Image by Freepik

Jednom davno, u drevnom plemenu, mladi Indijanac došao je do starog mudrog starješine s pitanjem: “Starče, kako mogu znati koje su dobre odluke, koje su loše odluke i kako donijeti pravu odluku?”

Starac se nasmijao i rekao: “Dođi sa mnom.”

Odveo je mladića do šumske staze koja se račvala u dva smjera. Jedan put je vodio prema lijevoj strani, a drugi prema desnoj strani šume.

atma.hr – 52
Starješina je rekao: “Vidiš li ove dvije staze? Na prvoj stazi su otisci vuka, a na drugoj stazi su otisci medvjeda. Sada ću ti postaviti jednostavno pitanje: Koji put misliš da trebaš slijediti?”

Mladić je bio zbunjen jer nije znao koja staza vodi prema pravoj odluci. Pokušao je promatrati otiske pažljivo, ali nisu mu pružili jasne odgovore.

Nakon što je mladić neko vrijeme stajao razmišljajući, starac je progovorio: “Mladiću, ne postoji univerzalni odgovor. Odluka koju donosiš ovisi o tebi i tvojoj unutarnjoj mudrosti. Svaka staza nosi svoje izazove i blagoslove. Na tebi je da odlučiš kojim putem želiš krenuti.”

Mladić je shvatio pouku. Shvatio je da je svaka odluka koju donosimo poput hodanja po nepoznatoj stazi.

Moramo biti svjesni svoje unutarnje mudrosti i slušati svoje srce kako bismo odabrali put koji je najbolji za nas.

Priča nas podsjeća da je donošenje odluka dio našeg životnog putovanja. Bez obzira na to koje su opcije pred nama, važno je da se oslonimo na svoju unutarnju mudrost, svoje vrijednosti i intuiciju kako bismo odabrali put koji nas vodi prema sreći, ispunjenju i duhovnom rastu.

atma.hr – 52