Art: "Ona koja mjeri" / lemonade3d.com

“Mi ne biramo hoćemo li biti programirani ili ne. Svi smo dio programa, ali možemo birati hoćemo li biti dio svjesnog programa ili nesvjesnog. Ako svjesno ne odabereš program, radit ćeš u nesvjesnom. Mi smo u programu svoje obitelji, društva, kulture… i veliki dio tog programa je negativan.

Svi smo na nekom nivou ovisnici jer ovisimo o izvanjskim stvarima kako bi se osjećali dobro. Ali u konačnici to ne funkcionira. U kapitalističkoj konzumerskoj kulturi je neizbježno da je ovisnost komponenta jer se konzumerizam temelji na ideji da nam je potrebno nešto izvanjski da bi se bolje osjećali.

atma.hr – 39

Mnogi od nas pate od osjećaja da nešto u našem životu nedostaje, da nismo potpuni i naša se kultura oslanja na taj naš osjećaj i ovisi o njemu. Ako vam ništa nije potrebno, nećete ništa ni kupiti, ali ako se osjećate da su vam stvari potrebne, vi ste dobar i poslušan kupac.

Ne kažem da je u konzumerizmu sve loše, ali želim istaknuti kako je naša ovisnost o izvanjskim stvarima za koje očekujemo da će nam donijeti sreću, snaga koja ga pokreće i održava.”

Russell Brand

atma.hr – 75