Image By ryujintmvn

Posljednji ovogodišnji retrogradni Merkur krenuo je retrogradno 13.12. na 8* Jarca, dodajući složenost uobičajenom kaosu blagdanske sezone. S njegovim početkom, očekujte susret s neugodnim situacijama, nesretnim pogrešnim koracima i smanjenjem ukupne učinkovitosti u raznim aspektima života. Ovo bi razdoblje moglo zaustaviti napredak, jer retrogradni Merkur često oživljava probleme iz prošlosti i pokreće davno zaboravljene izazove.

atma.hr – 52
S obzirom na povezanost Jarca s disciplinom, karijerom, karmom i društvenom hijerarhijom, očekujte da će ova retrogradnost značajno utjecati na vaš profesionalni život. Može izazvati borbu za moć s autoritetima, poput nadređenih ili roditelja. Ako se nađete poremećeni ovom retrogradnom fazom, to je prilika da preispitate svoje profesionalne ciljeve i poboljšate način na koji izražavate svoje želje, potrebe i ideje.

Zaplet se zaoštrava kako Merkur nastavlja svoju retrogradnost prema Strijelcu 23. prosinca/decembra. Ova bi faza mogla biti posebno teška, budući da se Strijelčev širok, nestrukturiran pristup sukobljava s Merkurovim preferiranjem detalja i preciznosti. Dok je Merkur metodičan, Strijelac ima tendenciju impulzivne improvizacije.

Dugotrajna opozicija Merkura i tajanstvenog Neptuna dodatno zamagljuje granice stvarnosti, zbog čega je ključno ne podlijegati tjeskobi, osobito ako je ukorijenjena u pretjeranim strahovima.

Srećom, ovo retrogradno razdoblje završava 1. siječnja/januara 2024., s Merkurom koji ponovno ide izravno na 22* Strijelca.

Ova promjena nudi prijeko potrebno resetiranje, baš na vrijeme za novu godinu. Međutim, ako vaš Sunčev ili izlazeći znak spada u određene kategorije zodijaka, pripremite se za još turbulentnije retrogradno iskustvo.

atma.hr – 52
Blizanci

Za Blizance, utjecaj retrogradnog Merkura posebno je izražen, s obzirom na to da vašim znakom vlada Merkur. Svaka retrogradnost donosi svoje jedinstvene izazove, a ovaj put, retrogradnost počinje tmurnim tonom u vašoj osmoj kući, koja upravlja intimnošću i financijskim ulaganjima.

Tijekom ovog razdoblja možete se suočiti s duboko ukorijenjenom osjetljivošću, osobito onom koja se odnosi na neriješena pitanja iz vaše prošlosti.

Ova retrogradnost nudi izvrsnu priliku za rješavanje ovih dugotrajnih stvari, bilo da su emocionalne ili financijske. Međutim, kompleksnost retrogradnosti se pojačava 23. prosinca/decembra, kada prelazi u vašu sedmu kuću, zonu partnerstva.

Ovaj prijelaz može dovesti do zbunjujuće dinamike u vašim odnosima, s povećanom vjerojatnošću nesporazuma.

Tijekom ove faze mogli biste se neočekivano susresti s bivšim partnerom. Ovaj bi susret mogao ili ponovno otvoriti prošla poglavlja ili pružiti priliku da se konačno postigne zatvaranje.

Ovo razdoblje zahtijeva pažljivu navigaciju i jasnu komunikaciju u vašim odnosima.

Prihvatite ovo vrijeme kao priliku za introspekciju i razrješenje, što će vam omogućiti da izađete s jasnijim razumijevanjem svog emocionalnog krajolika i jačim međuljudskim vezama.

atma.hr – 52
Djevica

Utjecaj retrogradnog Merkura na vas je posebno dubok, s obzirom na ulogu Merkura kao vašeg vladajućeg planeta. Ovaj nebeski događaj često vam najavljuje razdoblje introspekcije i osobnog rasta.

Ovaj retrogradni ciklus počinje u vašoj petoj kući, koja upravlja ljubavlju, romantikom i samoizražavanjem. To je razdoblje koje zahtijeva ponovno uspostavljanje veze sa svojim strastima i razmišljanje o tome što vas uistinu motivira i uzbuđuje.

Tijekom ove faze mogli biste se zateći u preispitivanju prošlih veza ili strasti, nudeći uvid u to kako su se vaše želje i težnje promijenile tijekom vremena. Međutim, scenarij se značajno mijenja kada Merkur krene retrogradno u Strijelcu 23. prosinca/decembra, povećavajući emocionalne uloge.

Ovaj prijelaz uzburkava vode vaše četvrte kuće – carstva doma i obitelji. Možda ćete zaroniti u sjećanja iz djetinjstva, od kojih bi neka mogla biti izazovna za procesuiranje.

Ova faza također može dovesti do nesporazuma unutar vaše obitelji, potencijalno stvarajući napetu atmosferu u vašem kućnom okruženju.

Kako se godina bliži kraju, ovo retrogradno razdoblje će vas potaknuti da ublažite ove obiteljske napetosti. Idealno je vrijeme da reorganizirate i očistite svoj životni prostor, stvarajući skladno okruženje.

Prihvatite ovu priliku da ojačate svoje obiteljske veze i pretvorite svoj dom u utočište koje odražava vaš unutarnji mir i jasnoću.

atma.hr – 52
Strijelac

Strijelci, nadolazeća blagdanska sezona zahtijeva pažljiv pristup vašim financijama, jer će retrogradni Merkur utjecati na vašu monetarnu stabilnost. Ovaj ciklus počinje u vašoj drugoj kući, koja je usko povezana s financijama, materijalnim imetkom i vašim osjećajem sigurnosti.

To je razdoblje koje će vas potaknuti da razmislite o vlastitoj vrijednosti i procijenite živite li u skladu s osobnim standardima koje ste si postavili.

Ako smatrate da novac koristite kao sredstvo za jačanje samopouzdanja, ovo retrogradno razdoblje idealno je vrijeme da ponovno procijenite i ispravite sve nezdrave financijske navike koje su povezivale vaše samopouzdanje s vašim bankovnim računom.

Kako Merkur 23. prosinca/decembra ulazi u retrogradnu fazu u Strijelcu, doživjet ćete značajno pojačavanje ovih učinaka. Merkurov utjecaj tada će se prebaciti na vašu prvu kuću sebe, što će dovesti do pomalo zamagljene percepcije vašeg identiteta.

Tijekom tog vremena, mudro je izbjegavati donošenje velikih ili impulzivnih odluka u vezi s vašim izgledom, poput nove tetovaže ili radikalne promjene frizure. Umjesto toga, ovo je razdoblje pogodno za eksperimentiranje sa svojim izgledom i rad na samopouzdanju na kreativne, nepostojane načine.

Nakon što retrogradna faza završi 1. siječnja/januara 2024., bit ćete u boljoj poziciji za donošenje značajnijih obveza i odluka. Ovo je vrijeme za introspekciju i oprezno donošenje odluka, što će u konačnici dovesti do jasnijeg razumijevanja sebe i svojih financijskih navika.

atma.hr – 52
Jarac

Nadolazeći retrogradni Merkur će imati dubok utjecaj na vas, počevši upravo u vašem znaku. Ova faza počinje u vašoj prvoj kući sebstva, donoseći sa sobom tipične izazove neuspjeha, neugodnosti i zbunjenosti. To bi moglo utjecati na to kako doživljavate svoj identitet i osobna uvjerenja.

Tijekom ovog razdoblja pokušajte izbjeći pretjerano analiziranje tko ste i za što se zalažete. Pretjerano ispitivanje često može dovesti do više nesigurnosti nego do jasnoće.

Umjesto toga, ovo je vrijeme da prihvatite fleksibilnost i dopustite sebi slobodu da istražite različite aspekte svoje osobnosti. Zapamtite, ne zahtijeva svaki aspekt vašeg života čvrst, dugoročan plan. Ponekad se radi o praćenju trenutnog sjaja i otkrivanju raznih dijelova sebe.

Kada Merkur retrogradno prijeđe u Strijelca 23. prosinca/decembra, intenzitet njegovih učinaka mogao bi početi slabiti, ali to ne znači nužno povratak u potpunu lakoću.

Kako se Merkur pomiče u vašu 12. kuću samoće i duhovnosti, mogli biste se naći više introspektivni nego inače tijekom blagdanske sezone.

Ova druga polovica retrogradnog razdoblja izvrsna je prilika za duboku samorefleksiju. Razmislite o istraživanju novih oblika terapije ili introspektivnih praksi.

To je prilika da se povežete sa svojom nutrinom na dubljoj razini, jasnije shvaćajući svoje motivacije, strahove i težnje.

Prihvatite ovo vrijeme introspekcije, jer može dovesti do značajnog osobnog rasta i samootkrivanja.

ATMA/spiritualify/Pripremila: Suzana Dulčić