Mnogi danas odustaju od ljubavi jer misle da su tu vrhunski i neshvaćeni, a zapravo su ispod prosjeka i to ne žele shvatiti.

atma.hr – 78
Venera je arhetip ljubavi, vlada prijelazom iz mladenačko u odraslo doba. Kako i svaki arhetip, on ima više značenje. Pored spomenutog, Venera nam pokazuje kako volimo i možemo li voljeti.

Recimo, u ovom slučaju ćemo reći da se osoba zove Ivana, dolazi na savjetovanje s percepcijom da može jako puno voljeti, Venera joj se nalazi u Djevici. Venera je ovdje u padu, točnije, ona ovdje teško izražava svoju sposobnost voljenja jer intelekt nadvlada osjećaje, neprestano se javlja nepovjerenje.

Ako odemo još dalje, ovaj položaj Venere govori o prošloživotnim impulzivnim, riskantnim i romantičnim vezama. Naime, Djevica ovdje donosi opreznost kako ne bi ponovno došlo do sličnih riskantnih veza koje donose povredu.

Osoba se povlači u intelektualiziranje i traženje ljubavi u mašti gdje postoji samo idealizirani ili savršeni partner kojeg niti jedan stvarni partner ne može zadovoljiti. I sada dolazimo do spomenute definicije arhetipa Venere. Kada žena prelazi u svom emotivnom razvoju od Psihe (mlada i zaljubljiva djevojka) ili Venere prema Mjesecu ili dubljem aspektu arhetipa Anime ili cjelovite žene, javljaju se otpori koji su vidljivi kroz mnoge kompenzacije, poput mahnitog kupovanja ili pak destruktivna ponašanja poput mijenjanja seksualnih partnera ili neki drugi oblik povrjeđivanja sebe.


Widget not in any sidebars

Potpuna žena je proročica Delfi, ona koja je i duhovna, nepokolebljiva, ali istodobno topla i majčinska, a opet u sebi i zavodljiva. To je put svake žene jer je to psiha namijenila svakoj ženi. Dakle, Venera u Lavu i Venera u Djevici kao da izbjegava ovaj prijelaz prema Mjesecu ili ženi koja može biti i djevojka koja je nježna, majka, a opet mudra žena.

Sjećam se jedne liječnice na specijalizaciji koja je tražila taj odgovor. Kako joj se ponovno vratio karcinom na maternici, znala je da je problem dublji. Pogledali smo natalnu kartu i upravo je ova gornja priča potvrdila rečeno, znala je da ovaj prijelaz nije učinila i da se destruktivno ponijela prema ženskom dijelu sebe. Iako danas u Europi to mnogima izgleda smiješno, a sada i kod nas pomalo dolazi do svijesti da se pored liječenja današnje epidemije karcionoma, i psihoterapeuti pomažu pacijentima u izlječenju.

Jasno, ova priča o arhetipu Venere može se činiti pomalo kao neka new age priča, ali Jung je prije stotinu godina spomenute slučajeve liječio na taj način osvještavajući upravo ovaj prijelaz i prihvaćanje ovih inicijacija koje svaku osobu čekaju. To vam je kao da želite voziti auto, ali ne želite prihvatiti da imate mjenjač, a ne možete bez mjenjača voziti. To je prijelazni arhetip i stvaranje dublje veze sa sobom.

atma.hr – 39

Danas je negativan trend prema Mjesecu i uzvišenoj ženi. Mediji se više zadržavaju na Veneri ili djevojčici. Ideal društva je Venera koja samo pokazuje seksualnost zato jer danas takva žena može doći u najviše slojeve društva. U sociologiji se to zove erotski kapital na kojem se bazira pripadnost društvu.

Arhetip Venere je ključ življenja na ovoj planeti. Ona je u indijskoj mitologiji vladarica demona, točnije, shvaćanje onih nižih emocija poput strasti, zaljubljenosti, mržnje, ljutnje. Ovaj arhetip kroz zaljubljivanje pokušava transformirati dječju ljubav u odraslu i na taj način nam pokazati da autoritet i dostojanstvo možemo dobiti jedino ako dajemo drugima na način da su drugi spremni primiti. Točnije, ne možemo davati nespremnima već samo onim potrebitima.

Slaba Venera često pokazuje da ljudi misle kako mogu davati puno. Na savjetovanju govore baš iz svoga natalnog položaja i nisu svjesni da rečenice koje ponavljaju pripadaju upravo razini voljenja koju mogu davati, a ustvari zbog neusklađenog ega nisu svjesni svoje razine davanja.

atma.hr – 78
Zato mnogi danas odustaju od ljubavi jer misle da su vrhunski u ljubavi i neshvaćeni, a zapravo su ispod prosjeka i to ne žele shvatiti. Stoga, pravo učenje jyotisha počinje u onom trenutku kada spoznamo ove granice i djelujemo unutar svojih mogućnosti, a to je onda prava sloboda.

Ovakav tip učenja o duhovnom dijelu sebe teško se prihvaća pošto je danas duhovnost ispunjena rečenicama “može se sve”. No, svati tragatelj mora proći svoju školu dok ne dođe do izvornih informacija.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

Knjige autora

nikola zuvela jedan muskarac i jedna zena nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija nikola zuvela katalog samozavaravanja nikola zuvela muskarac i zena u procjepu nikola zuvela o ljubavi

Prethodna objavaSamo ponekad operite je*eno posuđe, a da to od vas nije traženo!
Slijedeća objavaKada se žena, poput šećera, topi od šutljive nježnosti
Avatar photo
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.