Mogu li slastice biti zdrave, ukusne, etički ispravne, estetski privlačne? Odgovor je DA! A uz to od RAW veganske torte živnuti će Vam svaka stanica u tijelu. Torta poput ove donijeti će u Vaše tijelu neizmjernu količinu nutrijenata i enzima, a Vašem nepcu neizmjerno zadovoljstvo. A što je najbitnije nakon ovakve torte ne ostaje težak osjećaj u želucu i osjećati ćete se sretno i poletno.

atma.hr – 52
Od kojih sastojaka je složena ova torta?

Suncokretove sjemenke, bademi, sušeni dud, rogač, naribani i sasušeni kokos, avokado, svježe datulje, jagode, kakao, kakao maslac, yacon sirup i indijski oraščići.

Je li teško napraviti tortu ovog tipa?

Apsolutno ne 🙂 zapravo je vrlo zabavno i brzo, za cijelu pripremu torte potrebno je maksimalno pola sata.

Što je potrebno od aparata?

Najobičniji procesor hrane ili blender, te kalup za tortu.

Je li potrebno zamarati se točnim omjerima?

Ne, ja apsolutno svaki put svaku sirovu slasticu spremam bez definiranih omjera i količina, uvijek me tada iznenadi okus i svaki put je poseban, ali i fin 🙂 Spremanje sirove hrane je zaista lako i prava igra.

a2

atma.hr – 52
Kako sam pripremio ovu tortu?

Za početak sam stavio namakati preko noći (barem 12h) sjemenke suncokreta i bademe u vodu. Stavio sam veću količinu suncokret sjemenki iz razloga što su jeftinije i meni vrlo ukusne. Namočio sam ih iz razloga da omekšaju što torti daje kremastost, lakša je obrada. Također, sa zdravstvene strane da neutraliziramo antinutrijente – inhibitore enzima i fitinsku kiselinu.

U procesor za hranu stavimo namočene sjemenke i bademe zajedno sa svježim datuljama (ukoliko imate sušene datulje stavite ih namočiti par sati).

Nakon što ovo sve izmješamo i sameljemo do razine kad se stvori povezana smjesa, cijeli sadržaj prebacimo u posudu, uvijek po mogućnosti keramičku ili staklenu.

U mlincu za kavu ili procesoru hrane, ovisi što imate pri ruci, sameljete sušeni dud. Ako ga nemate nije problem. Samo se stavi veća količina suhog kokosa i mljevenog rogača.

U zdjeli se izmješa smjesa od suncokret sjemenki, badema, mljevenog duda, mljevenog rogača i sušenog naribanog kokosa.

Smjesa se premjesti i utisne na dno kalupa za tortu.

Nakon toga možemo kalup staviti u hladnjak i prijeći na izradu prve kreme.

Prva krema je čokoladna. U procesor za hranu stavimo jedan avokado, prah sirovog kakao (ako nemate kakao možete staviti mljeveni rogač) te svježe datulje kao zaslađivač. Sami odredite koliko Vam čega treba ovisno koliku slatkoću volite.

atma.hr – 52
Kad napravimo kremu izvadimo kalup iz hladnjaka i razmažemo prvu kremu na podlogu i spremimo natrag u hladnjak.

Nakon toga idemo raditi drugu kremu, onu od jagoda. U procesor hrane stavimo jedan avokado, jagode svježe ili zamrznute. Ja sam stavio one koje sam zamrznuo prošlog ljeta. Kao najzdraviji zaslađivač stavljamo svježe datulje. Nemojte ih staviti previše da se ne izgubi okus i boja jagoda. Nakon što stavimo kremu od jagoda opet kalup spremimo u hladnjak.

Premaz od čokolade. Nakon kreme od jagoda stavljamo premaz od čokolade. Premaz sam napravio otopivši kakao maslac (topi se na temparaturi preko 35c ), ali pazite da prilikom otapljana ne koristite temparaturu višu od 45c. Kad se rastopi kakao maslac pomiješamo ga sa sirovim kakao prahom i zaslađivačem po izboru. Ja sam koristio yacon sirup, dobra alternativa je i sirup od datulja.

banner za knjige KUHARICE 1

Ukoliko nemate kakao maslac za ovu svrhu možete uporabiti kokosovo ulje. Tortu izvadite iz hladnjaka i sa vrlo tankim slojem premažite pokrov. Čokolada će se stisnuti u trenu, pazite da ravnomjerno rasporedite. Nakon toga opet spremite u hladnjak.

Za završnu ukrasnu kremu koristio sam indijske oraščiće namočene barem 4h u vodi kako bi se smekšali, jagode i svježe datulje. Ove kreme sam napravio vrlo malo i koristio sam ju samo za dekoraciju. Izvadite tortu i sa ovom kremom ju ukrasite i po želji stavite koju jagodu na vrh i to je to. Pošto je proljeće ja sam ju dodatno ukrasio i divnim jestivim cvjetićima jaglaca. 🙂

Torta je gotova!!!

Za sve one koji žele saznati više o sirovoj hrani i pronaći dobre recepte neka posjete moj blog www.facebook.com/vividrawfood i najveću domaću Facebook grupu posvećenu RAW food receptima: Danas iz moje sirove RAW food “kuhinje”

Vjekoslav Martinčević

a3

atma.hr – 52