Image by pvproductions on Freepik

Aktivni ugljen ima široku primjenu, koriti se u mnogim situacijama i može biti od velike pomoći. Vrlo je efikasan kod rješavanja problema kao što su, dijareja, trovanje hranom i kemikalijama, akutna trovanja lijekovima i toksinima, kao i za regulaciju probave (kod nadimanja i grčeva).

atma.hr – 52
Aktivni ugljen poznat je po svojoj širokoj primjeni. Baš kao i soda bikarbona, aktivni ugljen koristi se u domaćinstvu, kozmetici, kao i u medicinske svrhe.

Najpoznatiji je za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma. Dobiva se specijalnim procesom obrade običnog uglja, zagrijavanjem, u prisustvu plina. Dolazi u prahu ili u obliku kapsula.

Aktivni ugljen funkcionira po zanimljivom principu. Naime, prilikom unošenja u želudac, ponaša se kao spužva, te svojim porama upija sve štetne tvari.

Vrlo je efikasan kod rješavanja problema kao što su, dijareja, trovanje hranom i kemikalijama, akutna trovanja lijekovima i toksinima, kao i za regulaciju probave (kod nadimanja i grčeva). Međutim, prema nekim istraživanjima, nema učinak kod trovanja alkoholom, kiselinama, litijem, kalijem i željezom.

1. Protiv trovanja

Ovo je najčešća upotreba aktivnog ugljena. Ima veliku sposobnost upijanja i vezivanja štetnih tvari, te je odličan u slučaju trovanja organizma.

Pored vezivanja, ima funkciju i poticanja izbacivanja štetnih tvari. Izuzetnu efikasnost pokazuje u slučajevima trovanja lijekovima, pesticidima, živom, olovom i drugim opasnim kemijskim elementima.

atma.hr – 52
2. Detoksikacija

Njegova efikasnost u čišćenju organizma u slučajevima trovanja, čini ovaj suplement i odličnim tretman za detoksikaciju organizma od otrova koji se duže vrijeme talože.

Ako odlučite koristiti aktivni ugljen kako biste pročistili organizam, važno je da pronađete pravu dozu u skladu sa svojom težinom i životnim navikama.

3. Smanjuje plinove i ublažava dijareju

Pokazalo se da ovaj suplement vrlo blagotvorno djeluje na smirivanje stomaka i neugodnih plinova, koji nastaju kao posljedica namirnica koje nadimaju. Također je efikasan u ublažavanju mučnine.

Često se koristi za ublažavanje dijareje, zbog svoje sposobnosti da na sebe veže sve toksine i otrove, a ne neutralizira želudačnu kiselinu.

atma.hr – 52
4. Izbjeljivanje zuba

Aktivni ugljen često se koristi za izbjeljivanje zubi i vrlo je efikasan u tome. Sadrži čestice koje izbjeljuju zube i balansiraju pH vrijednost u ustima.

Pored toga, on još sprječava loš zadah, probleme s desnima i karijesom.

On je također jedan od sastojaka brojnih pasta za zube.

5. Olakšava svrab i osipe nastale ubodima insekata

Već smo rekli da aktivno na sebe veže otrove, kao i alergene, te je odličan izbor ako vas ubode neki insekt.

Potrebno je uzeti prah ugljena iz jedne kapsule i pomiješati ga s pola žličice kokosovog ulja.

Ovu mješavinu nanositi na zahvaćeno područje na svakih 30 minuta sve dok svrab ne nestane.

atma.hr – 52
6. U službi ljepote

Aktivni ugljen vrlo povoljno djeluje na estetske probleme poput nečistoća i bubuljica na licu. Kao što uspješno otklanja otrove iz organizma, aktivni ugljen na isti način može očistiti lice od neprivlačnih akni i bubuljica.

U ovu svrhu je najbolje pripremiti blagotvornu masku za lice:

Pomiješajte polovinu kapsule aktivnog uglja, jednu kašičicu aloa vera gela, pet kapljica eteričnog ulja čajevca, malo morske soli i jednu jušnu žlicu vode.

Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a nakon toga nanesite na lice, pustite da se osuši, a potom dobro isperite.

Koža će biti glatka, elastična i čista.

7. Čisti kosu

Ima moć apsorpcije, te će pokupiti sve nečistoće i toksine iz kose i tjemena.

Pomiješajte jednu čajnu žličicu praha aktivnog ugljena, dvije žličice šampona s prirodnim sastojcima i pola žličice tople vode.

Nanesite mješavinu kao običan šampon na mokru kosu, a zatim isperite vodom.

Budite oprezni: aktivni ugljen može obojiti vašu kosu pa je bolje prvo testirati ovaj recept na skrivenom pramenu.

* Aktivni ugljen u dodiru s tkaninom, može ostaviti neželjene fleke, budite oprezni.

stil.kurir