People photo created by pressfoto - www.freepik.com

Ova terapija se lako primjenjuje i sve što vam je potrebno za njeno izvođenje je stolica. Možete otići kod profesionalnog masera, ali je možete i sami izvoditi.

atma.hr – 78
Njenu učinkovitost nitko ne osporava. Poznato je već da je masaža odlična za otklanjanje bola i stresa, a nedavna istraživanja su dokazala da je odlična i u terapeutske svrhe. Naročite pogodnosti ima za rad srca.

Nedavna studija je pokazala da 10 minuta masaže glave može poboljšati rad srca i regulirati krvni tlak. Ukoliko se prakticira svakodnevno srčani ritam će se stabilizirati, tvrde britanski znanstvenici.

Što je masažna terapija glave?

Masaža je proces pritiska, trljanja i manipulacije kože, tetiva, ligamenata i mišića tijela. Masažna terapija koristi ovaj proces kako bi se pomoglo u upravljanju zdravstvenim stanjima i poboljšalo fizičko i mentalno zdravlje.

Smatra se dijelom alternativne medicine i preporučuje se kao dodatak drugim tretmanima liječenja. Desetljećima se koristi u mnogim kulturama širom svijeta.

Ova terapija se lako primjenjuje i sve što vam je potrebno za njeno izvođenje je stolica. Možete otići kod profesionalnog masera, ali je možete i sami izvoditi.

Pravilno se izvodi na sljedeći način: Terapeut započinje stiskanjem ramena i vrata prije nego što provuče prste po vlasištu. Pravi pokrete dlanovima od tjemena prema dole, oko cijele glave. Nakon glave, vrata i ramena, masiraju se lice i uši.

Poželjno je mirovati 10 minuta nakon završetka masaže.

atma.hr – 39

Zdravstvene prednosti masaže glave su sljedeće:

Studija je željela ispitati efekte terapije masažom glave na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Odlučili su istražiti kako primjena masaže glave može utjecati na aktivnosti srčanog autonomnog sistema, mjerenjem parametara varijabilnosti srčanog ritma.

Istraživači su okupili 10 sudionika, šest muškaraca i četiri žene i sproveli studiju.

Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe: kontrolna interventna grupa i interventna grupa.

Sudionici druge grupe su svakodnevno odlazili na masaže, dok je prva grupa prakticirala da u roku od 10 minuta samo sjedi na stolici zatvorenih očiju. Istraživači su tijekom čitave sesije prikupljali mjerenja varijabilnosti srčanog ritma. Rezultati su bili obećavajući.

Masaža glave smanjila je otkucaje srca sudionika više nego trostruko u usporedbi s onima koji nisu prošli terapiju masažom. Studija je zaključila da masaža glave ima potencijalne koristi za srčani autonomni živčani sistem, što se pokazuje u povećanoj ukupnoj varijabilnosti i prelasku ka aktivnostima parasimpatičkog živčanog sistema.

bastabalkana/stil.kurir

atma.hr – 78