Foto: pixabay.com

Ulaskom Sunca u znak Raka, 21.06. počinje prvi dan ljeta. Sunce je na solsticij na vrhuncu snage, a pošto smo mi neizostavni dio kozmosa, ta energija snage i moći Sunca prelijeva se u nas i našu svijest. Ako se na dan solsticija povežemo sa Suncem možemo ojačati svoj sjaj i količinu svjetlosti i svijesti unutar sebe.

atma.hr – 78
Ulaskom Sunca u znak Raka, 21. lipnja/juna počinje prvi dan ljeta. Ovaj dan u mnogim kulturama imao je najveći duhovni i obredni značaj pa su mnogi hramovi i megaltske građevine bile napravljene upravo tako da na izlasku sunca na solsticij zrake obasjavaju točno određene dijelove hrama, a svećenici i svećenice izvodili bi obrede u čast Sunca.

Sunce je na solsticij na vrhuncu snage, a pošto smo mi neizostavni dio kozmosa, ta energija snage i moći Sunca prelijeva se u nas i našu svijest. Ako se na dan solsticija povežemo sa Suncem možemo ojačati svoj sjaj i količinu svjetlosti i svijesti unutar sebe.

Dovoljno je samo izaći na sunce ili ga vizualizirati i upijati njegovu snagu. Na taj način jačamo osobnu moć, vitalnost, autoritet, dominaciju, samopouzdanje, postignuće, uspjeh, životnu radost, protok energije kroz čitavo tijelo, eros.

U paganskom kolu godine koja prati kretanje sunca, ovaj blagdan se obilježava kao krunidba Boga i Božice, Kralja i Kraljice.

Tada u svojoj svijesti postajemo gospodari vlastitog univerzuma, krojimo svoju sudbinu, izlazimo iz obrasca žrtve gdje druge ili društvo krivimo za neuspjehe.

Označava razdoblje napona snage kada postižemo najbolje rezultate.

Ovdje treba istaknuti jednu paradoksalnu stvar. Na solsticij Sunce je na vrhu, ali njime vlada znak Raka, koji je Mjesečev znak i znak noći.

atma.hr – 52
Ovo je stoga što se dani, iako su još uvijek dulji nego noći, nakon solsticija počinju skraćivati.

Boja Lithe je crvena i žarko žuta i zlatna (boja sunca). Cvijet je suncokret, a kristal Sunčev kamen, kao i svaki kristal jarko žute boje.

Takav kristal možemo ostaviti da se puni na suncu na dan solsticija kako bi u njega unijeli gore opisane moći i osobine pa ga nositi u trenutcima kada su nam te osobine potrebne.

Irena Dumančić Baranja

LJILJANA POSAVEC KNJIGE