Foto: pixabay.com

Svako normalno ljudsko biće gotovo trećinu svog života provede spavajući. Za to vrijeme susretne se s brojnim snovima koji u svom sadržaju variraju od beznačajnih posljedica dnevnih događanja pa sve do proročanskih vizija. Riječ je, očigledno, o nečemu što izmiče uobičajenim klasifikacijama našeg racionalnog uma i pruža nam priliku da dobijemo direktno iskustvo drugih dimenzija postojanja. Unatoč tome, prosječan pripadnik ove naše potrošačke civilizacije snovima će pružiti tek beznačajnu ulogu i eventualno s vremena na vrijeme njihovo značenje potražiti u nekoj od površno napisanih sanjarica.

atma.hr – 52
Važno je shvatiti što se se točno zbiva u tom izmjenjenom stanju kako bismo mogli iskoristiti vrijeme spavanja za poboljšanje djelovanja u budnom stanju.

Veliki psiholog Jung je svojedobno ustvrdio kako je lako moguće da mi ustvari stalno sanjamo, jedino što u budnom stanju, obuzeti bukom svjesnog uma nismo u prilici percipirati unutrašnje sadržaje. Jungova pretpostavka je više nego utemeljena, čak toliko da bi se mogli upitati nije li i stanje budnog uma samo jedna vrsta snova…

Tijelo, suptilno tijelo i duša

Čovjek je više od fizičkog tijela. Zapravo, imamo dva tijela: grubo (fizičko) i suptilno (astralno). Ali mi smo duša!

Prema informacijama koje možemo naći u vedskim spisima, duša je jako sićušna, deset tisuća puta manja od vrha vlati kose. Nalazi se u predjelu srca i životna je sila koja tijelu daje život. Bez nje, tijelo je nepokretno, mrtvo… Mi, duša, mijenjamo fizička tijela dok suptilno nosimo kroz mnoge živote. To se naziva reinkarnacija. U suptilno se tijelo utiskuju dojmovi iz prethodnih života koje nosimo tijekom svakog života.

U usnulom stanju, djelatnosti suptilnog tijela postaju istaknutije od djelatnosti fizičkog tijela. Iskustva koja doživljavamo u snovima često su dojmovi nakupljeni iz mnogih života.

Četiri vrste snova

Snovi se mogu svrstati na različite načine. Mi ćemo promotriti četiri vrste, koje je u knjizi “Duhovni Ratnik I” pojasnio Bhakti Tirtha Swami:

1. Snovi koji se javljaju kao rezultat psihološkog poticaja

Iako tijelo spava, osjetila su još uvijek aktivna, dopuštajući osjetilnom podražaju da prodre i utječe na um. Na primjer, čujete zviždanje vlaka koje se utisne u podsvijest i postane vatrogasni kamion u vašem snu.

2. Misli koje su uspavane u podsvijesti

Sve o čemu često razmišljate utiskuje se u vaš podsvjesni um. U budnom stanju niste svjesni tih misli. Uspavane su, ali dok spavate, kad se svjesni um odmara, te se misli izražavaju. Um je još uvijek aktivan kad fizičko tijelo spava tako da misli imaju otvor za slobodno izražavanje. Ono što doživljavate dok spavate često je otpuštanje onoga što se nije dogodilo ili se nije moglo dogoditi u budnome stanju. Snovi nam mogu otkriti ono s čime smo iznutra zaokupljeni i stupanj do kojeg na nas utječu različite okoline

3. Misli koje prevladavaju u budnome stanju

Ako ste, a na primjer, siromašni i stalno gladni, uglavnom ćete sanjati hranu i pronalazak hrane. U zapadnome društvu dvije su glavne zanimacije posao i seks, tako da će većina snova biti o tome. Osoba koja se u velikoj mjeri usredotočuje na suprotni spol imat će više sekdualnih snova od osobe kojoj to nije središte. Slike prikazane u medijima također jako utječu na naše misli, i u budnom i usnulom stanju. Ponekad sanjamo o obitelji, ovisno o tome kakvi su obiteljski odnosi. Kad su, blisko povezani ljudi, odvojeni, često mogu imati međusobni dodir u stanju sanjanja. Puno puta kad idete na spavanje, razmišljate o situacijama koje doživljavate ili ljudima koje znate, što utječe na vaše snove.

atma.hr – 52
4. Snovi koji pomažu da se odradi karma tj. lekcija koja se mora iskusiti u ovom životu

Ponekad snovi mogu služiti kao medij za odigravanje nakupljene karme. Situacije koje bi se točno morale proživjeti u budnom stanju, mogu se brzo odraditi kroz snove, štedeći tako vrijeme. Snovi također mogu poslužiti naprednim bićima da vas kazne. To ima dvije svrhe: jedna je da štedi vrijeme jer se dinamika ne mora odigrati u fizičkom svijetu, a druga da lekcije naučene kroz suptilno tijelo prodiru u dušu dublje, ostavljajući trajne dojmove.

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Duhovni Ratnik 1 – Otkrivanje duhovnih istina u nadnaravnim pojavama”

Naručite knjigu

DUHOVNI RATNIK I: Otkrivanje duhovnih istina u nadnaravnim pojavama

DR1-simSvrha je ove knjige dvostruka. Prva je predstaviti informacije koje će potaknuti čitatelje da na svijet gledaju sa slabo istraženog stajališta, stajališta transcendentalnog prema konvencionalnim materijalnim ili metafizičkim analizama. Druga je svrha odgovoriti na dugo  neodgovorena pitanja i potaknuti nova pitanja koja će nam pomoći da uzdignemo svoja mjerila i ciljeve. Kad povećamo mjerila, smatrat ćemo i sebe i druge odgovornijima. Kroz knjigu se protežu tri teme: 1) razlika između pozitivnih i negativnih nadnaravnih pojava, 2) razlike između fizičkih, astralnih i duhovnih područja i 3) sposobnost da stvaramo vlastitu stvarnost na temelju svoje svjesnosti. Svi moramo biti duhovni ratnici naoružani praktičnim znanjem i vještinama kako bismo duhovno ojačali u ovim izazovnim vremenima. Na taj ćemo se način pripremati za preobrazbu koja će doći te možemo služiti kao posrednici pozitivne promjene. Oni koji su spremni na duhovni rast imat će najveću korist od ove knjige. – iz uvoda u knjigu Živimo u vrijeme kada po zlu polazi sve što po zlu može poći. Pored toga se čuda i neuobičajeni događaji počinju smatrati običnim i prihvatljivim. Vaše razumijevanje skrivenih značenja i poruka koje se kriju u pozadini tih događanja odredit će hoćete li biti pobjednik nad rastućim kaosom na planeti ili pak njegova žrtva.

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/duhovniratnik1/