„Na početku bijaše riječ“ je zapisano u Bibliji, odnosno na početku bijaše zvuk. Zvuk je ono što nas povezuje sa samim postankom i što nas vraća izvoru. Budući da dolazi s apsolutnog nivoa, ima moć da oživi našu davno potisnutu duhovnu prirodu.

atma.hr – 78
Za njega se može reći da je vibracija koja prenosi znanje. Prema drevnim izvorima i same Vede su nastale iz zvuka. I puno kasnije, sam Nikola Tesla je lijepo rekao da ako želimo ući dublje u strukturu svemira uvijek ćemo se vratiti na energiju, frekvenciju i vibraciju. Čak i materijalne forme su samo različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima kao slike na kino platnu. Cjelokupni materijalni svijet je zapravo titraj sa zvukom kao osnovom.

Raspon zvukova je široka lepeza od oštrih vibracija tvorničkih strojeva i uređaja do finih tonova duhovne glazbe i mantri koji pročišćavaju ljudsko postojanje. Zato su i drevni mudraci u Indiji tražili mirna i osamljena mjesta gdje su uz pomoć vedskih mantri dostizali savršenstvo samospoznaje. Čak i kod liječenja zvuk ima izuzetne dobrobiti radi toga što se ljudsko tijelo sastoji od oko 70% vode, a voda je osjetljiva tvar koja poprima vibraciju radi visokog stupnja rezonantnosti te prenosi zvučne valove u naše tkivo do svake stanice i tako ju balansira.

atma.hr – 39

Kako je nastao naš svijet i zbog čega je zvuk baza iz koje se pokreće sve?

Tu će nam pomoći pojašnjenje kako je nastalo pet elemenata. Rišiji su spoznali da je u početku svijet postojao u neočitovanom stanju svijesti. Iz tog stanja prvo se pojavljuje nježno titranje kozmičkog nečujnog zvuka OM. Tako je nastao prvi i najsuptilniji elementa ETER. On se počeo kretati i te jedva zamjetne kretnje stvorile su element ZRAK.

Daljnje kretanje etera proizvelo je trenje koje je onda stvorilo toplinu i element VATRU. Toplinom vatre neki elementi etera su se razgradili  i rastopili  stvorivši element VODU. Nakon toga došlo je do skrutnuća tih čestica stvorivši najgrublji element ZEMLJU. Na taj način se ETER očituje u četiri elementa ZRAKU, VATRI, VODI i ZEMLJI te ih povezuje.

Ako su svi elementi u harmoniji tada nam je i život u harmoniji. A sam zvuk povezujemo sa elementom ETERA, te sam ETER spaja i povezuje sve elemente na našom najdubljoj razini. Dakle zvukom dopiremo do naše srži, do naše temeljne razine, do baze iz koje je nastalo sve. Tu je naravno vrlo moćan drevni vedski zvuk u obliku mantri.

atma.hr – 75
Šta su mantre?

Mantra je zvuk, slog ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti pa sve do grube materije i natrag. Da bi mantra bila duhovno učinkovita ona treba sadržavati božanski element, Božje ime ili slog koji će predstavljati Boga i njegovu energiju. Zbog toga mantre počinju slogom OM koji predstavlja sveukupnost postojanja odnosno iskonski puls univerzuma. Cijela kreacija je proizašla iz tog praiskonskog zvuka te je stoga on prisutan u svestvorenoj materiji, u planetama, zvijezdama i u svemu što prožima cijeli svemir. Vibriranjem transcedentalnog sloga OM možemo postići duhovno oslobođenje i spoznati apsolutnu istinu.

Planetarne mantre kao primjer

Prvo imamo biđa mantru, ili korijensku mantru, s kojom ulazimo u srž, korijen naše energije i postojanja, osvještavamo i oživljavamo naše temeljne kvalitete te podižemo osobnu svijest. Biđa mantra nas uvlači u apsolutno i daje spoznaju određene inteligencije i kvalitete.

Onda aktivacijskom mantrom, kako i sama riječ kaže, budimo i aktiviramo naš potencijal te ga iznosimo van u akciju i manifestaciju, u sam život. Dakle aktivacijska mantra izvlači te kvalitete u relativno te nam daje praktičnu primjenu te spoznaje.

Kod aktivacijske mantre zvuk OM je najvažniji i najbitniji „zvuk svemira“ kojim započinjemo mantru. Zvuk koji predstavlja sve – prošlost, sadašnjost i budućnost. Slog OM sastoji se od tri zvuka A, U i M. „A“ predstavlja početak kreiranja univerzuma i povezujemo ga sa BRAHMOM, a osjećamo ga u solarnom pleksusu. „U“ predstavlja održavanje univerzuma te je povezan sa VIŠNUOM, a osjećamo ga u grudima. „M“ predstavlja zvuk rastvaranja i povezan je sa ŠIVOM, a osjećamo ga u grlu.

atma.hr – 78
Tu postoji i četvrti element a to je TIŠINA. Osim zvuka OM imamo devet zvukova za svaku planetu povezanih sa devet avatara ili božanstva. Mantranjem za određenog avatra udobrovoljavamo i oživljavamo energiju planete koju predstavlja. Kod svake planetarne mantre na kraju imamo i NAMAHA što znači -klanjam se. Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi na tijelo.

Utjecaj mantre ovisi od njene namjene. Nije potrebno da razumijemo značenje mantre već da se povežemo sa vibracijom koja se stvara ponavljanjem mantre. Ako mantru ponavljamo iz dubine našeg bića i srca tada automatski podižemo svijest na višu razinu.

Piše: Margito Jušić ing. građ., đjotiš te vastu savjetnik i projektant
Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

34 TAJNA 5 ELEMENATA

banner za knjige tajna 5 elemenata