Foto: pixabay.com

Bez obzira koliko se dugo pripremali za smrt voljene osobe, posebno drage majke ili oca, žene ili supruga, zapravo za to nismo nikada spremni. Ali sve u ovome svijetu ima svoj početak, vrijeme rasta, održavanja, slabljenja i konačnog nestajanja. Bit će potrebno razdoblje prilagodbe. Možda ćemo osjećati prazninu na mnogo načina. Odnos koji smo imali s voljenom osobom morat će promijeniti oblik.

atma.hr – 52
Možda je njihova bolest već bila toliko uznapredovala da sada osjećamo zahvalnost što su oslobođeni patnje koju su osjećali u fizičkome tijelu, ali nikada nećemo biti u potpunosti spremni za njihov odlazak. Bit će potrebno razdoblje prilagodbe. Možda ćemo osjećati prazninu na mnogo načina.

Odlazi jedna od veza s onime što i tko mi jesmo. Nestaje povezanost s ‘domom’. Možda ćemo se osjećati usamljeno kao nikada prije te će biti potrebno vrijeme da razmislimo, tugujemo i zacijelimo rane. Odnos koji smo imali s voljenom osobom morat će promijeniti oblik.

Odvojimo vrijeme za tugovanje

Ne zavaravajmo se mišlju da smo dovoljno jaki ili da ne trebamo tugovati. Nije potrebno razmišljati na taj način. Odvojimo vrijeme za tugovanje jer je za ovakvu promjenu ono potrebno. Inače ćemo i dalje biti neuravnoteženi i uvijek bježati od potrebe da se s time suočimo i iscijelimo. Trebamo biti dovoljno zreli kako bismo to prepoznali i s time se nosili.

Ako je vaš prijatelj ili rođak preminuo prije nego što ste sve razriješili s njim ili se s njim pomirili, a osjećate potrebu da to učinite, tada se molite i iznesite sve svoje osjećaje. Suočite se s onime što vam je taj odnos zapravo značio.

Razgovarajte s preminulim prijateljem ili rođakom kao da vas može čuti i otpustite sve svoje misli i emocije. Možda vam to izgleda čudno, ali to mnogi čine i može vam pomoći da prihvatite i uravnotežite svoje osjećaje.

atma.hr – 52
Ne dopustite da vas uguši prevelika tuga već prihvatite sve laka srca. Prirodno je da će postojati brojne drage uspomene koje bude ugodne osjećaje. I to je ono što je potrebno. Sjetite se sretnih trenutaka koje možete podijeliti s drugima. Pokažite da vam je stalo i da su vam iskustva preminule osobe bila važna.

Molitva, pozitivne misli, dobre želje i pjevanje Božjih svetih imena u ime preminuloga mogu biti od neprocjenjive vrijednosti. Mnoge religije koriste molitve za preminule.

Pomoći preminuloj duši na njihovom putu

Pjevanje Božjih imena, molitve i pozitivne misli za preminule voljene stvaraju moćnu vibraciju koja djeluje kao vodič i izvor utjehe te im pomaže da probude svoju prekrivenu svjesnost i spoznaju svoju duhovnu prirodu, koja je iznad fizičke razine. Rođaci i prijatelji trebali bi pjevati ili moliti za mir i napredak preminulih duša.

Molitve su poput radijske stanice koja emitira valove dobrih misli i zvukova preminuloj osobi. Takve su molitve i pjesme snažna sila koje pomažu preminulim dušama u njihovom putu kroz srednji stadij smrti i napretku prema raju.

Molitve za preminuloga mogu u sebi nositi iscjeljujuću ljubav i opraštanje koje još uvijek mogu doći do njega. Dobre namjere mogu neovisno o udaljenosti probiti suptilna područja kako bi ga pronašle i na neki mu način pomogle. U Indiji se slijede ceremonije namijenjene izravnom nuđenju molitvi, dobrih želja i brige kako bi se pomoglo preminulim rođacima.

atma.hr – 52
Možda ćete biti tužni što je osoba umrla ili prerano otišla. Možda ćete biti ljuti pitajući se zašto se to dogodilo, misleći da je osoba ipak mogla ostati i još puno toga učiniti u svojem životu. Možda ćete se ljutiti na liječnike i sestre koji su je po vašem mišljenju trebali održati na životu, što može i ne mora biti razumno, ali odaje vašu unutrašnju frustraciju zbog situacije i načina na koje društvo ponekad funkcionira.

Posebno vas može razljutiti i zbuniti ako osoba umre pod tragičnim okolnostima, u pucnjavi, automobilskoj nesreći ili pod još gorim uvjetima. Čak i ako je netko prisiljen napustiti tijelo kroz nasilnu smrt, moramo shvatiti da je to njihova ostavština nama. Bolno iskustvo njihovog naglog odlaska može biti oblik učenja kroz koji rastemo u vlastitoj mudrosti i samilosti koje pokazujemo i dijelimo drugima.

To je bio dio njihovog zadatka na ovom planetu. Možda ćemo tek kasnije shvatiti zašto se to dogodilo baš na taj način, prepoznavajući iza toga Božji plan. Poslije ćemo shvatiti da su zapravo završili sa svojim zadatkom na Zemlji te im je bilo dopušteno krenuti dalje, iako ćemo ih i dalje voljeti.

Pružite riječi utjehe, ne sažaljenja

Kada osoba umre mlada, možemo shvatiti daje učinila što je morala i da je rano diplomirala u školi fizičkog postojanja. Sada može otići i započeti nešto novo na drugom mjestu. Duži život na fizičkoj razini nije nužno bolji. No, bez obzira na okolnosti, smrt je prirodni tijek događaja. Svatko se suočava s njom, a doći će red i na nas. Samo je pitanje vremena kada i nitko ne može znati kada i kako će bilo tko od nas otići. Možemo jedino živjeti svoj život najbolje što znamo, u svakom trenutku.

atma.hr – 52
Ako se nalazite pored ljudi koji oplakuju smrt voljene osobe, možda će prema vama pokazivati emocije kao što su gnjev, tuga ili zbunjenost. Saslušajte ih i budite puni razumijevanja. Pružite im riječi utjehe, ne sažaljenja. Poklonite im neku knjigu koja će im dati potreban uvid te im pomoći u njihovoj boli i iscjeljenju. Kasnije, kada će stvari gledati na uravnoteženiji način, knjiga im može pomoći.

Ova je situacija dio našeg učenja. Duhovno razumijevanje koje smo stekli utješit će nas u teškim trenucima. U ovoj knjizi navedeni su brojni stihovi i poante čija svrha nije da samo budu utjeha u teškim trenucima, već i da daju potreban uvid u svrhu i priliku smrti. Takvo razumijevanje zasigurno nam može pomoći da nadiđemo patnju i iluziju daje smrt kraj života.

Možda ćete se na kraju pitati što se sve to dogodilo i zašto je život ponekad tako težak. Možda su odgovori već stigli, a možda će pristići tek kasnije, kad se smirite i o svemu razmislite. Međutim, postoji utočište u kojem možete pronaći još dublje razumijevanje, a to su vaši sveti spisi, koji god oni bili.

Uvijek nam je dostupno vrelo mudrosti koje možemo primijeniti u svojem životu, dio toga dajem i u ovoj knjizi. Tako možemo pomoći i samima sebi. Nakon što smo brinuli za druge, možda je došlo vrijeme da se pobrinemo i za sebe.

Sve ima svoj početak i kraj…

Opustite se i shvatite da sve u ovome svijetu ima svoj početak, vrijeme rasta, održavanja, stvaranja popratnih proizvoda, slabljenja i konačnog nestajanja.

Vidimo to svake godine u izmjeni godišnjih doba. Svakog proljeća sve počinje iznova, s novim životom. Ne postoji kraj. To su samo različiti stadiji promjena i ciklusa u kojima sudjelujemo. To je radosno putovanje kroz koje sve više i više napredujemo. Sa svakom novom promjenom stječemo sve novije uvide i razumijevanje dopustimo li im da sažive u nama. A da bismo to učinili, trebamo razmisliti o tim realizacijama kako bismo ih mogli primijeniti u vlastitom životu.

Iz knjige Stephen Knapp: Smrt i priprema za onostrani život