Odem jedan dan kod bake da popričam malo s njom, a ona je, kao svaka brižna baka, odmah primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno pao u posljednje vrijeme.

atma.hr – 78
Čim je prošlo Miholjsko ljeto, počela sam osjećati vrtoglavicu, malaksalost i generalno neku slabost u tijelu. Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvijek nekako odrazi na opće stanje organizma. Polako je stigao i prosinac, a s njim i sezona gripe, prehlade i virusa.

Obično se sjetim unositi vitamin C, piti čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sljedeća, i shvaćam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu.

Odem jedan dan kod bake da popričam malo s njom, a ona je, kao svaka brižna baka odmah primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno pao u posljednje vrijeme.

Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:

“Uzmi jedan poveći češanj češnjaka, samo ga oguli, ništa ga ne pritišći, ne kuhaj ga, samo progutaj! Zalij čašom vode, ako ti je lakše i to je sve.”

atma.hr – 39

Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sljedeće:

“Ma kako ću pojesti cijeli češanj češnjaka tek tako? Nikad to nisam napravila. Vjerovatno ću cijeli dan imati užasan zadah!”

Baka, koja je sjedila na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi mi se riječima:

“Ćutim li se ja na češnjak?”

Istina je da se apsolutno nije osjećala na češnjak, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22! Čak mi je onako ponosno rekla da se već 40 godina od kako prakticira ovu metodu nije uopće razboljela! I kad bolje razmislim, ne sjećam se da sam je ikad vidjela bolesnu ili čak prehlađenu.

Iako u današnje vrijeme mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva!

atma.hr – 78
Mada s ovom metodom konzumiranja češnjaka (gutanjem cijelog neoštećenog, češnja s vodom, poput kapsule) nećete imati problema s neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili koromača.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik: sredstvo za oslobađanje dišnih puteva, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Autor: Jelena Radojević

Stil.kurir

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT