U Vaiṣṇavskim vedskim tradicijama ovaj se vikend slavi veliki sveti festival pod imenom Rādhastamī – dan kada se na ovom svijetu prije nekih 5 000 godina pojavila Śrīmatī Rādhārāṇī (skraćeno Rādhā), najdraža vječna pratilja Gospodina Krišne, otjelovljenje božje unutarnje moći zadovoljstva.

Po vedskoj vaiṣṇavskoj duhovnoj tradiciji, Svevišnja Božanska Osoba – Gospodin Kṛṣṇa je izvor svih ostalih manifestacija Apsolutne Istine, a Śrīmatī Rādhārāṇī je izvor svih shaktija, ženskih manifestacija kozmičke energije. Rādhā je tako izvorna Božica, potpuna moć (shakti), a Kṛṣṇa je posjednik, izvor te moći (shaktiman). Iako su Rādhā i Kṛṣṇa jedno, uzeli su dva oblika kako bi uživali međusobni odnos – to je njihova tajanstvena božanska līlā (zabava).

U tradicionalnoj vaisnavskoj književnosti, Krsna se uspoređuje sa suncem, a Radha sa svjetlošću sunca. Oboje postoje istovremeno, ali jedno proizlazi iz drugoga. Ipak, zabluda je reći da je sunce ispred svoje svjetlosti – čim postoji sunce, tu je i njegova svjetlost. Što je još važnije, sunce nema nikakvog smisla bez svog sjaja, bez topline i svjetlosti. A toplina i svjetlost ne mogu postojati bez sunca.

Kako diljem svijeta, tako i u našem gradu Splitu, nećemo propustiti proslaviti ovaj poseban i svepovoljan dan te vas ovim putem sve pozivamo da nam se pridružite u Hostelu Dujam u nedjelju s početkom u 18:00 sati.

Dobro došli!

PROGRAM:

  • PJEVANJE uz ABHIŠEK (kīrtan sjedeći uz kupanje Śrī Rādhārānī) – Kalāvatī devī dāsī
  • Predavanje o Śrīmatī Rādhārānī – Bhakti Ānanda Tīrtha Svāmī
  • KĪRTAN
  • PRASĀDAM (vege gozba posvećenih delicija)

Preporučena minimalna donacija = 5 EUR
(Vaš ljubazni minimalni doprinos za daljnje održavanje ovih programa)

VRIJEME I MJESTO:

NEDJELJA, 24.09.2023. u 18 sati
Hotel Dujam, Velebitska ul. 27, Split

Više detalja na: https://www.facebook.com/events/328515099557869