Bathroom cleaning photo created by freepik - www.freepik.com

Vjerojatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili. Ovo bijelo blago ne smije biti neiskorišteno. Soda bikarbona se stoljećima koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za ljepotu i zdravlje, ali jeste li znali da se može koristiti i kao pomoć u vrtu?

atma.hr – 52
1. Soda bikarbona umjesto pesticida

Za suzbijanje štetočina, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti organski sprej za pesticide koji može eliminirati insekte koji oštećuju biljke, kao što su grinje pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Izmiješajte žličicu sode bikarbone, jednu trećinu šalice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Dobro izmiješajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro otopi pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom otopinom svaka dva dana dok se biljka ne izliječi. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod.

Kako biste odbili insekte, napravite sprej od žlice maslinovog ulja, žlice sode bikarbone i nekoliko kapi tekućeg sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode.

Ovu tekućinu prskajte jednom u tri dana da biste spriječili insekte da unište vaš povrtnjak.

Ako imate problem s mravima možete ih uništiti na njihovom izvoru i to kombinacijom sode bikarbone, šećera i octa. Jednostavno dodajte pet žličica šećera u prahu u posudu i pomiješajte ga sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer već isključivo onaj u prahu jer su mravi dovoljno pametni da razdvoje zrna sode bikarbone od šećera.

Kako biste bili sigurni da se mravi neće vratiti, stavite jabučni ocat u raspršivač pa isprskajte put mrava.

atma.hr – 52
2. Testiranje PH vrijednosti zemljišta

Pojedine biljke se uzgajaju isključivo u kiselom zemljištu, dok druge vole alkalno. Stoga morate da znati PH vrijednost zemljišta i da prema njemu uzgajate biljke.

Testirajte svoje zemljište uz pomoć octa i sode bikarbone:

U nekoliko čašica nakupite zemlju iz s različitih dijelova vrta ili dvorišta. U jednu čašicu sa zemljom ulijte ocat. Ako se zemlja počinje pjenušati, to znači da vam je zemljište alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7.

Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega sipajte sodu bikarbonu i malo vode. Ako se zemlja počne pjenušati, znači da joj je PH ispod 7 što znači da imate kiselo zemljište.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

3. Ljepši cvjetovi uz pomoć sode bikarbone

Za cvijeće koje uspijeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranium, možete ih potaknuti da još ljepše cvjetaju uz pomoć sode bikarbone. Samo rastopite malo sode bikarbone u vodi prije nego s njom zalijete cvijeće.

Ako hoćete da hortenzije duže traju u vašoj vazi u kući, učinite isto.

U vodi razmutite sodu bikarbonu pa u tu kombinaciju stavite u hortenzije. Tjednima će krasiti vašu kuću.

4. Eliminira puževe

Ako se želite osloboditi puževa u vašem vrtu, zapamtite, ne morate koristiti kemikalije.

Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu pravo na njih, a možete i oko biljaka napraviti “zaštitnu stazu” od sode bikarbone tako što ćete je posuti direktno na zemljište.

atma.hr – 52
5. Učinite da rajčica bude slatka kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost zemljišta oko rajčice tako što ćete po zemlji posuti sodu bikarbonu.

Ovo će učiniti da vaše rajčice imaju sladak i pun okus.

6. Podmladite biljke

Soda bikarbona ima to svojstvo da pomladi biljke. Poslije tretmana sa sodom bikarbonom, cvijeće će bujati i cvjetati kao nikad prije.

Dovoljno je da napravite otopinu vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (u pet litara vode otopite žlicu sode bikarbone i žlicu morske soli).

S ovom kombinacijom zalijevajte biljke, žbunje, živu ogradu i sve što želite da buja i raste…

atma.hr – 52
7. Ubija korov

Onaj korov koji ne želite da vam raste oko kuće možete uništiti sodom bikarbonom. Korov dobro zalijte pa onda na njega obilato pospite sodu bikarbonu.

Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite, jer ona može spržiti biljku u korijenu.

8. Eliminira crve na kupusu, cvjetači ili brokuli

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna pa s tom mješavinom pospite kupus, cvjetaču ili brokulu.

Crvi, kada osjete sodu bikarbonu, nestat će istog dana.

9. Očistite ruke nakon radova u vrtu

Tko je radio u vrtu zna kako ruke upiju zemlju i da se ta prljavština teško skida. Sada možete očistiti ruke sodom bikarbonom i to bez muke.

Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu pa trljajte i vidjet ćete kako prljavština iz pora nestaje…

stil.kurir