Svi smo se barem jednom susreli s ovim znakom, ali pitanje je da li razumijemo njegovo pravo značenje.

atma.hr – 75
Yin – Yang je taoistički koncept čiji je simbol Taijitu nama na zapadu poznat kao Yin -Yang znak. Pod tim imenom je postao poznat cijelom svijetu 60-tih godina prošlog stoljeća dok je sam nauk nastao 4.stoljeća prije Krista. Doslovan prijevod pojma bi bio “tamno – svijetlo”. Drevna kineska filozofija Yin – Yang opisuje kao paradoks istovremenog jedinstva i dualizma. Fuzija naizgled suprotnih kozmičkih sila određuje red i mijene svega što postoji.

yin yang artidas 1

Simbol Taijitu se sastoji od kruga koji simbolizira cjelinu, kontinuiranost, cikličnost te izvor beskonačnih mogućnosti i čistog znanja. Unutar kruga polariteti su podijeljeni krivuljom i izgledaju kao da kruže jedan oko drugoga. Crni dio (Yin) sadrži svoju bijelu točku (komadić Yanga) i obrnuto. Ispravan položaj simbola ima Yang (svjetliji polaritet) na gornjoj strani dok je Yin (tamniji polaritet) na donjoj i obavezno se kreću u smjeru kazaljke na satu. Krug koji drži polaritete ukazuje na uvjetovanost i cjelovitost dok kontrast crne i bijele boje pokazuje na dualnost i ravnotežu.

atma.hr – 75
YIN YANG
crno bijelo
tamno svjetlo
noć dan
mjesec sunce
voda vatra
ženski princip muški princip
negativno pozitivno
primanje davanje
pasivno aktivno
dezintegracija integracija
sjever jug
nebo/oblaci zemlja
zima ljeto
hladno toplo
vlažno suho
kornjača zmaj
parni brojevi neparni brojevi

Priroda Yin – Yanga je promjenjivost, a promjena je jedina konstantna. Najbolji primjer su izlazak svjetla, sunca i početak dana pa nakon 12 sati spuštanje mraka te dolazak mjeseca i noći. Dobar primjer su i duhovne i gospodarske mijene na zapadu i istoku svijeta. Nekada se Istok smatrao izrazito duhovnim i minimalno poslovnim dijelom svijeta dok je Zapad bio orijentiran na materijalno-poslovni aspekt s tragovima duhovnog međutim u procesu smo promjene i koncepti se mijenjaju. Azija gospodarski ubrzano raste, a mi se sve više spiritualno budimo.

atma.hr – 75
Jedan od načina buđenja je crtanje mandala, izrada simbola Svete geometrije i/ili Yin – Yang znaka. Posebnom tehnikom točkanja (dotilizmom) ulazimo u meditativno opuštajuće stanje.

yin yang artidas 2

Sljedeća Colour Healing radionica je baš sa simbolom Yin – Yanga i za vas je ukoliko se želite poigrati bojama, osjetiti meditaciju u pokretu i uživati u opuštanju.

Vrijeme i mjesto radnje: 11. svibnja 2019. od 10-13h u Ulici grada Vukovara 271 (Chromosov toranj).

https://web.facebook.com/events/2172279612863525/

Sve informacije i prijave možete izvršiti e-mailom na [email protected] ili telefonom na 092/287-7675.

Također, Yin – Yang simbol u posebnoj tehnici točkanja (dotilizam) možete naručiti na stranici…
https://web.facebook.com/ArtidasDots/

Ida Šijaković, Artidas
Life&Wingwave Coach
Art&Colour Energy Healer