Proljeće je vrijeme kada s toplijim danima instinktivno osjećamo potrebu za uređivanjem stana ili kuće. Pa evo korisnih smjernica kako se riješiti krame i osloboditi prostor za tokove svježe energije.

Prvi korak koji se radi kad se krene na (pre)uređenje stana je – čišćenje! Učinite li već samo to učinili ste mnogo, a bez zamaranja s “feng shui” pravilima koja su sama po sebi beživotna ako ne shvaćate bit koja stoji iza njih, i ako sami ne osjećate i ne živite vaš prostor.


Widget not in any sidebars

Prema orijentalnim učenjima (a i modernoj fizici) teško je odvojiti materiju od energije, vidljivo od nevidljivog, a na čovjeka se gleda kao na kompleksno biće čije je fizičko tijelo samo “najgušći” aspekt puno šireg entiteta. Zbog toga su orijentalni mudraci rano uvidjeli vezu između prostora u kojem živimo i nas samih. Prostor možemo shvatiti kao materijalno proširenje našeg unutrašnjeg stanja. Vjerujem da svi poznajete nekoga tko je rastrojen u svom životu. Obično mu i stan izgleda kaotično, zar ne!? To je vrlo očit primjer povezanosti između unutrašnjeg i vanjskog. Međutim, postoje i mnogo suptilnije veze…

Kako je većina nas na zapadu centrirana u umu (koji prema orijentalnoj tradiciji ima središte u solarnom pleksusu, trećoj čakri, području želuca, a prema nekima u abdomenu – hari), skloni smo potiskivati naše emocije, intuiciju, neugodna iskustva i sve što ne prolazi “cenzuru” uma. Tijekom života uspijemo sakupiti doista veliko breme takvih sadržaja. Budući da postoji energetska veza između nas i prostora u kojem živimo, često smo skloni u određenim područjima našeg stana gomilati stvari, postaviti neki glomazan komad namještaja koji blokira protok energije u stanu, ili učiniti bilo koji drugi oblik “disharmonije” kojeg obično nismo svjesni jer nam nitko nikad na to nije ukazao. A upravo te stvari na materijalnoj razini predstavljaju naše unutrašnje blokade i potisnute sadržaje.

Radom na uređenju interijera neminovno utječemo i na nas same što ćete moći i sami osjetiti ukoliko ćete pokušati sprovesti čišćenje koje ću objasniti u ovom tekstu. Vidjet ćete kako će vam se javljivati razne manje-više neugodne emocije kad ćete svjesno pokušati nešto promijeniti u svom stanu, ali također ćete osjetiti ushit i olakšanje!

I da, to je proces koji traje cijeli život! Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je da shvatite da je to dinamičan proces koji uvijek traje, i da naučite u njemu nalaziti užitak. S vremenom ćete osjetiti kako je vaš prostor živ jer ste ga vi oživjeli vašim svjesnim uplivom. Nećete ga smatrati samo hrpom zidova i namještaja, nego nečim posve osobnim i živim. Znat ćete tada da je vaš stan doista ekstenzija vas samih!

2 7

atma.hr – 52
Prvi korak je čišćenje prostora!

Naravno, kad uzmete krpu u ruke i počnete prati prozore budite svjesni da to nije samo puko micanje fizičke prljavštine. Na simboličkoj razini to predstavlja koliko jasno vi vidite svijet oko vas, koliko sunca puštate u svoj život, i kako drugi vide vas. Slično je i s ostalim stvarima. Dajte oduška svojoj mašti da prepozna simboličnu vezu između dijelova vašeg stana i vašeg života, i budite svjesni prilikom čišćenja tog prostora da istovremeno time pomažete i svom unutarnjem stanu.

Nije potrebno posebno spominjati koliko je važno da je vaš stan fizički čist i pospremljen, zar ne!?

Slijedi opis takozvanih “clutter” stvari (“darmar”, doslovni prijevod s engleskog), krame koja odvlači energiju iz vašeg prostora u neželjenim smjerovima i koju bi bilo dobro ukloniti iz stana. NE u podrum! NE na tavan! NE kod svojih roditelja, jer kod njih možda ima više mjesta! Bacite ih, poklonite ih nekome tko to želi, prodajte!

Ukoliko ćete se odlučiti na temeljito pospremanje pokušajte dobro ocijeniti svaku stvar koju uzmete u ruku odgovara li opisu krame, KAKVE OSJEĆAJE BUDI U VAMA, i što vam govori vaša intuicija (pri tome uzmite u obzir da strah od micanja blokova također može reći “ne” namjeri da maknete određeni predmet). U redu je ako odlučite neki predmet ostaviti iako odgovara opisu krame – bit je u tome da ste SVJESNI te odluke. Možda niste sada spremni na to, ali doći će pravo vrijeme i tada ćete to ukloniti. Zato je važno da takva pospremanja radite s vremena na vrijeme (barem jednom godišnje). I budite svjesni procesa koji se pritom zbiva!

4 6

atma.hr – 61
Dakle, što je krama?

 1. STVARI KOJE NISMO KORISTILI DUŽE OD DVIJE GODINE (to se posebno odnosi na garderobu, ali i na sve ostalo). Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari.
 2. STVARI KOJE NE VOLIMO (ali ih zadržavamo iz razno raznih razloga). One izazivaju u nama osjećaj nevoljenosti. Želite li se osjećati nevoljeno?
 3. PRLJAVE, NEUREDNE I NEORGANIZIRANE STVARI. Takva situacija podržava osjećaj kaosa i težine u vlastitom životu.
 4. PRETRPANOST (previše stvari na malo mjesta, pretrpani ormari, ladice…). Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Ovisno u kojem dijelu stana imamo takvu situaciju taj osjećaj će utjecati na neko od područja života (karijera, odnosi, partnerstvo, novac…).
 5. SVE NEZAVRŠENO. Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira i stalno nam šalju nesvjesnu poruku “daj me završi!”. Ili završite to, ili odlučite da se više ne želite s tim gnjaviti i uklonite to!
 6. STVARI KOJE NAS NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN PODSJEĆAJU NA NEUGODNE SITUACIJE U ŽIVOTU I NA BILO KOJI NAČIN IZAZIVAJU NEUGODNE EMOCIJE U NAMA. Želimo li to i dalje imati u svom stanu (i u sebi)? Bit života je da živimo u sadašnjem trenutku, ali su mnogi od nas često vezani za prošlost. Micanjem takvih stvari pomoći ćemo si da lakše dišemo i budemo usredotočeni na sadašnjost. Pritom se ovdje ne misli na drage uspomene koje u nama bude pozitivne emocije i snagu – takve stvari su naravno dobrodošle.
 7. STVARI VEZANE UZ BIVŠE LJUBAVNE ODNOSE. Vežu nas na energetskoj razini uz te osobe i mogu ometati naš sadašnji odnos. Naravno, ovdje je potrebno upotrijebiti razum i odlučiti da li nas neka stvar doista veže na negativan način uz bivši odnos ili predstavlja dragu i podržavajuću uspomenu na jedan period života.

5 5

 1. STVARI KOJE NAM VIŠE NE PRISTAJU (a vjerojatno je da nam nikada niti neće pristajati). Misli se na garderobu (ali se može primijeniti i na ostalo). Žene imaju pogotovo problema s tim – “jao udebljala sam se i ne stanem više u ovu suknju, ali neću je baciti jer idem na dijetu pa ću smršaviti”. Poznajem žene koje su stalno na dijeti, a niti vidim da su išta smršavjele, a što mi je još apsurdnije, u stvari niti ne vidim da im je dijeta potrebna. Očito je riječ o niskom samopoštovanju i nevoljenju sebe. Ako ne smršavite nakon godinu dana bacite taj odjevni predmet jer takve stvari u vama podržavaju osjećaj da s vama nešto nije u redu (nije u redu da sam malo deblja, nije u redu ovo, nije u redu ono…). Ako volite imati takve osjećaje o sebi onda slobodno zadržite stvari koje vam ne pristaju. Izbor je uvijek vaš!
 2. STVARI “ZA SVAKI SLUČAJ”. Ako smo skloni čuvati stvari koje nam zbilja ne trebaju, ali se bojimo da će nam zatrebati jednom u budućnosti, one na psihološkoj razini podržavaju osjećaj da nikad ne možemo dočekati svoj trenutak i osjećaj nesigurnosti u obilje Svemira i njegovu podršku. Ustvari, čuvanjem takvih nepotrebnih stvari sebi nikad nećemo dozvoliti otvaranje kanala obilja i vjerojatno ćemo život provesti u egzistencijalnom grču. Na ovim našim prostorima takvo stanje je kolektivno prisutno i vrlo snažno izraženo te nije jednostavno oduprijeti mu se.
 3. STATUSNI SIMBOLI. To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veći i bolji od drugih. Mi smo svi međusobno jednaki i svaki osjećaj nadmoćnosti je čista iluzija, maska koju nosimo da bi se ustvari zaštitili. Iza nje obično stoji uplašenost i nesvjesni osjećaj bezvrijednosti. Ovo je najteže područje za čišćenje jer je uplitanje ega ogromno. Međutim, ne predstavlja problem sam predmet već način na koji ga mi doživljavamo. Npr. netko može imati svoje diplome na zidu kao potvrdu samome sebi za uloženi trud i vrijeme u ono što voli, ali ga one ne čine da se osjeća vrijednijim od drugih koji nemaju te diplome – u tom slučaju te diplome ne predstavljaju statusni simbol. Ali ako osoba ističe svoje diplome kako bi se predstavila boljom od ostalih tada one jesu statusni simboli i osoba bi trebala razmisliti što s tim učiniti ako doista želi skinuti maske i pokazati se onakvom kakva doista jest. Ali ego je ovdje jak…

6 5

 1. BESMISLENI POKLONI (pokloni koji nam se ne sviđaju ili nemaju svrhe). Važno je maknuti takve poklone jer oni u nama podržavaju osjećaj da smo neviđeni, da drugi ne vide kakvi mi zaista jesmo i što nam treba (jer da vide ne bi nam poklanjali takve gluposti). U redu je maknuti neželjene poklone! Ne opterećujte se s tim što će reći osoba koja vam je to poklonila ako sazna da njenog poklona više nema. Možete imati kutiju u kojoj ćete ih držati dok se ne pojavi netko kome će doista trebati takav predmet. Bitno je da imate namjeru da su pokloni u toj kutiji “u tranziciji”, da više nisu vaši te čekaju pravu osobu, kako bi time eliminirali njihov neželjeni učinak dok se fizički još nalaze u vašem stanu.
 2. RAZNE USPOMENE KOJE NAS DRŽE U PROŠLOSTI. To se pogotovo odnosi na svakojake zbirke (salveta, kino-ulaznica i sl.) koje nas više ne privlače, ali iz sentimentalnih razloga su još tu. Takve stvari mogu u nama podržavati osjećaj da ne možemo otvoriti novi krug ljudi ili iskustava. Ovdje je škakljivo za odlučiti što ukloniti, a što ne. Stvari koje nas podržavaju su poželjne, no čuvanje medvjedića kojeg smo dobili kad smo imali tri godine već može biti upitno.
 3. STARE NOVINE I ČASOPISI, KNJIGE, GLAZBA, FOTOGRAFIJE i sve ostalo što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu. Opet škakljivo područje! Ukoliko npr. imamo videokasete ili DVD-ove s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, trebamo se upitati želimo li i mi imati život kakav se tamo prikazuje. Gorka istina je da često puta ŽELIMO! I mnogima će biti teško odlučiti maknuti stvari koje izazivaju takve teške emocije. Krajnja odluka je na nama. Ako se odlučimo zadržati nešto od toga budimo barem iskreni i recimo si “ok, u ovom trenutku mi to još treba i zato ne želim to ukloniti” – bitno je da budemo svjesni naše odluke!

Mislim da sad razumijete zašto je proces čišćenja stana s ovakvim pristupom često emotivno buran, zašto traje cijeli život i zašto je potrebno raditi inventuru barem jednom godišnje.

 1. TZV. MISTERIOZNI PREDMETI. To su predmeti kojima ne znamo namjenu, kojima čak ne znamo kako su došli u naš stan. Bacite ih odmah!

atma.hr – 75
I da ponovim, stvari koje odlučite ukloniti nikako nemojte spremiti u podrum (=podsvijest) ili na tavan (=nadsvijest, budućnost, duhovno područje života), nemojte ih odnijeti k roditeljima (=podržavanje vlastite nesamostalnosti), niti poklanjati nekome tko ih ne želi. Prodajte ih (zašto ne biste zaradili na tome!??), poklonite ih nekome tko ih doista želi ili ih jednostavno bacite.

Ako ne živite sami stvari drugih osoba nemojte micati na silu! Pokušajte svoje ukućane privoljeti da vam se pridruže u zajedničkom čišćenju, ali ako oni ne žele nešto ukloniti pustite ih da to zadrže.

Stan tek nakon fizičkog čišćenja i uklanjanja nepotrebnih predmeta ima smisla čistiti i energetski. To se može učiniti na razne načine (zvonima, pljeskanjem, paljenjem kadulje ili mirisnih štapića, solju, reikijem…). Najljepše je ako energetsko čišćenje u nekom od brojnih oblika sami preuzmete u svoje ruke umjesto da ga prepustite nekome drugome. Ipak je to vaš životni prostor! No, možete angažirati i nekog provjerenog stručnjaka za rad s energijama.

Nakon temeljitog čišćenja stana (koje može potrajati danima ili čak tjednima) slijedi uređivanje prostora, unošenje boja i predmeta koji će nas podržavati u životnosti. No to je zasebna cjelina za koju vam svakako preporučujem radionice koje se povremeno održavaju na mnogim mjestima. Knjige mogu pomoći s nekim savjetima i “cakama” oko detalja uređenja, ali kroz njih ne možete dobiti bit energetskog uređenja prostora, niti možete razviti vlastitu intuiciju i osjećanje energije prostora. Osim toga, savjeti iz knjiga vas mogu samo zbuniti budući da međusobno znaju biti prilično kontradiktorni, nudeći vam samo šabloniziranu gomilu pravila bez stvarne vrijednosti.

Međutim, provedete li u svom stanu samo čišćenje krame učinili ste već više od pola posla. Nesumnjivo ćete odmah nešto primijetiti, spoznati, otkriti, o sebi i o prostoru. Neke stvari će vam se pokazati tek tjednima kasnije. Ali u svakom slučaju bit će to uzbudljivo iskustvo.

Eto, želim vam doista ugodno čišćenje i pospremanje!

Napisao: Boris Pecigoš, 2006. (s kasnijim izmjenama i dopunama)

Fotografije: Mandale i mini-mandale za energiziranje prostora (“feng shui aktivatori energije”) koje po narudžbi stvara akademski slikar Boris Pecigoš: http://boris-pecigos.com/2014/06/22/mandalas/  

Energetsko čišćenje prostora i postavljanje zaštite: http://osho-zen-tarot.business.site/

Kontakt: [email protected]

8 5