Čakre se iznova razvijaju svakih sedam godina života. Prvi čakra razvoj traje od 0. do 7. godine, dok svakih narednih sedam godina možemo pratiti rezultat našeg mentalnog, emocionalnog i duhovnog razvoja. Dakle ključne godine za samospoznaju su 7., 14., 21., 28., 35., 42., 49., 56., 63., 70., 77. godina, dok se 84. godina smatra vrhuncem. Tko dosegne Sahasraru, krunsku gornju sedmu čakru, taj je spoznao što lekcije sedmogodišnjeg čakra ciklusa znače za njegov duhovni rast.

atma.hr – 52
U prvom ciklusu života, od majčine utrobe do četvrte godine, razvijaju se prve tri čakre koje predstavljaju majku, dom, hranu, ljudsku toplinu te se pomalo ulazi u četvrtu čakru, Anahatu, čakru suosjećajnog buđenja. Do sedme godine života, koja simbolički predstavlja izlazak iz ranog djetinjstva, već smo stekli osjećaj dobrodošlice i pripadanja ovome svijetu. Ovo su osjećaji pripadanja materijalnom svijetu, kojeg predstavljaju donje čakre, dok ozračje odrastanja u ljubavi i pripadanju predstavljaju gornje čakre, ali na podsvjesnoj razini.

Svaki sljedeći sedmogodišnji čakra ciklus polazi od donje, prve čakre, Muladhare, koja znači „siguran sam“, od koje se penjemo ka sljedećoj, drugoj, Svadhisthani, „ja osjećam“, ka trećoj čakri, Manipuri, „ja sam snažan“, ka četvrtoj čakri, Anahati, „ja sam voljen“, ka petoj čakri, Visuddhi, „ja se izražavam“, ka šestoj čakri, Ajni, „ja sam povezan“ preko koje dolazimo do zadnje gornje krunske čakre, Sahasrare, „ja sam božansko“.

Tri donje i tri gornje čakre susreću se u središnjoj čakri srca, Anahati, u kojoj se događaju sva iscjeljenja misli i emocija. Svaka se čakra zacjeljuje u Anahati, ljubavlju, otpuštanjem, oprostom. Strujanjem životne energije kroz čakre prelazimo dugin most, sve boje, uzlazno i silazno. Muladhara je crveni centar od kojega kreće naše duhovno putovanje, iako ono predstavlja materijalni svijet, naše pravo biti i imati. U djetinjstvu preko osjećaja sigurnosti i zaštićenosti osjećamo majčinu ljubav. Slijedi nam početak uzdizanja, odnosno prevladavanje dječjeg osjećaja da postojim samo ja i moje potrebe koje će netko drugi zadovoljiti. Stoga je Muladhara čakra zemlje, simbolički i majke, koje nas hrane plodovima kako bi naše tijelo preživjelo.

atma.hr – 52
Svijet ne služi samo nama ključ je srčane čakre i iscjeljenja svih ostalih

Kako se stvara emocionalni odnos sa stvarima i ljudima, dijete se sve više poistovjećuje s majkom i hranom, počinje razvijati osjećaje privrženosti. To znači da se budi druga čakra žute boje, Svadhistana, nakon koje slijedi Manipura, čakra narančaste boje, centar preko kojega osjećamo da djelujemo na svijet preko svojeg ega i volje. Međutim, uskoro slijedi suosjećanje i shvaćanje da svijet ne služi samo nama, što se događa preko srčanog centra zelene boje, Anahate. Sada smo došli do polovice duginog mosta kojeg simbolizira četvrta čakra Anahata, koja se počinje buditi u četvrtoj godini života.

Prema kozmičkom zakonu cikličnosti, ovaj proces razvijanja čakri započet će iznova jer sve što se događa u nama i oko nas, događa se na energetskoj razini. Međutim, postoje oni koji ne uspijevaju doseći više duhovne centre, koji se aktiviraju od Anahate. Mnogi će za života ostati u čakrama koje nas povezuju s materijalnim svijetom, materijalnim imanjem, željom za statusom, isticanjem ega. Mnogi ne dosežu istinske vrijednosti međuljudskih odnosa i duhovnog života te svojim razvojem jedva uspijevaju dotaći Anahatu.

Mnogi nisu svjesni da je sila koja pokreće planete ona ista sila koja pokreće i održava naše tijelo, ali ne samo preko materijalne hrane, već i duhovne. Stoga se duhovno putovanje naziva i spiralnim plesom, ono se ne događa pravocrtno, predvidljivo ni zadano. Imamo slobodnu volju o tome u kojem ćemo pravcu usmjeriti svoj život. Odnosno, hoćemo li se vrtjeti u krugu svakodnevice i potreba tijela ili ćemo barem povremeno izlaziti iz kruga bojazni za materijalnu egzistenciju.

atma.hr – 52
Suptilni energetski kanali i frekvencije zdravlja

Da bismo razumjeli čakre, potrebno je spomenuti dva glavna energetska kanala koja su suptilna, nevidljiva znanosti i oku, baš poput našeg uma i duha. Nazivaju se Ida i Pingala te naizmjenično prolaze kroz čakre. Međutim, kod nekih jedva dosegnu do srčanog centra. Ida, Pingala i čakre ovisne su o središnjem energetskom kanalu, Sushumni, koji možemo zamisliti da se nalazi duž kralježnice, a svi vibriraju u određenim frekvencijama. O njima ovisi naše tjelesno, mentalno i duhovno stanje i zdravlje pa čak i do kada će trajati naš zemaljski život.

Naše tijelo kao gruba materija, um kao suptilna materijalna energija i duh, imaju svoje frekvencije koje utječu na događaje u našem životu. Preko njih smo u svakom trenutku povezani s Univerzumom, Vrhovnom inteligencijom, ali i sa svim drugim dušama koje smo susreli ili ćemo susresti u životu. Na našu frekvenciju utječe hrana koju jedemo, voda koju pijemo, misli koje mislimo, emocije koje osjećamo, ljudi s kojima smo okruženi, ali i kako se osjećamo sami sa sobom. Vjeruje se da se do trideset i pete godine života naš duhovni razvoj već trebao ostvariti u punom svjetlu, da smo već više puta prošli kroz svih sedam čakri tijekom svojeg učenja o životu. Međutim, ako se to nije dogodilo, ostajemo nesretni, nezadovoljni, zavidni, poročni. Osjećamo li svoj unutarnji sjaj i svrhu čak i u najtežim trenutcima te kako se odnosimo prema sebi i drugima, otkrit će nam mnogo o našem duhovnom razvoju.

Sedam identiteta kroz sedam čakri

Naša karma je zapravo naš unutrašnji život. Iako ponekad ne vidimo da je sve u nama i oko nas prepuno boja i mogućnosti, putovanje duginim mostom nam ih može pokazati. Kad smo radosni, zdravi, optimistični, zadovoljni, dobronamjerni, boje naših čakri su čišće, jasnije i svježije. Tada se osjećamo zdravo i volimo svoj život, sretni smo. Tada spoznajemo da smo svi prvenstveno duhovna bića koja imaju sedam identiteta, prateći od donje čakre, tjelesnog identiteta, ka emocionalnom, voljnom, socijalnom, kreativnom, arhetipskom i univerzalnom identitetu postojanja.

Socijalni identitet razvija se preko srčane čakre, kreativni preko Visuddhe, grlene čakre, simbola našeg kreativnog izražavanja. Arhetipski identitet simbolički predstavlja šesta čakra, Ajna, preko koje razumijevamo kolektivnu svepovezanost i osobnu intuitivnost. Sedma čakra, Sahasrara, nositelj je višeg ja, univerzalog identiteta, Svejedinstva, povezanosti svega s jednim Izvorom. Utjelovljujemo se kako bismo duhovno iskusili ovo znanje koje naša duša nikada nije niti zaboravila. Uronjeni smo u jedno duhovno polje, te svi prelazimo dugin most na svoj način dohvaćanja mudrosti i spoznaja.

Sanja Vuković Grbac