Odem jedan dan kod bake da popričam malo s njom, a ona je, kao svaka brižna baka, odmah primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno pao u posljednje vrijeme.

atma.hr – 78
Čim je prošlo Miholjsko ljeto, počela sam osjećati vrtoglavicu, malaksalost i generalno neku slabost u tijelu. Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvijek nekako odrazi na opće stanje organizma. Polako je stigao i prosinac, a s njim i sezona gripe, prehlade i virusa.

Obično se sjetim unositi vitamin C, piti čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sljedeća, i shvaćam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu.

Odem jedan dan kod bake da popričam malo s njom, a ona je, kao svaka brižna baka odmah primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno pao u posljednje vrijeme.

Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:

“Uzmi jedan poveći češanj češnjaka, samo ga oguli, ništa ga ne pritišći, ne kuhaj ga, samo progutaj! Zalij čašom vode, ako ti je lakše i to je sve.”

atma.hr – 39

Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sljedeće:

“Ma kako ću pojesti cijeli češanj češnjaka tek tako? Nikad to nisam napravila. Vjerovatno ću cijeli dan imati užasan zadah!”

Baka, koja je sjedila na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi mi se riječima:

“Ćutim li se ja na češnjak?”

Istina je da se apsolutno nije osjećala na češnjak, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22! Čak mi je onako ponosno rekla da se već 40 godina od kako prakticira ovu metodu nije uopće razboljela! I kad bolje razmislim, ne sjećam se da sam je ikad vidjela bolesnu ili čak prehlađenu.

Iako u današnje vrijeme mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva!

atma.hr – 78
Mada s ovom metodom konzumiranja češnjaka (gutanjem cijelog neoštećenog, češnja s vodom, poput kapsule) nećete imati problema s neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili koromača.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik: sredstvo za oslobađanje dišnih puteva, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Autor: Jelena Radojević

Stil.kurir

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

MEDICINSKI MEDIJ: Hrana koja mijenja život

hrana koja mijenja zivot

Spasite sebe i svoje voljene iscjeljujućom snagom biljne hrane

Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij i autor istoimenog svjetskog bestselera u novoj knjizi nastavlja oduševljavati informacijama koje nam mogu spasiti život! William otkriva kako najbolje iskoristiti skrivene dobrobiti više od 50 biljnih namirnica kako bismo promijenili svoj život nabolje.

Saznajte kako odabrati najbolju hranu za ublažavanje stotine različitih zdravstvenih tegoba i simptoma!

Cijena: 185 kn - Kupi ovdje