atma.hr – 52
Nasmješite se, dišite i hodajte polako. Osjećaji dolaze i odlaze poput oblaka na vjetrovitom nebu. Svjesno disanje je moje sidro. ~ Thich Nhat Hanh

Puno toga je već pisano o Zenu, ali postoje 3 osnovne stvari koje su posebno bitne. Ovi uvidi i prakse proizilaze iz Budinih učenja, ali se mogu primijeniti kod ljudi različitih vjerovanja i vjeroispovesti.

Prva stvar je buđenje mudrosti, što Buda zovi pravi pogled. Ona promatra prolaznost i praznu vlastitu prirodu svega što postoji. Gledajući kroz iluzije razdvojenih razmišljanja pa do holističkog razumijevanja o tome kako svaki atom, rijeka, planeta, galaksija i svako živo biće u našem univerzumu raste zajedno i teče kao jedna međuzavisna konstantno promjenljiva cjelina.

Thich Nhat Hanh opisuje ovo kao ‘interbeing’ (međuovisnost i povezanost sa cijelim svijetom). Eistein, Lao Tsu, Alan Watts i Walt Whitman su govorili o ovome, Van Gogh je izrazio ovaj tok jedinstva u svojim slikama. To je mudrost velike umjetnosti, poezije, misticizma, moderne fizike, sistema razmišljanja i ekologije, podjednako koliko i Zen.

Drugo je etičko ponašanje i suosjećanje, vrednovanje ljubavi i života, više od materijalnih stvari, moći i bogatstva. Podržavajući druge, smanjivanje nasilja i patnje, njegovanje veće ljubaznosti i jednakosti u društvu. Imati za prioritet mir, ljubav i suosjećanje je u srži ono što mnoga mudra bića dijele sa svijetom kroz povijest.

To je put Isusa, Gandija, Beatlesa i Martin Luter Kinga, koliko i Bude. Dok se ljubav ne stavi u djelo,  bezbroj ljudskih problema se ne može riješiti. Oni uče da istinska transformacija našeg svijeta, svih bitnih odluka – na svim nivoima društva moraju biti vođene mudrošću naših srca.

Na kraju, Zen nas uči svjesnosti sadašnjeg trenutka, promatrajući što se događa, bez vezanosti ili odbojnosti. Biti svjestan naše uloge ovdje, upravo sada, gdje god da se nalazimo. Praksa sjedeće meditacije ima za cilj pomoću u naporima da se koncentrira i smiri um, ali to je “trenutak do trenutka” svjesnost u svim situacijama koje Buda najviše ističe.

Kroz praksu svjesnosti stječemo bolji uvid u rad našeg uma, dolazi do razumijevanja i napuštanja egocentričnih obrazaca misli, želja i strahova koji kreiraju patnju u našim životima. Vremenom smo naučili vjerovati u kreativnu inteligenciju duhovne svijesti, intuitivnu mudrost uma koja postoji u svakom od nas.

Meditacija i svjesnost su suština Zen prakse, ali također bitan dio mnogih drugih sustava. Tai či, joga, slikarstvo, molitva, kuhanje, sviranje klavira i mnoge druge forme vježbanja nam mogu pomoći da smirimo naš um i povežemo se sa sadašnjim trenutkom.

Ove je tri stvari podučavo Buda – mudrost, suosjećanje i svjesnost su povezane međusobno sinergetski i međusobno ovisne. Kao prioriteti, sva tri nam služe da ojačaju razvoj drugih. Vremenom i praksom mi postajemo suosjećajniji, mudriji, svjesniji, veseliji, puni ljubavi, i u miru.

forensicsoul.com

atma.hr – 52