Koliko često vam se dogodi da se probudite iz sna, ne znate gdje ste i što vam se dogodilo? Koliko često sanjate nešto što vas “proganja” danima, tjednima, pe čak i mjesecima? Koliko često se probudite i osjećate se da biste mogli poletjeti? Koliko često se probudite i poželite da niste, jer san je toliko predivan i vrlo stvaran? Koliko često se uopće sjećate svojih snova ili mislite da vi ne sanjate?

atma.hr – 52
Snovi su najdublja poruka naše duše i oni svaki puta poručuju ono što je za naše najviše dobro, samo što ih naš um ne zna ispravno protumačiti.

Svi mi smo multidimenzionalna bića i to je naše postojanje, bez obzira jesmo li je svjesni ili ne, bez obzira jesmo li budni ili spavamo. Kad smo budni, naša svijest je fokusirana na materijalno postojanje, a sve ostale oblike svijesti ne percipiramo. Naše fizičko tijelo je manifestacija u jednoj od stvarnosti onoga što mi jesmo, tj. našeg cjelokupnog postojanja. Dok spavamo, mi smo uključeni u druge vrste percepcija i iskustava, te u snovima “odlazimo”u druge slojeve naše svijesti, koje obično blokiramo dok se nalazimo u budnom stanju.

San je tok svijesti, odnosno misli, slika i dojmova koji predstavljaju naše postojanje i iskustvo, a ono je mnogo veće nego bilo koje iskustvo koje doživljavamo u budnom stanju. U stanju spavanja, mi smo mnogo svjesniji, nego  li u budnom stanju, no zbog vrlo intenzivnih psiholoških i psihičkih doživljaja tijekom sna, naša svijest ih maskira do te mjere da se uopće ne sjećamo snova ili se sjećamo samo određenog malog dijela.

Dio kojeg se sjećamo, naša svijest prevodi u materijalne pojmove, da bismo ga mogli prihvatiti u budnom stanju fizičke realnosti, te zbog toga postaje prilično iskrivljen. Ako naša svijest ne želi da se sjetimo određenog sna, mi sami sebi cenzuriramo pamćenje na svim razinama. Tada se događa da temeljno iskustvo sna umotamo u što je moguće više materijalne ambalaže. Ta cenzura i upakiravanje u materijalno ne služi tome da bismo pokušali shvatiti san na razini našeg uma, odnosno budnog stanja. To se događa jer ga odbijamo prihvatiti kao nematerijalno iskustvo, što ono zapravo i jest.

atma.hr – 52
U iskustvu sanjanja mi stupamo u komunikaciju s drugim dijelovima našeg vlastitog identiteta, te s drugim stvarnostima u kojima postojimo kao svijest. Dok spavamo, mi tada učimo, istražujemo, igramo se, sve samo ne “spavamo”. Tada je naša svijest vrlo aktivna i uključena u rad u samoj srži našeg postojanja. U snu mi nismo nesvjesni, iako to tako izgleda, jer se ujutro ničega ne sjećamo. U stanju spavanja, naša svijest napušta naše tijelo i tada komunicira na drugim razinama stvarnosti, te iz neograničenog izvora svih mogućnosti biramo one koje ćemo materijalizirati, istovremeno primajući za nas korisne informacije.

Snovi su najdublja poruka naše duše, koja uvijek govori u našu korist. Snovi oslobađaju našu svijest i oni su naše duhovno vodstvo. Sanjanje je nevjerojatna prilika za rast i učenje, te je zato važno da razumijemo njihovu poruku koju nam šalju.

I upravo iz tog razloga tumačenja iz raznih sanjarica nam nimalo ne koriste u komunikaciji sa svojom višom svijesti. Razno-razne sanjarice pisane su općenito i mogu služiti kao malo razbibrige i zabave, a njihove poruke su poruke osobe koja ih je pisala za široke mase, te nikako nisu ono što nam poručuje naša svijest. Ovdje ne mislim da neka poruka iz sanjarice ne može rezonirati s vama. Može, no do toga biste trebali doći sami, a ne da se držite onoga što ste pročitali.

banner za knjige SUDBINA DUSA 1

Vezano za sanjarice, navela bih jedan svoj osobni primjer. Prije dosta godina često sam sanjala da mi ispadaju zubi i to je uvijek bilo vrlo stresno. Pogotovo je taj osjećaj bio pojačan, jer sve sanjarice kažu da to znači da će ti se dogoditi neka nesreća. I budući da sam ja nakon tih snova očekivala neku nesreću, nije bilo druge nego da mi se ta očekivanja i obistine, te da se i dogodi nešto što nisam željela. Tek nakon nekoliko godina i više takvih iskustava, sama sebi sam rekla: “Dosta je! Ja u to više ne vjerujem, to više nije moja istina!” Nakon toga ti snovi su se prorijedili, a danas su potpuno nestali. No, tek kad sam naučila metodu analize snova i primijenila ju na taj san, dobila sam potpuno drugačiju poruku, koja zapravo nema nikakve veze s ispadanjem zubi. Naučila sam kako razumjeti što mi poručuju snovi i jasnije čuti poruke svoje duše.

Nives Krivačić, Poruke snova