Image By freepik

Indijanci su vrlo mudar narod. Iskreno vjeruju da je sve na ovom svijetu živo i da je sve važno. Vrijeme je da upoznamo njihove duhovne vrijednosti izražene mudrim riječima.

atma.hr – 52
Indijanci imaju izreku: “Sve na svijetu ima svoju pjesmu.” To znači da je apsolutno sve važno. Nema beskorisnih ljudi. Svi događaji imaju svoju svrhu. Činjenica da čitate ovaj članak također je dio sjajnog dizajna. Moć riječi i misli može promijeniti budućnost i učiniti vas mudrijima.

1. Duhovni razvoj važniji je od materijalnog

U današnjem svijetu mnogi vjeruju suprotno, no duhovni razvoj puno je važniji od novčanika i iznosa na bankovnom računu, veličine kuće i marke automobila.

Za čovjeka je najvažniji razvoj duha. Osoba snažnog duha puno je sretnija od bogate, ali slabe osobe.

2. Budite velikodušni prema onima koji su zalutali

Ako osoba učini nešto pogrešno, trebate joj reći kako da ispravi to i objasniti joj zašto su njeni postupci pogrešni. Ne možete nametati svoje mišljenje ili osuđivati ​​osobu za pogreške koje ste naučili ne činiti.

Indijanci vjeruju da je nemoguće namjerno se miješati u proces učenja mudrosti druge osobe. Potrebno je da ona sama zatraži pomoć ili sazna istinu, prošavši kušnje i prevladavši poteškoće.

atma.hr – 52
3. Težite harmoniji, ali ne pretjeranosti

Indijanska mudrost kaže: “Ne bacajte sva drva u jednu vatru.” To znači da je u teškim situacijama važno donositi jednostavne odluke i rješavati jedan po jedan dio problema. Ovo je najbolji način da ne pogoršate problem, već da brže pronađete rješenje.

Indijanci uče svoju djecu da jasno razumiju razliku između “dovoljno” i “više nego što je potrebno”. Ne trošite vlastitu energiju i energiju prirode. Ovo je vrlo koristan savjet u suvremenom svijetu, gdje se sve temelji na pretjerivanju, gdje osoba ne poštuje zakone prirode.

4. Budite jedno s prirodom

Trebali biste češće izlaziti iz grada, biti u prirodi. Biljke, životinje i okolni svijet moraju se tretirati kao nešto najdragocjenije. Priroda koja nas okružuje je zlato života.

Priroda nam daje hranu, zrak, svjetlost, sam život. Svako živo biće ima dušu pa se sve živo mora poštivati. Češće izlazite u šumu, na more, u planine kako biste se napunili snažnom energijom četiri elementa.

banner za knjige SVIJET JE MOJ DOM

5. Onaj koji šuti uvijek je sretniji od onoga koji priča

Mnogi su čuli da sreća voli tišinu. U to su od pamtivijeka vjerovali i Indijanci. I dalje uče svoju djecu da ne ogovaraju, ne lažu i ne pokazuju svoje bogatstvo.

Ispraznim razgovorom osoba privlači negativnu energiju, što dovodi do neuspjeha i zdravstvenih problema. Mudre vođe uče da je bolje šutjeti ako se nema što reći.

“Bilo koja riječ je važnija od najprikladnije bačene sjekire”, kaže stara indijska mudrost. Ono najvažnije uvijek se krije u riječima i djelima. Riječ je ta koja je početak sreće i nesreće.

6. Stvari ne donose sreću

Da, drago nam je što imamo novac i razne stvari, ali one nam daju samo utjehu, a ne sreću. Od davnina, na najvažnije dane – na primjer, rođendan djeteta ili smrt nekoga bliskog – Indijanci su dogovarali podjelu svojih stvari potrebitima i poznanicima. Ponekad su davali sve do posljednjeg.

Stvari su stvorene da se dijele. Ovo je jedna od najvažnijih istina koje Indijanci propovijedaju.

atma.hr – 52
7. Volite i čuvajte svoje najmilije

Za Indijance su obitelj i pleme uvijek bili iznad svega. Svatko bi trebao djelovati na način da to bude od koristi ne samo njemu, već i njegovim bližnjima. Sve što nam može pružiti sreću i mir skuplja se u obitelji i najbližem okruženju.

Indijanci vjeruju da čovjek ne treba biti sebičan ili usamljenik, jer je naša snaga u prijateljstvu, ljubavi i dobroti. Sreća je obitelj, sposobnost da se brineš o nekome, zaštitiš nekoga i vratiš sve stostruko.

dailyhoro.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr