Foto: pixabay.com

Ova lunacija predstavlja vrhunac poglavlja osobnog, kreativnog i emocionalnog sazrijevanja. Aktivacija Plutona u Vodenjaku i njegova opozicija s Mjesecom stavljaju u središte pozornosti potrebu za preobrazbom postojećih načina suočavanja s neugodnim emocijama, kao i neizravnih, moguće manipulativnih načina na koje pokušavamo zadovoljiti svoje potrebe za pažnjom, priznanjem i vrednovanjem. Merkur i Mars su u konjunkciji u Jarcu i oba u kvadratu s Kironom u Ovnu i Nodalnoj osi u Ovnu i Vagi. Ova konfiguracija skreće našu pozornost na rane, karmičke blokade i preskočene razvojne korake koji utječu na našu sposobnost da samopouzdano potvrdimo sebe, svoje želje i ideje, utječući i na naše komunikacijske vještine i na našu sposobnost iniciranja, vođenja i preuzimanja rizika.

atma.hr – 52
25. siječnja/januara događa se prvi puni Mjesec u 2024. godini u znaku Lava. Ovaj puni Mjesec izaziva nas da transformiramo naš odnos prema našim emocijama i živimo naše živote otvorenih srca.

Pun Mjesec u ekspresivnom i odvažnom znaku Lava donosi nam obilje prilika za kreativne iskorake i katarzična emocionalna oslobađanja. Ovaj nas Mjesec potiče da svoju kreativnost stavimo u službu nečeg većeg od nas samih i podsjeća nas na vrijednost dijeljenja našeg svjetla s drugima, jer će ih to automatski nadahnuti, dati im dopuštenje da zablistaju i motivirati ih da se razvijaju i ulažu u svoje vlastiti izraz.

Pun Mjesec u Lavu poziva nas da se ne bojimo ulagati u sebe, u svoje strasti i u svoj kreativni izraz, budući da će razvoj našeg osobnog glasa i kreativnosti imati blagotvoran utjecaj i na naše bliske zajednice i na kolektiv u cjelini.

Također, ovaj Mjesec dolazi s pozivom da dopustimo drugim ljudima da nas inspiriraju, jer nas podsjeća na to kako nas sudjelovanje u svjesnim razmjenama i suradnjama zajednice inspirira i potiče osobnu kreativnost i inventivnost.

Pun Mjesec u Lavu je nasuprot Plutonu, u konjunkciji sa Suncem na ranim stupnjevima Vodenjaka. Ova konfiguracija odražava povećanje intenziteta naših emocionalnih iskustava, kao i prilike za postizanje objektivne svijesti o obrascima i navikama reagiranja koji nas drže zaglavljenima i čine da stagniramo.

Sada imamo priliku vidjeti svoj emocionalni krajolik s višeg i odvojenog stajališta, umjesto da se identificiramo sa svojim emocijama i subjektivnim iskustvima, da se izgubimo u intenzitetu svojih osjećaja bez stvarne svijesti o tome što se događa.

Ova lunacija predstavlja vrhunac poglavlja osobnog, kreativnog i emocionalnog sazrijevanja. Aktivacija Plutona u Vodenjaku i njegova opozicija s Mjesecom stavljaju u središte pozornosti potrebu za preobrazbom postojećih načina suočavanja s neugodnim emocijama, kao i neizravnih, moguće manipulativnih načina na koje pokušavamo zadovoljiti svoje potrebe za pažnjom, priznanjem i vrednovanjem.

Dok Lav i Sunce govore o stvaranju i životu, Pluton govori o uništenju, razgradnji, propadanju i smrti. Ova lunacija, izravno okrenuta prema Gospodaru podzemlja, podsjeća nas da, kako bismo stvarali, moramo biti spremni uništavati. Pun Mjesec u Lavu olakšava svijest o cikličkoj prirodi života, o neizbježnosti smrti i gubitka, o nužnosti stvaranja prostora za stvaranje dopuštajući nečemu što već postoji, nečemu što smo mi stvorili, da umre i da se slomi.

atma.hr – 52
I Sunce u Vodenjaku i Mjesec u Lavu su u kvadratu s Jupiterom u Biku. Ova konfiguracija, tehnički poznata kao T-kvadrat, ukazuje na trenje između suprotnih potreba, kao i visoku razinu motivacije za uvođenje promjena koje nam omogućuju da nadiđemo napetost koju osjećamo i riješimo je.

Aktivacija Jupitera njeguje našu kreativnu vatru, odražavajući povećanje naše želje da se širimo, rastemo, radimo, stvaramo i iskusimo sve što život može ponuditi. Jupiter u kvadratu Sunca i Mjeseca olakšava optimističan i velikodušan pristup životu, nadahnjuje nas da se povežemo sa značenjem i lekcijom koja stoji iza naših iskustava i povećava našu spremnost da hrabro i samouvjereno preuzimamo rizike.

U isto vrijeme, snažna energija Jupitera poziv je da budemo oprezni s rizicima pretjeranog uživanja, samopouzdanja i pretjerivanja, jasan podsjetnik da “doza čini otrov”. Otprilike u to vrijeme možda bi bilo mudro razmisliti jesmo li se širili iznad svojih mogućnosti i moramo li se malo povući kako bismo se vratili u ravnotežu.

Pun Mjesec u Lavu formira dva inkonjunktivna ili kvinkunks aspekta sa Saturnom u Ribama i Venerom u Jarcu. Inkonjunkcije su kutovi od 150º koji povezuju planete u tranzitu znakova koji nemaju ništa zajedničko jer pripadaju različitim polaritetima (yin/yang), modalitetima i elementima. Kada je planet, u ovom slučaju, Mjesec, u inkonjunkciji s dva nebeska tijela koja tvore sekstil između njih, u ovom slučaju, Saturn i Venera, doživljavamo konfiguraciju poznatu kao Yod.

Yod, koji se također naziva i “božji prst”, konfiguracija je koja odražava intenzivnu napetost i pritisak, koji nas tjera da pomirimo nepomirljive potrebe, želje i porive. Naučiti se snalaziti u paradoksu, dvosmislenosti i složenosti bitno je kad imamo posla s yodovima.

Planet na vrhu, onaj koji tvori dvije inkonjunkcije, doživljava najjači pritisak da se transformira: Pun Mjesec je, u ovom slučaju, pod velikim stresom. Zbog uplitanja Sunca, u opoziciji s Mjesecom, ovaj yod se smatra “bumerang yod”.

Sunce u Vodenjaku predstavlja energiju koju smo ohrabreni utjeloviti i pročistiti: ovo je poziv na objektivnost, poziv da se izbjegnemo gubljenje u našim osobnim subjektivnim iskustvima i da gravitiramo prema višoj točki gledišta. Ta nas usklađenja pozivaju da težimo vidjeti širu sliku, više značenje onoga što doživljavamo i da se povežemo sa svojim Višim Ja, umjesto da se uhvatimo u dramu i ponos i dopustimo da naše emocije preuzmu vlast.

atma.hr – 52
Kako puni Mjesec u Lavu doseže vrhunac, doživljavamo još jednu snažnu konfiguraciju: Merkur i Mars su u konjunkciji u Jarcu i oba u kvadratu s Kironom u Ovnu i Nodalnoj osi u Ovnu i Vagi.

Ova konfiguracija skreće našu pozornost na rane, karmičke blokade i preskočene razvojne korake koji utječu na našu sposobnost da samopouzdano potvrdimo sebe, svoje želje i ideje, utječući i na naše komunikacijske vještine i na našu sposobnost iniciranja, vođenja i preuzimanja rizika.

Otprilike u to vrijeme imamo priliku stvoriti prostor za suočavanje s nesigurnostima, strahovima i starim ranama koje nas sputavaju da vjerujemo svojim instinktima i svojim željama, koje nas tjeraju da preispitujemo valjanost onoga što mislimo i osjećamo i koje nas sprječavaju da dijelimo našu istinu iskreno i ranjivo.

Pun Mjesec u Lavu nudi nam podsjetnik na važnost njegovanja, razvoja i izražavanja našeg kreativnog glasa. Ovaj Mjesec naglašava vrijednost ulaganja u naš autentični izričaj, ne samo za nas same, već i kao način da podržimo i budemo na usluzi kolektivnom napretku i evoluciji.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić