Za sve one koji su odlučili da se malo više posvete sebi i upoznavanju sebe, evo nekoliko korisnih pitanja koje si možete postaviti na kraju svakog tjedna kako bi mogli pratiti svoj rast i razvoj odnosno korigirati i unaprijediti sve ono što vam se ne sviđa.

atma.hr – 52
Naučene lekcije – Što sam naučio/la ovaj tjedan – koje su to bile lekcije iz kojih sam nešto naučio/la i koje dalje mogu koristiti da se nadograđujem slijedeći tjedan?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da razjasnite razliku između vaših aktivnosti tj. svega onoga što radite i stvarnih (ne)postignuća. Svakodnevni rutinski zadatci i obveze na koje trošimo vrijeme i odrađujemo ih automatski možda ne možemo izbjeći.

Međutim, nađe se tu i dosta onoga što se pojavi neplanirano, što nam se ne sviđa i iziskuje naše resurse. Zato si možemo postaviti pitanje – ”OK, što sam sve naučio/la iz toga ovaj tjedan što mi može poslužiti da se dalje nadograđujem i usavršavam naredni tjedan?”

Neočekivane situacije i događaji – Jesam li doživjela neka ugodna iznenađenja ovaj tjedan?

Budite otvoreni prema novim iznenađenjima i svakako obratite pozornost na njih. Možda neka dođu i kad se najmanje nadate. Ono što niste planirali ili tražili, može se okrenuti u vašu korist i donijeti vam ugodna iznenađenja kada to najmanje očekujete.

Ja i moji resursi – Kako sam utrošio/la svoje resurse? Na koga ili čega sam možda mogao/la/trebao/la potrošiti manje/više vremena ovaj tjedan? Nikada ne zaboravite da je vrijeme naš dragocjeni resurs koji se ne može obnoviti i kupiti. Ne postoji repriza života. Problem je što većina ljudi troši previše vremena na ono što je ”hitno”, a premalo ili nedovoljno vremena na ono važno što dugoročno oblikuje našu budućnost i to kakva osoba želimo postati.

To znači da se vaša svakodnevna produktivnost ne svodi samo na sve ono što si napravio/la/obavio/la. Baš naprotiv, vaša se produktivnost treba mjeriti sa svim onim stvarima i aktivnostima  koje će imati dugoročni utjecaj na vašu budućnost, život i osobu kakvu želite postati –  pod uvjetom da ste to uopće razbistrili i razmišljali o tome.

atma.hr – 52
Jesu li moji kratkoročni napori i dugoročni ciljevi usklađeni?

Jako je važno da razumijete da veća slika nije ono što radite ili postignete (postignuća) s vremena na vrijeme. Važna je baš ta mala slika, odnosno sve ono što radite svaki dan. Hoće li se nečiji dugoročni ciljevi ostvariti ili će ostati samo ”želja”, ovisi upravo o vašim kratkoročnim i realnim ciljevima.

Drugim riječima, sve ono što želite postići direktno je povezano upravo s vašim svakodnevnim aktivnostima. To bi značilo da  način kako koristite svoje resurse, prije svega vaše vrijeme i pažnju, definirat će i vas i vaše uspjehe ili neuspjehe.

Stoga uskladite ono što radite s vašim dugoročnim ciljevima – ako ih imate a bilo bi dobro da ih razradite ako ste nezadovoljni svojim životom na bilo kojem aspektu (posao, karijera, financije, obitelj, društveni odnosi, itd.).

banner za knjige osho strah

Mentalna higijena – Jesam li i kojim intenzitetom prenio/la i na ovaj tjedan emocionalnu i mentalnu prtljagu? Što sam od tog emocionalnog smeća mogao/la počistiti?

Prije početka novog tjedna svakako treba počistiti nered iza sebe i oko sebe i u svojoj glavi. Drugim riječima, treba maknuti sve ono što vas zamara i opterećuje i što vam u principu ne treba.

Fokus staviti samo na ono što je suštinski bitno i kao što sam već naglasila što dugoročno utječe i oblikuje vaš život. Stoga se pozabavite unutarnjim čišćenjem tako da svaki naredni tjedan ne teglite za sobom ”višak” prtljage koji vas opterećuje i stoji na putu vašem napretku, i da se osjećate dobro i budete dobro.

Pod tim ”čišćenjem” mislim na sav vaš ovotjedni bijes, samosažaljenje, ljutnju, samo okrivljivanje, osjećaj krivnje, zavist, ljubomoru, sramotu, i sve ostale emocije koje su se nataložile u vašem srce koje je okamenilo i postalo hladno i nedostupno.

Zadržite samo one vrijedne emocije koje oplemenjuju vas i vaše srce, a to su: naučene lekcije, ljubav, oprost, sve ono što je bilo pozitivno. Sve crnilo i negativu ostavite iza sebe.

atma.hr – 52
Moje mentalno zdravlje – Jesam li bila tjeskoban/na, anksiozan/na ili uplašen/a ovaj tjedan? Zbog čega – tražite uzrok. Je li moj strah bio opravdan i kako su se osjećaj straha ili zabrinutosti odrazili na ono što sam učinila ili nisam?

Ako se i dalje vrtite u začaranom krugu i ne znate što i kako dalje, zbog toga se osjećate tjeskobno, uplašeno i nesretno, ne donosite nikakve odluke i mislite da će netko drugi riješiti vaše probleme, u velikoj ste zabludi.

Predlažem da razmislite i podijelite svoje brige i strahove s nekom bliskom osobom ili potražite psihološku pomoć i podršku. Svaki strah koji je korijen neuroza i neurotskih poremećaja, treba srezati u korijenu i zaustaviti na vrijeme kako ne bi kočili vaš napredak odnosno doveli u pitanje vaše mentalno zdravlje. Ako ste mentalno zdravi i stabilni pronaći ćete rješenja za sve vaše probleme.

Međutim, ako vam se naruši mentalno zdravlje ili obolite od nekog neurotskog poremećaja, sve se dalje zakomplicira, vi se vrtite u labirintu i ne pronalazite izlaz iz vaše situacije.

Svaki novi tjedan prilika je za moj osobni rast i razvoj

Nakon što ste odgovorili na sva prethodna pitanja, analizirali i počistili sav unutarnji nered u vašem srcu i umu, naučili lekcije, oprostili sebi i drugima ako su vas povrijedili, pustite s lakoćom da tekući tjedan nepovratno ode.

Dolazi novi tjedan u kojemu vam se mogu otvoriti neka nova vrata koja su možda do sada bila zatvorena. Novi tjedan koji može biti prilika da dalje napredujete, da stvarate, spoznate i naučite nešto novo – neku novu vještinu, upoznate nekoga, dobijete neki novi uvid o sebi, itd.

Svaki novi tjedan pruža vam priliku da svjesno oblikujete svoju sadašnjost i budućnost.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle