Kirtan ili kirtan-yoga se odnosi na devocijsko pjevanje drevnih vedskih mantri uz pratnju glazbenih instrumenata po call and response principu u kojem glavni izvođač pjeva mantre nakon čega ih publika ponavlja. Iako je riječ o glazbenoj interpretaciji, svrha kirtana nije promocija izvođača niti njihovih glazbeno-vokalnih sposobnosti, već uzdizanje svijesti, što je i svrha svih ostalih vrsta yoge. Rečeno je kako kirtan vraća glas natrag ljudima jer je publika vrlo važan čimbenik u samom procesu izvođenja kirtana. Kirtan je glazbeni oblik koji spaja izvrsnost duhovne poezije s melodijom i prirodni je način izražavanja ljubavi prema Bogu.

U vedskoj filozofiji kirtan je predstavljen kao jedan od najdjelotvornijih praksi uzdizanja svijesti na putu samospoznaje i sastavni je dio puta devocijske ljubavi, odnosno Bhakti yoge. Vjerodostojni je proces yoge opisan u Vedama i njegova je važnost posebno naglašena za ovo moderno doba kada je vrlo teško pa skoro i nemoguće kvalitetno prakticirati sisteme yoge koji zahtjevaju povlačenje u osamu, mirnoću uma, discipliniranost i askezu. To ne znači da je kirtan manje djelotvoran. Kirtan je za ovo doba opisan kao najdjelotvorniji proces yoge!

Grupno pjevanje u svrhu slavljenja i povezivanja sa Božanskim manifestacijama je prisutno u svim duhovnim tradicijama i religijama svijeta.

kirtan mela
Kirtan Mela, Njemačka 2012

U kirtanu se pjevaju vedske mantre koje se smatraju čistom duhovnom energijom te se njihovim pažljivim slušanjem i izgovaranjem, um oslobađa tjeskobe, nemira i ostalih nepovoljnosti u svojoj neprekidnoj potrazi za srećom.

Sama riječ mantra znači ono što oslobađa um ( manas – um, trayate- osloboditi). Sveti napjevi se svojim značenjem najčešće temelje na odavanju poštovanja Božanskim manifestacijama i na Svetim imenima. Kroz aspekt melodije, prisutan u kirtanu, dobivaju još snažniju emotivnu i devocijsku dimenziju, koja u meditativnom raspoloženju rezultira vrlo intimnim i individualnim iskustvom druženja sa Duhovnom energijom.

Izvođenje glazbe nije ograničeno samo na indijske instrumente i melodije indijskih raga. Može se izvoditi u bilo kojem glazbenom pravcu dokle god se zadržava princip duhovnog iskustva, a ne same glazbene interpretacije, koja, naravno može biti i virtuozna. Najčešće su prisutni tradicionalni instrumenti kao što su mridanga (glineni bubanj), karatali (mali cimbali), harmonij, table, jambei i vrlo često se kominiraju s gitarom, violinom, flautom, klarinetom i ostalim zapadnim klasičnim i modernim instrumentima.

Ukoliko mu se pristupi iskreno, otvorena uma i srca, kirtan može zaista pružiti duboka i jedinstvena duhovna iskustva.

 

Kirtan na našim prostorima

Iako se već desetljećima prakticira u mnogim yoga klubovima i hramovima, na prostorima bivše Jugoslavije kirtan je dostigao veliku popularnost nakon vrlo uspješne turneje Sacinandana Swamija i Krishna dasa 2009.g., kad je nastao projekt Yoga iS Music. Nastupali su pred punim dvoranama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu. Yoga Is Music entuzijastično nastavlja s inicijativom glazbeno-meditativnih druženja te na Yoga iS Music kirtan večeri možete naići u mnogim gradovima ‘bivše Juge’.

Yoga iS Music svim zainteresiranima redovito omogućava jedinstveno iskustvo kirtana, meditacije uz transcedentalne zvukove instrumenata i vedskih mantri u suradnji s yoga centrima, spiritualnim i holističkim udrugama s vrlo iskusnim, a ponekad i poznatim izvođačima.

yoga is music split 2009
Yoga iS Music, kirtan koncert u Splitu 2009-te. Gostovali su Krishna das, Sacinandana Swami, Goran Karan i Mantra Fusion Band