Pravci strana svijeta prema Vastu (vedska arhitektura i preteča Feng-shui) imaju veliku važnost, a po njima je sjeveroistok najvažniji pravac u bilo kojem prostoru. Predstavlja najosjetljiviji i najuzvišeniji dio doma koji uvijek treba biti čist, uredan i rasterećen teških stvari. To je područje kroz koje ulaze visoke Božanske energije u dom i pretvaraju se u pozitivnu energiju koja teče prema jugozapadu, stvara zdrave vibracije i osigurava prosperitet ukućanima. Sjeveroistok je mjesto za naš božanski kutak gdje je povoljno obavljati duhovne djelatnosti.

atma.hr – 52
Sjeveroistok treba biti najotvoreniji dio doma, uređen bez puno namještaja ili sa laganim namještajem. Toalet, skladište, ormar za cipele ili smeće je nešto što bi trebalo izbjegavati u ovom području. Treba biti prozračan i u svijetlim tonovima. Dobro uređen donosi mudrost, inteligenciju, znanje, vjeru, duhovnost i pravdu. Sjeveroistokom upravlja planet Jupiter koji je zadužen za sreću, obilje, blagostanje i prosperitet. Drugi vladar sjeveroistoka je Ketu koji je nadležan za iscjeljenje i liječenje pa je dobro čuvati ljekovite trave ili ljekove u ovom području.

Na Sjeveroistoku je dobro imati: sobu za meditaciju, duhovne djelatnosti, yogu, učenje, puja room, oltar, prozori, dnevni boravak, tihi ured, podrum, glavni ulaz ili mali vrt bez drveća. Soba za djecu može biti na sjeveroistoku jer Jupiter označava rast, razvoj i učenje. Može biti umivaonik i kupaona ali bez toaleta.

Povoljne boje za sjeveroistok su limun žuta i svijetlo plava.

Element koji vlada sjeveroistokom je voda, uz eter. Budući da vlada element vode, preporuča se korištenje vode, kao što su minijaturni vodoskok, svježa voda, svježe cvijeće ili slika vode koja teče. Dobra energija i protok vode u domu donosi pozitivne osjećaje, kreativnost, mir i ljubav. Poremećaj razvija sentimentalnost, pohlepu, vezanosti, duhovni nemir, teško emotivno otpuštanje, boravak u prošlosti i potiče strah od budućnosti. Redovno zapalite mirisni štapić kako bi pročistili atmosferu.

Vastu poremećaj u sjeveroistoku može dovesti do sveukupnog neuspjeha ili negativnog utjecaja na pojedince koji tu žive. Loše postavljen Vastu u ovom dijelu doma utječe da novac dolazi nepovoljno, umanjuje inteligenciju i mudrost te unosi nemir i zbunjenost na sva područja života. Bračna soba na sjeveroistoku dovodi do nekompatibilnosti partnera, nepodnošljivosti, propusta ili čak do razvoda.

Kako prepoznati poremećaje u prostoru:

Nedostatak, odrezan ili odvojen sjeveroistok, nered i zatrpanost, tamo se nalazi WC školjka, smeće, previše teških predmeta, tamni i masivni namještaj, teške konstrukcije, kuhinja, friđider, spremište, visoki stup, električne instalacije, kamin, vatra i svijeće na sjeveroistoku, spavaća soba za odrasle, visoko drveće, nema prozora. Od toga mogu nastati problemi vezani za zdravlje, financije, siromaštvo, kredite, brak s problemima ili bez djece. Bolesti vezane uz krv, bubrege, oči, migrene. Utječe na nadolazeće generacije.

Kako ispraviti poremećaje:

Postavljanje ogledala, yantre Jupitera, Sri Yantre, vode u toku. Osloboditi prostor da bude otvoren, uredan i čist. Obojati kuhinju u žutu boju, obojati zid u žutu boju ili koristiti dekoracije u tom tonu. Držati zdjelu morske soli u WC-u i mjenjati je redovno jednom tjedno. Držati svježu vodu. Držati biljku koja apsorbira energiju (spider plant). Obožavati redovito poluboga Šivu kako bi dobili pozitivne rezultate. Postiti četvrtom na dan Jupitera.

Kupaona bez toaleta na sjeveroistoku
Kupaona bez toaleta na sjeveroistoku

atma.hr – 52
Sandra Petra Pintarić

VASTU HEALING ARTS

Prethodna objavaOsnove Feng shui uređenja
Slijedeća objavaMnogi ovo ne rade: Kako i koliko često treba prati ove stvari?
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science