kao sredstvo koje vodi spasenju, dok je ono u stvarnosti najveća prepreka spasenju.

Mislite da spasenje ne možete postići ovdje gdje se sada nalazite i takvi kakvi sada jeste, jer još niste dovoljno cjeloviti ili dovoljno dobri, ali istina je, zapravo, kako je ovdje i sada jedina točka s koje možete stići do spasenja. Onamo »stižete« spoznajom da ste već ondje. Boga ćete pronaći onoga trenutka kad shvatite da ne morate tragati za Njim.

atma.hr – 52
Dakle, nema jednog jedinog načina spasenja: možete iskoristiti različita stanja, a nijedno osobito nije potrebno. Međutim, postoji samo jedna točka pristupa: Sadašnji trenutak. Spasenje možete doživjeti samo u ovom trenutku. Osamljeni ste i nemate partnera? Iz toga stanja uđite u Sadašnji Trenutak.

U odnosu ste? Iz toga stanja uđite u Sadašnji Trenutak. Nema ničega što biste mogli učiniti ili postići što bi vas približilo spasenju, ničega osim Sadašnjeg Trenutka.

Umu koji je navikao na razmišljanje kako se sve ono vrijedno nalazi u budućnosti to će teško shvatiti. Također vas ništa što ste učinili ili što vam se dogodilo u prošlosti nije moglo spriječiti da kažete da onome što jest, da pažnju usmjerite u dubinu Sadašnjeg Trenutka. To ne možete učiniti u budućnosti, nego samo sada ili uopće nikada.

Ovdje i sada, u ovom trenutku, prebiva sveta prisutnost vašega Bića. Ona je tu i sad, a ne u nekoj dalekoj budućnosti: to je ono mjesto u nama koje je i sada i zauvijek s onu stranu životne uznemirenosti; svijet spokojstva onkraj riječi, svijet radosti koja nema svoje suprotnosti.

Pokazujem vam kako se osloboditi ropstva umu, kako zakoračiti u prosvijetljeno stanje svijesti i održati ga u svakidašnjem životu.

Iz knjige “Moć Sadašnjeg Trenutka” – Eckhart Tolle