Ovo je doba godine kada većina nas donosi hrabre odluke kojih će se možda manje, a možda više uspješno držati sve dok sljedećeg prosinca ponovno ne donese iste. U čemu je fora? Zašto nam promjene toliko teško padaju i zašto je uvijek najteže pokrenuti se, napraviti taj jedan prvi korak?


Widget not in any sidebars

Malo o mozgu

Ljudi često mistificiraju svoje odluke, ponašanje i karakter, pripisuju im magična svojstva i okreću se emocijama. Nikada neću zanemariti emotivni dio pojedinca, ali čak i taj emotivni aspekt možemo gledati iz čvrstog, opipljivog i definiranog, “nimalo” mističnog, mozga. Bez obzira da li se radilo o načinu na koji vežete cipele ili tihom uzdahu na lijepu sliku, mozak je taj koji upravlja vašim reakcijama. Bez predubokog ulaska u definiranje funkcioniranja sinapsi i neurona, pokušat ću pojasniti, i olakšati vam, na koji način funkcionirate svake sekunde vašeg bivanja.

Od trenutka rođenja, čovjekova osjetila utječu na stvaranje novih sinapsi odnosno čvorišta koja povezuju neurone. Postoje one sinapse na koje ne možete utjecati vašim osjetilima i novim iskustvima. Mozak je pomoću njih zadužen za ispravno funkcioniranje vaših organa i koliko god to ponekad primamljivo zvučalo, ne biste htjeli svjesno upravljati radom srca, pluća i drugih dijelova tijela jer vam koncentracija nije na toliko visokom nivou, a s vremena na vrijeme morate i spavati. Mozak je savršeno spreman da vas drži na životu, to je u principu njegova jedina funkcija, da preživite. Sve ostalo ovisi samo o vama.

Kada neku radnju ponavljate, ojačavate sinapse koje ju definiraju. Prvi put ćete se pomučiti s vezanjem cipela, no što ćete više radnju ponavljati ona će vam biti sve lakša sve dok sinapse zadužene za nju ne očvrsnu do te mjere da ćete ju raditi bez muke i svjesnog razmišljanja, zavezat ćete cipele i razgovarati o nečem drugom ili gledati nešto drugo i biti gotovi za par sekundi. Na jednak način funkcioniraju i druge sinapse, one zadužene za bilo koju vašu vještinu, reakciju, naviku, odluku ili misao. Što je sinapsa “jača” to je teže napraviti nešto suprotno ili novo. Ono što nazivate navikama samo su “tvrdoglave” sinapse. Čak i vaša misao “Nemam ja volje za to” samo je rezultat sinapsi i ponavljanja da nemate volje i nemate volje i nemate volje. Možda je to čitanje, možda trčanje ili upoznavanje novih ljudi, svladavanje nekog novog znanja ili razvijanje neke kvalitete koju još nemate. Možda je to reagiranje na drukčije ljude sa stavovima koje ne odobravate, a možda samo kuhanje ručka na način koji vam je potpuno stran. Izjave “Ja sam jednostavno takav” ili “Ne mogu se promijeniti” također su uvjetovane sinapsama i ništa drugo nego odbijanje preuzimanja odgovornosti.


Widget not in any sidebars

Što je promjena

Vaš život ne definira okolina, za njega nisu krivi roditelji, profesori u školi, zvijezde na nebu, niti ga je odredilo neko superiorno biće bacanjem imaginarnog, jednako superiornog, sudbinskog novčića. Ne oduzimam vam pravo na opravdavanje, želite li i dalje biti u aktivnoj poziciji žrtve, samo izvolite. Živimo u vremenu kada imate puno pravo smatrati da je svijet okrutan i da niste rođeni pod sretnom zvijezdom. Realno, jeste li zadovoljni s time što vam je takav način razmišljanja do sada donio?

Nepoznato je uvijek strašno, ne jer ima velike zube već zato što to još uvijek niste definirali, izgradili sinapse o tome i prihvatili. Mozak je fantastični organ, sposoban je graditi nove sinapse sve do trenutka vaše smrti i baš nikada vas neće iznevjeriti. “Ali teško je” kažu ljudi, natjerati se na promjenu, na nešto novo, staro je lakše, to već znamo i tako smo dobri u tome. Pitanje je što želite. Ako ne želite nešto novo, zašto donosite novogodišnje odluke? Zašto želite smršaviti? Prestati s lošim navikama? Odseliti se ili otputovati nekamo? Kada se rodi ideja rodila se i mogućnost za ostvarivanje te ideje, a vi ste u pravu i kada mislite da je možete ostvariti i kada mislite da ne možete. “Nemam volje” i “Nisam ustrajan” također su izjave koje rađaju čvrste sinapse.

Promjena se ne događa, promjena se stvara, vi ju stvarate. Vaše razmišljanje o promjeni također stvarate kao i vaš stav hoćete li ju moći ili ne ostvariti. Možda da prvo poradite na tome? Što god htjeli, napravite to, onda to napravite ponovno i ponovno, vidjet ćete da je sa svakim ponavljanjem radnja sve lakša. Nema mistificiranja niti kompliciranja, uistinu je toliko jednostavno, samo učinite to. Budite svjesni u svakom trenutku da su vaši osjećaji i stavovi samo navike, samo čvrste sinapse, a da vi imate moć stvoriti nove.


Widget not in any sidebars

Savjeti za odlučne

Doktor Lawrence C. Katz i Manning Rubin autori su zanimljive knjige “Keep your brain alive” u kojoj donose brojne vježbe za mozak kako bi poboljšali pamćenje, smanjili mogućnost bolesti i olakšali stvaranje novih sinapsi. Neki od savjeta koje donose su povećanje komunikacije s drugim ljudima kroz dan, udisanje novih mirisa, više čitanja i promjenama rutine kao i brojne druge.

Savjet koji vam ja mogu dati je da se što češće stavljate u nove situacije i da u njima uživate, budete zadovoljni s njima i zahvalni za njih. Isprogramirajte svoj mozak da uživa u učenju i novim iskustvima. Tako ćete svladati najveću prepreku, sam početak, kako ne reagirati negativno na nešto novo. Krenite sa sitnijim stvarima poput čitanja nekog autora kojeg nikad niste, odlaska u novi restoran, oblačenja boje koju inače ne nosite. S vremenom će vam se sinapse o prihvaćanju novih stvari ojačati pa ćete moći i razgovarati s ljudima s kojima ne biste, držati se neke odluke, steći novu naviku i mijenjati sebe na bolje kako niste mogli niti očekivati.

Čitajte, sanjarite, smijte se i uživajte u životu. Vi ste jedini koji ga stvarate i jedini odgovorni za njega. Kakvog si ga napravite takav će vam i biti. Možete biti žrtva, a možete biti kreator. Samo vas nove sinapse dijele od bilo čega što poželite, a njih gradite samo vi. Sretno s novogodišnjim odlukama, želim vam mnogo zadovoljstva i uspjeha u novoj godini!

Petra Milašin, petramilasin.blog