F.A.I.R. – Free Authentic Integration Release ili na našem jeziku FER transformacijska tehnika je interpersonalna psihoterapijska metoda oslobađanja od “emotivne prtljage” koje nosimo kroz čitav život.

Temelji se na integraciji energetskog i emotivnog naboja od trauma, prošlih negativnih iskustava,
anksioznosti, strahova, fobija, otpora, kompulzivnosti, slabosti, napada panike, ljubomore, agresije, napetosti, krivice, problema u odnosima i drugih neželjenih psiholoških stresova i emocionalnih problema, negativnih misli i osjećaja, neprijatnih fizičkih senzacija, kao i poražavajućih odluka iz prošlosti.

Ova tehnika se koristi kako za dugoročne probleme, tako i za “hitne” intervencije, kada prolazimo kroz stresnu, neprijatnu situaciju.

Ova izuzetna transformacijska tehnika predstavlja kombinaciju metoda čija je vrijednost i učinkovitost
dokazana kroz desetljeća i stoljeća njihovog postojanja.

Ova tehnika u sebi nosi elemente slijedećih metoda:

 • PEAT-a
 • NLP-a
 • Transakcijske analize
 • Geštalt terapije
 • Kliničke psihologije
 • Timeline therapy,
 • kao i elemente  Zena i Budizma

ŠTO ČINI OVU TEHNIKU DRUGAČIJOM?

 • Učinkovita je i brza – većina problema bude riješena u samo jednom tretmanu, osim za bolesti ovisnosti, za koje je potrebno do 7 tretmana.
 • Štedi dragocjeno vrijeme i novac.
 • Lako se uči – može je primeniti gotovo svaka osoba koja može pratiti proces.
 • Nema puno priče – iznose se samo ključni sadržaji iz nesvjesnog, za razliku od tradicionalnog procesa kliničke psihologije.

“Svaki put kada o nečemu pričate, vi to nešto hranite novom energijom, tako da priča/trauma raste, razvija se i ne samo da je stara energija još uvijek prisutna, nego postaje još snažnija, jača i više instalirana u našoj psihi.” ~ Nikola Tesla

FER tehnika se izrodila iz PEAT familije. TER TT je za kognitivce (intelektualce), ljude koji žele kroz rješavanje problema saznati odakle je šta došlo, zašto se to dešava, kako, koji su uzroci problema kroz poražavajuće poruke, ciljeve, isplate, uloge koje ste igrali i identifikacije, točke gledišta svih uključenih, i instalacija više poželjnih identifikacija kada se integriraju sva neželjena stanja. intezivnija je i daje puno uvida. Sa PEAT tehnikama riješite problem i nema ga više. Po meni je PEAT majka svih tehnika, ja sam s njom počela. FER TT sam napravila za Amerikance koji su analitični pa s FER TT riješite problem i imate uvide što gdje i kako…

Svakako imate fenomenalnu grupu na viberu gdje radite neograničeni broj tretmana s kolegama u grupi. Nus pojava je da nema problema koji ste riješavali.

Kada znamo da imamo osjećaj koji ne želimo osjetiti, a to svjesno pokušavamo izbjeći, potiskujemo ga. Dok god nešto potiskujemo to nešto će istrajavati. Ovom tehnikom prihvaćamo sve, jer čovjek u sebi ima i Jing i Jang, i dobro i loše, i lijepo i ružno, sve je već u nama. Pomoću FER transformacijske tehnike upravo to i osvješćujemo, da su sve emocije – dobre ili loše, očigledne ili potisnute, unutar nas samih, a da je sve što nam se dešava samo proizvod našeg unutrašnjeg nesklada.

Koristeći tehniku sudionici integriraju svoje potisnute emocije, bez skrivanja, i jednom kada se integriraju u jedinstvu sebe samog, više ne kontroliraju naš život i tek tada se može iskusiti potpuna ljubav i radost u životu. U osnovi, čitav proces se sastoji u integriranju potisnutih emocija kojima se opiremo, a koje vladaju našim životom i ispoljavaju se kada nam najmanje trebaju, kako bi se integrirale i nastavile svoju evoluciju.

Kada uklonimo energetski i emotivni naboj s problematične situacije ili potisnute emocije, taj problem više nije dio naše realnosti i oslobodili smo ga se zauvjek. Tek tada imamo kontrolu nad svojim emocijama, i doživljavamo ih srazmerno situaciji.

Nakon svakog tretmana dolazi do oslobađanja velike količine životne energije, koja nam se vraća, a koju smo koristili za potiskivanje. Tada smo produktivniji, zdraviji i autentični, ono tko zaista jesmo, i tek tada možemo iskusiti osećaj lakoće, slobode i snage, jer je energija koju smo trošili kroz napor za potiskivanjem sada dostupna za ljepše i kreativnije stvari, i zaista počinje istinski život.

F.A.I.R. Metoda je lagana, praktična, a koristi se za dugoročne probleme, ali i za “hitne intervencije”, poput one kada prolazimo kroz stresnu, neugodnu situaciju. Također se ova tehnika može koristiti za ublažavanje bolova. Svaka misao i emocija imaju potencijalnu svrhu. Kad potiskujemo, odbijamo te svrhe. Kad znamo da imamo osjećaj koji ne želimo osjetiti, a to svjesno pokušavamo izbjeći, potiskujemo ga. Potiskujemo tako što intelektualno negiramo stvarnost emocije i desenzibiliziramo svoju svijest o kretanju i pritisku emocionalne energije u nama. Stupanj u kojem potiskujemo jednu emociju ili senzaciju je stupanj u kojem potiskujemo sve emocije ili senzacije; na primjer: kada odbijemo osjećaj straha i bijesa, gubimo sposobnost da osjetimo ljubav i zadovoljstvo/mir. Kada integriramo tugu, mi imamo sposobnost iskusiti radost, kada integriramo agresiju, imamo sposobnost iskusiti istinski mir. Dok god nešto potiskujemo, to nešto će istrajavati. A, dok god se nečem opiremo, ono će istrajavati i taj aspekt kreira situacije u životu, a ne drugi ljudi koji su samo naša ogledala.

Jednom kada sudionici koji prođu tretman integriraju te nepoželjne aspekte s postupkom tehnike F.A.I.R., oni ipak mogu doživjeti te emocije, ali na način koji je proporcionalan situaciji. To više neće biti eksplozivno, impulzivno, kompulzivno ili automatizirano… Tada, i tek tada imamo kontrolu nad emocijama, umjesto izbijanjem emocija koje kontroliraju naš život.

Vidimo se na seminaru…

Beograd
besplatno predavanje: 09.07. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)
PEAT vikend seminar 10 i 11.07. (vrijeme: od 10 do 19)
FER TT seminar 12.07. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)
i
besplatno predavanje: 03.09. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)
PEAT vikend seminar 04 i 05.09. (vrijeme: od 10 do 19)
FER TT seminar 06.09. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)

Bečići – Crna Gora
besplatno predavanje: 23.07. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)
PEAT vikend seminar 24 i 25.07. (vrijeme: od 10 do 19)
FER TT seminar 26.07. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)

Split – Hrvatska
besplatno predavanje: 17.08. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)
PEAT seminar 18 i 19.08. (vrijeme: od 17:30 do kasno navečer)
FER TT seminar 20.08. (vrijeme od 17:30 do kasno navečer)

Kontakt mail za prijave i informacije je [email protected]

fer tt