Jabučni ocat je definitivno jedan od najjeftinijih prirodnih lijekova. Upravo je fascinantna raznovrsnost uporabe tog jednostavnog fermentiranog proizvoda koji se proizvodi od zdrobljenih i starih jabuka. Čak se koristio i u vrijeme Hipokrata, oca medicine, kao lijek za mnoge bolesti. Postoje nebrojene zdravstvene koristi koje mu se pripisuju.

atma.hr – 52
Najzdravije verzije sadrže kolonije korisnih bakterija s brojnim zdravstvenim prednostima. Ako ćete koristiti jabučni ocat za zdravlje odnosno kao lijek, tražite organske, nepasterizirane verzije.

Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala. Pomaže kod dijete i kod probavnih tegoba. Čak se koristio i u vrijeme Hipokrata, oca medicine, kao lijek za mnoge bolesti. Postoje nebrojene zdravstvene koristi koje mu se pripisuju. Dok znanost tek treba dokazati te zdravstvene dobrobiti, općenito se smatra bezopasnim za probati.

Važno: Jabučni ocat ne smijemo progutati nerazrijeđenog ili primjenjivati na kožu nerazrijeđenog, posebno kod djece ili onih s osjetljivom kožom. Budite oprezni da ne dođe u kontakt s očima. Običan bijeli ocat i druge vrste octa ne smiju se koristiti u dolje spomenute svrhe.

Smanjuje refluks (vraćanje) kiseline i žgaravicu

Jabučni ocat oponaša kiselu sredinu želuca te pomaže razgradnju hrane. Mnogi ljudi izvješćuju o smanjenim simptomima refluksa kiseline ili žgaravice nakon korištenja jabučnog octa, što je i logično, jer mnogo puta su ti simptomi uzrokovani zbog premalo želučane kiseline, a ne previše.

Kad god imate žgaravicu ili refluks, pomiješajte žličicu jabučnog octa u čaši vode – i stvar riješena!

atma.hr – 52
Uništava gljivice u tijelu (kandidu)

Ako patite od gljivica (kandide) u tijelu, jabučni ocat bi mogao pomoći. Neka istraživanja pokazuju da kiseline i enzimi u jabučnom octu pomažu eliminirati višak tih gljivica u tijelu. Za one s ozbiljnim problemima, simptomi se mogu pogoršati na početku, ali to je zapravo dobar znak, iako neugodan.

Ako imate ili sumnjate da imate gljivice, uzimajte 1 žličicu do 1 žlicu jabučnog octa u čaši vode prije svakog obroka ili dva puta na dan, po mogućnosti na prazan želudac.

Smiruje opekline od sunca i ugrize kukaca

Za opekline od sunca, primjenjuje se kombinacija jabučnog octa i vode (1:4 ili 25/75), koja se nanese pamučnom tkaninom ili ručnikom izravno na oštećenu kožu da se ohladi i da se ublaži bol.

Također se možete namakati u kadi tople vode s 1 šalicom jabučnog octa. Za ugriz kukca, nanesite 1:1 mješavinu s vodom izravno na ugriz, ili umočite nadraženo područje direktno u posudu u kojoj je miks octa i vode.

Snižava krvni tlak

Neke studije sugeriraju da octena kiselina u jabučnom octu može pomoći regulirati krvni tlak odnosno može pomoći spriječiti enzime koji uzrokuju da se krvne žile sužavaju.

Recept je 2-6 jušnih žlica dnevno u vodi –  nekoliko mjeseci.

atma.hr – 52
Uništava gljivice na stopalima i koži

Baš kao što jabučni ocat može pomoći ubiti kandida gljivice u tijelu, tako je koristan i protiv gljivica na koži i noktima. Ako imate gljivice na stopalu ili prstima stopala, namočite noge u vodenu kupku s 1 šalicom octa ili primijenite izravno na zahvaćena područja.

Za gljivice drugdje na koži nanesite 1:4 mješavinu octa i vode.

To će peckati, ali će pomoći raščistiti i najgore slučajeva gljivica. Osobito kod djece ili onih s osjetljivom kožom, najbolje je razrijediti ocat s vodom prije nanošenja na kožu.

Prirodni je tonik za kožu

Kada se pomiješa s jednakim dijelovima vode (i nekoliko kapi eteričnog ulja za miris), jabučni je ocat izvrstan tonik učvršćivanje kože. Također se pokazalo da je učinkovit protiv akni, bez isušivanja kože.

Ako ga koristite kao tonik, držite ga u hladnjaku, a primjenjujte pamučnim blaznicama nakon tuširanja. Miris octa posve nestaje kad se osuši. Neki kažu da im umjesto 1:1 više odgovara mješavina octa i vode 1:4.

Liječi perut

Jabučni ocat može biti vrlo učinkovit protiv peruti. Pomiješajte jednake dijelove octa s vodom i nanesite na kožu iz neke sprej  boce ili krpom. Ostavite da djeluje 1-2 sata ispod kape za tuširanje i potom isperite.

Miris octa će nakon ispiranja i sušenja kose nestati, perut će se smanjiti, a kosa će biti sjajna. To radite 1-2 puta tjedno za optimalne rezultate.