U proljeće je uobičajeno radimo veliko spremanje naših životnih prostora, pri čemu počesto zaboravljamo na naša tijela – prostore u kojima mi živimo 0-24. Je li doista potrebno raditi periodične detokse organizma ili naša tijela već sama obavljaju sva posao i sve je jedan veliki marketinški trik?

atma.hr – 52
Prehrambenu industriju zadnjih 30ak godina karakteriziraju brojne promjene koje su dovele do povećane potrošnje industrijski prerađenih proizvoda, fast food industrija u rastućoj je putanji, sve je postalo fast, pa i sam život koji je 3 u 1. Dobra vijest je da se i kolektivna svijest ljudi polako mijenja te da je svakim danom sve više pojedinaca koji doista razumiju kolika je važnost prehrane za kvalitetu života i koji rade drugačije izbore jer razumiju da smo ono što jedemo i apsorbiramo. S pravom se postavlja pitanje jesu li i popularni detoks programi samo još jedna od manipulacija prehrambene industrije koja time reagira na promjene ili se radi o stvarnoj potrebi za naše organizme. Činjenično je kako su drevne civilizacije prepoznavale post kao sredstvo za liječenje i obnavljanje tijela, uma i duha. Hrana nije uvijek niti bila dostupna, zbog čega su periodi „gladovanja“ bili uobičajeni.

Što je detoksikacija i zašto je potrebna?

 Detoksikacija znači čišćenje. Drugim riječima radi se o neutralizaciji ili eliminaciji otrova (tj. nepotrebnih, neželjenih ili potencijalno opasnih tvari) iz ljudskog tijela. Upamtite, vaše tijelo već ima prirodne mehanizme kojima stalno (doslovno 0 – 24) i automatski neutralizira, transformira i eliminira toksine. Uz pomoć jetre (koja je primarni detoks organ), bubrega, crijeva, pluća i kože tijelo toksine većinski izbacuje pomoću urinarnog trakta i crijeva. Naša tijela rade stalni detoks i da ne živimo „3 u 1“ život ništa nam drugo ne bi bilo potrebno. No epidemija bolesti danas pokazuje suprotno.

Naime, loša prehrana (prerađena hrana koja otežava pravilan rad crijeva) usporava probavu, uzrokuje poremećaj rada crijeva i nepravilno pražnjenje te nagomilavanje otpada i toksina. Prehrana u kojoj nedostaju hranjive tvari može smanjiti sposobnost organizma za izbacivanjem toksina. Nadalje, stalno ste izloženi različitim neželjenim supstancama: udisanje kemikalija, pesticidi, aditivi u hrani, preparati za kožu, sredstva za čišćenje, lijekovi, hormoni, zagađenje, dim, teški metali, alkohol, cigarete, kofein, pare… Treba spomenuti i ostale otrove: mediji, TV, igrice, stres, brzina života, ovisnosti, konzumerizam…

Sve ovo plus velike količine hrane koju  moderni čovjek stalno unosi u sebe u značajnoj mjeru otežavaju prirodne procese čišćenja u tijelu. Zato organizmu periodično trebamo pomoći.  

atma.hr – 52
Koji su najčešći znakovi toksičnosti tijela?

Osjećaš se tromo ili ti nedostaje energije (bez očitog razloga), imaš pretjeranu želju za (određenom) hranom, bole te mišići, imaš problema s koncentracijom, pate te probavne smetnje (proljev, zatvor, nadutost i plinovi), neobjašnjivo se debljaš ili teško gubiš kilograme (celulit, zadržavanja vode),

nemiran si i razdražljiv, imaš infekciju sinusa, probleme sa spavanjem, nesigurnost – vrtoglavicu,

akne, osip i druge kožne probleme, hormonska neravnoteža (PMS, menstrualni problemi, menopauza),

prerano starenje, glavobolje, imaš poteškoće s koncentracijom, podbuhlu koža (i/ili podočnjake), loš dah, pretjeran ili oštar tjelesni miris.

Kako pomoći tijelu u procesu detoksa?

Postoji nekoliko mogućnosti. Svaki povećani unos svježeg voća i povrća pomoći će tijelu. Smanjenje unosa životinjskih i mliječnih proizvoda također. No, post može biti dvojak: suhi post (potpuno odricanje od hrane i vode), post na vodi (konzumiranje samo vode). Oba procesa potrebno je raditi pod nadzorom medicinskog osoblja. Preostale dvije opcije su detoks na smoothijima ili detoks na sokovima.

Detoks na sokovima

Stalnim unosom hrane u organizam (posebice industrijski prerađene) i to u velikim količinama  konstantno opterećujemo tijelo procesom probave, te organizam nema snage i energije za regeneraciju i izlječenje. Sva kruta hrana iziskuje ogromne količine energije za probavu .Ideja provedbe detoksa na sokovima temelji se na činjenici da tijelo koristi znatno manje energije za probavu sokova (u usporedbi s krutom hranom) čime znatno više energije ostaje za procese liječenja (tj. samo izlječenja) i čišćenja organizma. Želudac je tako na svojevrsnom godišnjem odmoru, dok se inače koristi oko 60% energije tijela za probavni proces. Glavni cilj je pomoći tijelu u procesu čišćenja i izbacivanja toksina/otrova, tj. održanju sustava u ravnoteži. Detoks na sokovima nikako nije isto što i gladovanje. Kad piješ sokove u svoje tijelo unosiš hranu, tj. nutrijente, ali ne u čvrstom već isključivo u tekućem obliku. Ništa nije tako hranjivo kao svježi sok od voća i povrća koji sadrži velike količine enzima, a njegov tekući oblik  omogućava znatno veću apsorpciju koncentriranih nutrijenata. Kilogram mrkve nije lako pojesti, ali cca 3 dcl soka kojeg dobiješ od 1kg mrkve lako je popiti. Pri tome su svi enzimi, vitamini, minerali i ostali elementi sadržani.

Izuzetno je važno napomenuti da je najbolje piti svježe cijeđene voćno-povrtne sokove, pravljene na sokovnicima koji rade hladno prešanje. Standardni sokovi prepuni su šećera i neželjenih supstanci tako da se s njima ne može raditi detoks. Nadalje, različiti 100% sokovi koji imaju dug rok trajanja također nisu najbolja opcija jer se prilikom pasterizacije termički obrađuju na visokim temperaturama zbog čega enzimi u njima više nisu živi. Potražite stoga samo svježe cijeđene sokove i najbolje ih konzumirajte u roku 20ak minuta dok vrijedni nutrijenti previše ne oksidiraju.

Svakako je preporučljivo pored sebe u cijelom procesu imati stručnu osobu koja će vas voditi kako bi učinak bio maksimalan. To obuhvaća i proces pripreme organizma, provedbu detoksa, post detoks period kao i brojne druge zdrave prakse koje će biti katalizatori procesa.

atma.hr – 52
Što možete očekivati nakon detoks programa?

Neki od benefita su:  jačanje imunološkog sustava (dajete tijelu obilje hranjivih sastojaka koje bi ste teško u tim količinama unijeli u tvrdom obliku),  smanjenje tjelesne mase (posebno one tvrdokorne), poboljšanje probave i odmor probavnog sustava, poboljšanje hormonalne ravnoteže, detoks unutarnjih

organa, smanjenje upalnih procesa u tijelu, ljepša i mekša koža, poboljšana koncentracija i općenito rad uma, više snage, izdržljivosti i vitalnosti. Pored toga, koža će ti biti sjajnija, glađa i mekša, srce puno zahvalnosti, upoznat ćeš sebe ne drugačiji način, potencijalno ćeš promijenit i neke životne stavove,

osvijestiti koliko je moćno tvoje tijelo, narast će ti samopouzdanje, stabilizirat ćeš se emocionalno, možda promijeniš i životi stil te prehrambene navike.

Autorica: dr.sc. Anita Freimann, doktorica sreće i licencirana Raw Food edukatorica
doktoricasrece.com