Osjećate se izgubljeno, tužno, uplašeno? Čini vam se da ništa ne pomaže da se osjećate bolje? Probali ste različite tehnike i terapije, ali stvari se ne pomiču s mjesta?

No, možemo li to riješiti? Možemo!

Time se bavi posebna tehnika osobnog razvoja – SISTEMSKE KONSTELACIJE.

ŠTO SU SISTEMSKE KONSTELACIJE?

To je tehnika koju je osmislio njemački psihoterapeut Bert Hellinger a koja omogućava dobivanje uvida u bit našeg problema, pogled na taj naš problem iz neke nove perspektive te nam pokazuje moguća rješenja.

Sistemske konstelacije nam pomažu da vidimo, doživimo i spoznamo sebe u kontekstu sistema (cjeline) te da ostvarimo kvalitetan odnos i povezanost sa tom cjelinom. Tako se naš odnos prema samima sebi i okolini mijenja, javljaju se novi uvidi, razumijevanje, suosjećanje i naša svjesnost raste.

Konstelacije se postavljaju u grupi ili individualno a podrazumijevaju diskreciju, razumijevanje te međusobno poštovanje i podršku.

atma.hr – 52
ZAŠTO POSTAVLJAMO KONSTELACIJU?

Kako bi uz pomoć novih uvida riješili svoje probleme u odnosima sa partnerom i djecom, obiteljskim odnosima, poslovne probleme, osobne probleme, zdravstvene probleme, kako bi imali širu sliku pri donošenju teških odluka, kako bi uočili i promijenili naše obrasce ponašanja koji nas vode kroz život, kako bi riješili konflikte, kako bi pronašli i zauzeli svoje mjesto u sistemu (obitelj, društvo, tim, organizacija, grupa), kako bi se lakše mogli nositi sa stresom i burn out sindromom te vlastitim ograničavajućim uvjerenjima.

OBITELJSKE KONSTELACIJE

Obiteljske konstelacije postavljamo grupno ili individualno, uz korištenje konstelacijskih figurica.

To je transgeneracijska metoda u kojoj klijent sam ulazi u svoj Obiteljski sistem koji vremenski i prostorno povezuje čitavu obitelj. U tom procesu susreće svoje roditelje i pretke, iz jednog drugog ugla vidi i osjeti sve ono što je prešućeno, neviđeno, tajne, probleme, traume, tuge, sreću, veselje i blagoslove prethodnih generacija.

U obiteljskim konstelacijama dobivamo nove uvide koji utječu na naše odnose sa drugim ljudima te usmjeravaju naš život u novom pravcu.

Otpuštamo stare obrasce koji zaustavljaju naš napredak te predstavljaju prepreke na našem životnom putu. Dolaze neizbježne promjene, ostavljamo iza sebe sve ono što nije u skladu sa našim životnim putem.

Često smo u konfliktu sa roditeljima, ne osjećamo se povezani sa svojim precima i tada nam konstelacijski rad pomaže da prihvatimo i poštujemo svoje roditelje, da osjetimo suosjećanje i ljubav, da se povežemo sa linijom naših predaka i tada od njih primamo snagu, podršku i blagoslov da slijedimo svoj put, koji je obično drugačiji od njihovog.

atma.hr – 52
KAKO IZGLEDAJU INDIVIDUALNE KONSTELACIJE?

Individualne konstelacije uključuju uvodni razgovor sa klijentom u kojem nam klijent ukratko opisuje svoj problem te formulira svoj cilj ili želju.

Nakon toga klijent iz svoje okoline bez razmišljanja intuitivno izabire konstelacijske lutkice ili male predmete (kamenčić, gumica, prsten, lak za nokte, parfem, bombon, papirić, spajalica…), daje im uloge i postavlja ih u prostor i tada promatramo njihov međusobni odnos i dinamiku u sistemu.

Klijent „ulazi“ u različite uloge i tako provodi neko vrijeme u „tuđim cipelama“ ili u ulozi pojmova kao što su ciljevi, resursi, prepreke, želja srca, uvjerenja te tako sudjeluje u procesu transformacije od problema do rješenja.

Kako pratimo razvoj konstelacije pred očima klijenta se, kao u kazališnoj predstavi, sistem mijenja, transformira i na kraju se u završnoj slici predmeti u prostoru nalaze na pozicijama koje pokazuju jedno od mogućih rješenja problema. Tako neskladan odnos između članova sistema postaje harmoničan, osjeća se atmosfera zadovoljstva i mira u sistemu koja kroz klijentov doživljaj počinje živjeti u vanjskom svijetu.

Konstelacije pomažu spoznati, razumjeti i prihvatiti sebe te se naš odnos prema sebi i okolini mijenja, naša svijest se širi.

TKO MOŽE POSTAVITI KONSTELACIJU?

Konstelaciju mogu postaviti sve punoljetne psihički zdrave osobe koje su spremne promijeniti perspektivu i pogled na postojeći problem ili situaciju te tako dobiti uvid u nova moguća rješenja.

atma.hr – 52
I, na kraju, mojih 10 razloga zašto toliko volim konstelacije:

  1. Prostor u kojem se postavlja konstelacija je sveti, zaštićeni prostor, udaljen od svakodnevne gužve, buke i rutine. To je prostor gdje možemo postavljati pitanja, biti onakvi kakvi jesmo, autentični, pokazati se bez straha, to je mjesto gdje se povezujemo dublje sa sobom, životom, svojim sistemom kako bi stekli nove uvide te proširili svoju svijest.
  2. U ulozi smo promatrača, s poštovanjem i zahvalnošću gledamo svoj život kao predstavu. Vidimo i otpuštam svoja uvjerenja, nesvjesne obrasce ponašanja, strahove, primamo nove uvide. Prihvaćamo sebe. Događaje koji su se dogodili i ono što su nas naučili.
  3. Fokus nam je na rješenju a ne na problemu. U sistemu su sva rješenja i resursi koji vode do rješenja problema koji nas muče. Resursi su opcije koje nismo koristili ili ih nismo bili svjesni, sve ono što nam može pomoći da riješimo svoj problem: osobe, informacije, sposobnosti, talenti… Svako od nas ima u svom sistemu sve što mu je potrebno i sa svime smo povezani. Svaki problem se može riješiti ako smo spremni vidjeti i prihvatiti rješenje.
  4. Voditelj konstelacija je neutralan, ne daje savjete i ne komentira. Klijent je stručnjak za svoj sistem, svoj problem i njegovo rješenje. Aktiviramo i koristimo naše vlastite intuitivne potencijale i tako pronalazimo moguća rješenja za naš problem.
  5. Osjećamo pripadnost našem sistemu, obitelji, široj obitelji, precima, zajednici, svijetu. Osjećamo kako smo povezani sa svima, kako smo svi jedno.
  6. Javlja se sposobnost dubokog suosjećanja jer vidimo kako je to hodati u tuđim cipelama, vidimo kako svi istu situaciju različito doživljavamo. Konačno razumijemo zašto se netko ponaša na određeni način, zašto mi nikako ne može dati ono što toliko želim, zašto ne može nešto napraviti ili izgovoriti, zašto ga nešto boli, zašto se boji.
  7. Učimo kako stati i prepoustiti kontrolu Višoj inteligenciji, našem Višem Ja, Bogu, Svemiru jer osjećamo da nas vode putem koji je za naše najveće dobro.
  8. Naša najveća potreba je da budemo voljeni i da volimo. U sistemu je bitno da postoje povezanost, poredak i ljubav. Osnovna pretpostavka obiteljskih konstelacije ja da djeca sve što rade, rade iz ljubavi prema roditeljima i precima. Najjača potreba djeteta je da bude voljeno i da voli. U obiteljskim konstelacijama uglavnom se radi o ljubavi, životu i smrti.
  9. Ljubav prema sebi i prema drugima. Ljubav koja je početak i kraj svega. Ona je dijamant prekriven prašinom naših trauma, tuga, uvjerenja, boli. I kad ih primijetimo i obrišemo, onda ta ljubav konačno može zasjati iz našeg srca.
  10. Nikad nije kasno za opraštanje, pomirenje, ljubav i novi početak.

Ivona Kovacevic Nemec foto Marina Cosic 2
Ivona Kovačević Nemec, foto: Marina Ćosić

Ivona Kovačević Nemec, vlasnica Anahata holističkog centra, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja, učiteljica meditacije, yoga učiteljica, Timeline Healing terapeut, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te je trenutno u superviziji za certificiranu voditeljicu obiteljskih i sistemskih konstelacija.

Koristeći grupnu i individualnu poduku iz tradicionalne Vedske Shakti meditacije, sistemskih konstelacija i fitoaromaterapiju pomaže vam da se bolje nosite sa svakodnevnim stresom i riješite probleme i traume koji vas opterećuju.

Anahata holistički centar
Lavoslava Ružičke 42, Zagreb

Telefon: +385 95 3810 822
Email: [email protected]
www.anahata.com.hr
FB: Anahata   https://www.facebook.com/Anahata-938892619495721/
Instagram: anahata.holistički.centar