Ako origami doživimo kao jezik u šiframa, a konkretnu origami skulpturu kao kriptogram, zatrebat će nam ključ da bi ga mogli odgonetnuti. Na razini pojavne stvarnosti poslužit ćemo se razumom i emocijama. Uočit ćemo sedam brava na vratima tajne odaje koja čuva njegov skriveni kôd: jednostavnost, ćistoću, jasnoću, krhkost, spontanost, sugestivnost i repetitivnost. Na razini skrivene stvarnosti prepustit ćemo se bljesku intuicije i odrediti pravi odnos i najbolji balans između navedenh odlika. Otvorit će se vrata, a naš doživljaj origami skulpture biti će cjelovit, potpun i poseban.

Od tamne prapovijesti do modernih vremena čovjek izrađuje maske i maske prate čovjeka. Magija maske daje mu utjehu i pruža mu utočište od egzistencijskog straha i tjeskobe, nerješive zagonetke beskrajnog svemira i nepoznatih dubina vlastitog bića. Brani ga od nesklone okoline i agresije koja vreba iz vanjskog svijeta, dovodi ga u vezu s duhovnim i onostranim, pruža mu užitak igre i umjetničkog stvaranja, zastrašuje, podučava, zabavlja…

Bez obzira na povijesni trenutak i zemljopisno područje u kojem nastaje, na svoju svrhu i namjenu, maska ima hipnotičku moć – ritualna domorodačka maska, ratnička, karnevalska, cirkuska, kazališna i filmska, radna, zaštitna, posmrtna… svaka djeluje na svoj način sugestivno i budi maštu promatrača.

Neiscrpnim kreativnim rješenjima različitih oblika i kolorita s bezbrojnim asocijacijama, maska slavi život. S ugašenim očima, lišena gestikulacije živog lica, ujedno podsjeća na smrt. Čitava ljudska drama u svom tragičnom i komičnom aspektu sažeta je u maski. Ona odražava naš unutrašnji svemir i njegove tajne pokretačke sile.

Ima li većeg izazova za savijača papira nego da između nabora pokuša uhvatiti duha maske, nešto od njezine čarolije, arhaičnog sjećanja i kolektivne svijesti? Iza maske se skrivamo, ali i otkrivamo – u njoj se zrcali ono što jesmo u drugoj strani zrcala i zato ona nikad ne laže nego je uvijek istinita. Istina maske bila je moja fascinacija i početna emocionalna iskra iz koje je nastala kolekcija autorskih origami maski.
Možete vidjeti njihove fotogtrafije na mojoj web stranici, a naučiti savinuti iz papirra neke od njih na origami radionici…

Radionica maski od papira:
Vrijeme održavanja 29.1. subota 2022.
Trajanje 3 sata. Počinje u 9.30 sati.
Mjesto održavanja : Voćarska 8, u prostorima Planet Zemlja.
Materijal osiguran.

Cijena radionice: 200 kn

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE

Rad u malim grupama do 10 polaznika.

origami 2Radionicu vodi IGOR PETLEVSKI
– po formalnom obrazovanju pravnik
– dugogodišnje bavljenje origamijem s više stotina autorskih modela
– izlagao na više skupnih izložbi origami arta:
– Galerija Prica, Samobor, origami art izložba „Transformacije i iluzije nabora“ od 27.X – 15.X! 2015.
– Galerija grada Krapine, izložba „Maske“ od 29.I – 29.II 2016.
– Hotel Westin, Zagreb, „Tjedan japanske kulture, od 11.III – 20.III 2016.
– Galerija Kortil, Rijeka, izložba „Put do svjetskih majstora origami umjetnosti“ od 19.III – 19. IV 2016.
– Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, izložba „Novi svjetovi u papiru“ od 5.XII – 14.XII 2016.
– Hotel Westin, Zagreb, „Tjedan japanske kulture, od 2.III – 11.III 2017.
– Hrvatski sabor kulture, Zagreb, izložba“Lirika papira“ od 20.VI – 10.VII 2017.
– Galerija grada Krapine, izložba „Maske“ od 9.II – 9.III 2018.
– knjižnice i različiti prostori u organizaciji Hrvatskog origami društva
– održavao radionice origamija u Pećuhu, Mađarska, kao pozvani gost Mađarskog origami društva od 5. – 9- VIII 2021. i izlagao svoje radove na internacionalnoj konvenciji društva
– kao jedan od 27 svjetskih origamista uvršten u knjigu antologije origami dijagrama pod nazivom „Origami dijagrami“ autora Ilan Garibi i Elizabeth Johnson iz 2021.

https://www.origorami.com/

Prijavite se ovdje za origami radionicu

prijavi se