Kako bi dijete otkrilo i razvilo genijalca u sebi, roditelji se moraju “baviti” djetetom od rođenja, razvijajući mu prvo desnu stranu mozga, pa postepeno uvodeći igre za razvoj lijeve – glasi metoda čuvenog japanskog profesora Makota Shichide, koja ima uspješnu primjenu u više od deset zemalja svijeta.

atma.hr – 78
Roditeljima se preporučuje da s djecom počnu raditi kod kuće što prije i to kroz sljedeće forme:

Pjesmica

Važno je da se djetetu posveti vrijeme za razvijanje uma uvijek u isto doba dana i to tako što se krene s omiljenom pjesmom. Profesor Shichida savjetuje da je pjevate dok držite mališana u krilu, okrenuto k vama, dok u pozadini svo vrijeme svira neka lagana glazba.

Disanje

Potrebno je da dijete nauči pravilno disati, tako što vježba kako da otpuhne papirnatu figuricu, recimo pčelice ili leptirića. Poslije nekog vremena može početi da puhati “u prazno”.

Vježba “energetska kugla”

Pretvarajte se da između dlanova imate kuglu koju oblikujete kao grudvu snijega, pa je, tako zamišljenu, bacite. Ponovite to i pravite se da pijete energiju iz ruku.

atma.hr – 39

Sugestija

S osmijehom na licu djetetu tiho govorite: “Ti si poseban”, “Ti voliš”, “Možeš sve”.

Mašta

Trenirajte njegovu maštu, sanjarite sa njim, pričajući mu bajku koju će on dovršiti, da ono završi crtanje boje nekog prizora ili ime neke osobe iz te priče.

Telepatija

Sjedite blizu djeteta i zamislite neki oblik i boju, zatim mu kažite “Zamišljam jedan krug, koje je boje?”. Tako se vježba telepatija.

Intuicija

Recite mu da pogađa u kojoj ruci ili ispod čega se nalazi nešto, kako biste mu pokrenuli intuitivni osjećaj.

atma.hr – 75
Gimnastika za oči

Uzmite zvonce i pomjerajte ga gore-dolje, lijevo-desno dok zvonite, a mališan neka ga prati očima.

Igra kartama

Uzmite što više kartica s različitim slikama. Pokazujte djetetu karte brzo, ne duže od sekunde, dovoljno da izgovorite što je na kojoj. Ova brzina će aktivirati desnu stranu mozga, a izgovaranje onoga što je na kartici uključuje i lijevu, pa se one sinkroniziraju.

Fotografsko pamćenje

U ovu svrhu su vam potrebne slike koje se malo razlikuju jedna od druge. Na sekundu prikažite djetetu jednu od njih, a onda obije i pitajte ga što je vidio.

atma.hr – 78
Pjevajte

Na kraju učenja, možete ponovo otpjevati omiljenu pjesmu. Vježbajte ukupno 30-40 minuta dnevno, a ostatak vremena pustite dijete da se igra.

Napomena:

Poučavanje brojeva, slova i druge aktivnosti koje stimuliraju prerani razvoj lijeve strane mozga ostavite za uzrast od 4 godine.

Naučite ga da igra igre uloga s različitim igračkama, što razvija maštu koja je vrlo korisna.

Sanjarite s njim, zamišljajući kako ćete otići na more ili u zoološki vrt. Koristite jednostavne rečenice da opišete što ćete raditi i što ćete vidjeti.

Naučite ga da jede i crta sa obije ruke.

stil.kurir/novosti

32 OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

banner ostvari svoje