Designed by Freepik

atma.hr – 52
Sve stvari koje radite oko sebe, radite isključivo na temelju emocionalnog otiska. Nema stvari koju ne činite radi emocija, a ustvari sve opet radite tako da svoje emocije ne zadovoljite. Statistički gledano, 80 posto vremena tijekom dana provedete u negativnim emocijama.


Widget not in any sidebars

Iako za razliku od predaka, imate puno bolji život, još uvijek provodite vrijeme u emocijama koje se zasnivaju na stavu da ste nemoćni. Provedete 12, 17, ili 20 godina obrazujući se, a racionalno ne možete zaključiti da živite život u kojem su vam nametnute forme kako trebate živjeti i osjećati.

Kao ovisnici, velika većina se vraća emocionalnim otiscima svojih roditelja i prošlih karmi i hrane se ovisničkim energetsko-emocionalnim otiscima. Stoga, promatrajte svoje emocije i svoje akcije, ne analizirajte ih nego imajte pažnju na njima. Osnovni korak koji je poželjno učiniti jest emocionalno osvještavanje, straha, ljutnje, mržnje i ljubomore, gdje promatrate dah i što se dešava u tijelu kada osjećate spomenute emocije.

Osjećanje emocija i njihovo promatranje, najvažnija je stvar koju činite, ne vežite se za njih i sagledavajte kako one struje kroz um kao valovi ili vjetar koji se uzdigne ili zapuše i nakon toga nestaje. Kada osjetite stanje bez misli, ne bježite, ne tražite stimulanse. Promatrajte vlastite emocionalne ovisničke emocije u kojima sebi svaki dan ponavljate da ste ovisni i da vam drugi trebaju.

Promjenu možete učiniti jedino ako promijenite način razmišljanja i djelovanja. Za promjenu pokušajte vidjeti da u stanju bez misli ima nešto lijepo i veličanstveno.

Prekid veze nije toliko težak zato jer osoba odlazi, ostavlja. Težak je upravo zbog straha od praznine, straha da je vaš skup navika došao u pitanje i vi se brže bolje zbog straha pokrećete kako bi što bolje sagradili negativan sustav i obranili sebičnost koja je ionako neodrživa.

Ne trudite se slijediti sustave, već ono što se događa u vama. Ako radite ovu praksu svakodnevno, ako promatrate svoje emocije bez uplitanja sa dubokim disanjem, imate priliku promijeniti sadašnje stanje.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 61
Prethodna objavaRazlika između usklađivanja i manifestiranja želje – ovo je čest razlog zašto vam se želje ne manifestiraju
Slijedeća objavaPostoji li mračna strana empatije?
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.