Foto: pexels.com

Psiholozi i specijalisti za ponašanje djece jasno mogu vidjeti razliku između nezahvalne djece i one koja su žrtva toksičnog utjecaja. Na primjer, klinički psiholozi Seth Meyers i Preston Ni objašnjavaju kako ponašanje roditelja može uništiti živote njihove djece.

atma.hr – 39

S druge strane, podizanje djeteta je jako teško i nitko nema pravo osuđivati određeni roditeljski stil, piše uspesnazena.com. Ipak, tanka je linija između grešaka koje roditelji čine i neprikladnog ponašanja toksičnih roditelja.

Ovaj članak će vam pomoći da prepoznate toksične situacije i da vidite kako one utječu na dječju psihu.

1. ‘Bojiš me se, ali me voliš’

Za toksičnog roditelja, emocionalni napad je sinonim za ljubav i pažnju. U takvim obiteljima, djeca znaju raspoloženje roditelja samo po zvuku ispuštenih ključeva i koraka. Takva djeca žive u stalnom strahu.

Ovaj tip toksičnog roditelja se uvrijedi ako se njihova dobra djela tretiraju sa sumnjom. Oni tvrde: ‘Učinio sam sve za tebe, a ti si i dalje nezahvalan.’

atma.hr – 75
2. ‘Moraš se nositi s problemima odraslih, ali i dalje nemaš nikakvih prava’

U toksičnim obiteljima, roditelji dijele svoju odgovornost s djecom. Na primjer, dijete vjeruje da je njegovo loše ponašanje razlog zbog kojeg tata pije kako bi se smirio. Kasnije se to isto dijete uvlači u sukobe odraslih.

Tinejdžeri će biti prisiljeni slušati žalopojke roditelja, morat će se prilagoditi ‘kompliciranoj situaciji’, postaviti u kožu roditelja, tolerirati, tetošiti… No, nažalost, u ovim slučajevima, djeca nemaju pravo iznijeti svoje mišljenje.

3. ‘Budi najbolji, ali nemoj zaboraviti da nisi poseban’

Narcisoidni roditelji od svoje djece očekuju da budu najbolji u svemu. S druge strane, njihove uspjehe uzimaju zdravo za gotovo.

Podcjenjivački komentari zaista mogu naštetiti djetetu, koje odrasta vjerujući da je razočaranje za roditelje.

atma.hr – 39

4. ‘Povjeri mi se, ali nemoj da te iznenadi moje ismijavanje’

Toksični roditelji tjeraju svoju djecu da budu iskrena i da im sve govore, a kasnije te informacije koriste protiv njih. Ovo se događa na 2 načina:

♦ Drugi članovi obitelji, susjedi i prijatelji znaju koju je tajnu dijete reklo roditelju, a roditelj u tome ne vidi ništa loše.

♦ Dijete daje roditeljima priliku da ga ukore ili da daju sarkastične komentare.

5. ‘Toliko si loš, nemoj ni pokušavati biti bolji’

Što je djetetovo samopouzdanje niže, to ga je lakše kontrolirati. Toksični roditelji diskutiraju o djetetovim neuspjesima i manama i u većini slučajeva se vole okomiti na njegov fizički izgled. Ako ne postoje ‘očigledne mane’, oni će ih izmisliti.

Takvi roditelji inzistiraju na kompleksu inferiornosti kod djece i ne žele da njihovo dijete isproba nove stvari i uspije.

atma.hr – 75
6. ‘Budi uspješan, ali samo blizu mene’

U ovom slučaju, roditelji žele da im dijete ima uspješnu karijeru, ali ako dijete zbog toga mora otići u drugi grad, onda polude. Narcisoidni roditelji uzbuđeni su zbog djetetovog uspjeha iz samo dva razloga:

♦ Vole se hvaliti svima i žele da im drugi zavide.

♦ Uspješno dijete će im osigurati bolji život.

Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu od kuće…

7. ‘Slijedi moja uputstva, ali ti si kriv ako ne uspiješ’

Roditelji, u ovom slučaju, tretiraju dijete kao objekt: imaju svoje planove i očekuju da ih dijete slijedi. Ovo se odnosi na sve, od fakulteta, do izbora djevojke/dečka… I njih uopće nije briga za posljedice te apsolutne kontrole.

Štoviše, ako nešto krene po zlu, oni se ne smatraju odgovornima.

atma.hr – 39

8. ‘Nemoj me nikad ostaviti’

U zdravim obiteljima, roditelji pomažu djeci da se osamostale i da žive svoj život. Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu, ali uvijek naglašavaju da kuća, novac i hrana pripadaju njima. Bilo kakve primjedbe djece oni zanemaruju.

Što takvi roditelji zapravo žele? Oni žele poslušnu djecu koja će ostati s njima!

9. ‘Prihvati našu pomoć, ali nas prestani iskorištavati’

Ovi roditelji nude nešto, bez čega njihova djeca mogu, ali svako odbijanje izaziva nezadovoljstvo. Dijete počinje misliti: ‘Moji roditelji vjerojatno samo žele društvo i žele se osjećati potrebnima.’

Zato prihvaćaju pomoć, zahvaljuju roditeljima i nude nešto zauzvrat. Ipak, nema sretnog kraja jer ovakvi roditelji uvijek podsjećaju dijete na tu njihovu ‘uslugu’.

atma.hr – 75
10. ‘Zašto nisi ovo, zašto nisi ono’

Privatni život? Osobni prostor? Ovo, za djecu toksičnih roditelja – ne postoji. Ako pokušate ograničiti pristup vašem osobnom prostoru, roditelji vas optužuju za nepovjerenje. Čak vas ni vaš stan ili kuća neće zaštititi od ovakvih roditelja jer će jednostavno koristiti rezervne ključeve koje ste im dali za hitne slučajeve.

I njihova djeca uvijek moraju odgovoriti na sva pitanja: ‘Zašto nisi oprao/la ovu čašu?“ Ili ‘Zašto si bacila novac na to smeće’ Takvi roditelji ne poštuju život i osobne odluke svoje djece.

Kako se nositi s toksičnim roditeljima?

Teško je riješiti se otrovne atmosfere – pa čak i odraslima! Ipak, stručnjaci su pronašli savjete koji vam mogu pomoći u postavljanju granica i spašavanju odnosa.

Prvo, morate shvatiti slijedeće činjenice:

atma.hr – 39

♦ Ne možete promijeniti prošlost.

♦ Toksični odnos je poput kronične bolesti – gotovo ju je nemoguće izliječiti, tako da morate pokušati izbjeći bilo kakve komplikacije.

♦ Preporuke se temelje na razumijevanju da svaka osoba ima svoja prava i potrebe kojih se ne bi trebala stidjeti.

Imate pravo:

♦ Živjeti u svojoj kući i imati vlastita pravila.

♦ Ograničiti pristup vašem teritoriju.

♦ Steći vlastito iskustvo i ignorirati svoje roditelje kad kažu ‘Znam bolje’.

atma.hr – 52
♦ Upravljati svojim resursima: novac, vrijeme i trud.

♦ Odabrati svoje osobne interese, a ne one koje  vaši roditelji žele.

Ova pravila vrijede za obje strane. Djeca ne bi trebala isključiti svoje roditelje iz života i uzimati njihovu pomoć zdravo za gotovo.

uspesnazena.com

65 TESLINA PLOČA VELIKA

AKCIJA! TESLINA VELIKA PLOČA + TESLIN DISK

Teslina purpurna ploca velika disk 1

Najprodavanije sredstvo za podizanje nivoa osobne energije i pomoć pri liječenju

Kućni bioterapeut - najprodavanije sredstvo za podizanje nivoa osobne energije i pomoć pri liječenju.

Njen autor i prvi korisnik bio je Nikola Tesla, a danas je širom svijeta koriste milijuni ljudi.

Teslina ploča pomaže kod bolova, otklanja napetost i stres i poboljšava opće raspoloženje

Djelovanjem Tesline ploče smanjuju se i otklanjaju negativne vibracije u hrani, vodi i drugim tekućinama.

Kupnjom velike tesline ploče po akcijskoj cijeni od 599 kn dobijate i teslin disk za 1 kn!