Foto: pixabay.com

Iz psihičkog kuta, psorijaza je posljedica pacijentovog negativnog stava i nezadovoljstva svojim tijelom, položajem u životu i svijetom oko sebe. Dok god traje ta unutrašnja borba, bolest će se komplicirati.

atma.hr – 78
Psorijaza se smatra jednom od najstarijih, a ujedno i jednom od najmističnijih kožnih oboljenja poznatih čovjeku. Uzroci i mehanizmi pojave psorijaze proučavani su više od jednog stoljeća, međutim, znanstvenici nisu uspjeli da točno utvrditi zašto ogroman broj ljudi pati od njenih različitih oblika, a što je najvažnije – kako da se oslobode ove bolesti?

Zato je velika većina liječnika sklona vjerovanju da istinski uzroci psorijaze i dalje leže u duši i psihologiji čovjeka. U ovom tekstu ćemo iznijeti osnovne psihološke pojave koje mogu doprinijeti psorijazi.

Uzroci psorijaze u smislu psihosomatike

Koža igra fundamentalnu ulogu u složenom sistemu našeg tijela. Ona kao školjka štiti i mentalni i fizički dio tijela. Osim toga, koža može mnogo reći o osobnosti i karakteru osobe, kao i o njegovom stavu prema životu.

Iz psihičkog kuta, psorijaza je posljedica pacijentovog negativnog stava i nezadovoljstva svojim tijelom, položajem u životu i svijetom oko sebe. Dok god traje ta unutrašnja borba, bolest će se komplicirati.

atma.hr – 75
Psorijaza je bolest koja pogađa najdublje slojeve kože. Psorijaza je osip koji karakterizira jak svrab, koji se može pretvoriti u čir što rezultira velikim nezadovoljstvom osobe i jake želje da se sakrije od vanjskog svijeta.

Da bismo razumjeli specifične uzroke psorijaze, vrlo je važno uzeti u obzir i lokalizaciju ove bolesti. Na primjer, plikovi na glavi nastaju kada čovjek vjeruje da ga drugi podcjenjuju, a psorijaza na rukama ukazuje na svađu s rodbinom ili prijateljima koji ga ne slušaju.

Kako se riješiti psorijaze

Da bi pacijent porazio psorijazu jednom zauvijek, liječenje treba obuhvatiti i medicinska sredstva i psihoterapiju. Osoba ne treba suzbijati gnjev i iritaciju, već ih se treba potpuno riješiti.

Prema psihosomatici, prije svega, potrebno je identificirati negativne faktore i pokušati ih eliminirati.

Na primjer, ako je osoba podcijenjena ili ponižena na poslu iz razloga koje ne može kontrolirati, bolje je razmišljati o pronalaženju drugog posla.

Ali oni koji se često sukobljavaju s kolegama trebaju pokušati riješiti sve probleme tako što će potpuno promijeniti svoje ponašanje.

stil.kurir

atma.hr – 78