Technology photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Opće je prihvaćeno da zaboravnost i pad koncentracije prvi govore o starenju mozga. Moramo vas razočarati: ovo je daleko od prvih znakova …

atma.hr – 52
Mnogi smatraju da zaboravnost i pad koncentracije prvi govore o početku starenja mozga. Ipak, ovo je daleko od prvih znakova.

Prvi znak je povećanje entropije. Pitate se, kakve veze ima koncept koji smo proučavali u školi na satovima fizike?

Sve je vrlo jednostavno. Entropija je, da ostavimo po strani kompleksnu znanstvenu terminologiju, stupanj nereda kojem sve na Zemlji teži. Prosudite sami: odjeća se troši, zgrade propadaju, ceste pucaju…

Isto je i sa živim organizmima. Najneugodnije je to što entropija počinje na sasvim bezopasan način – s nespremnošću da se povinujete ‘režimu’. Čini se da je u redu ako si dopustite ustati sat vremena kasnije, ručati predvečer, otići u krevet kada želite… Ali ovo je tek početak destruktivnog kaosa.

Mozak se vrlo brzo uključuje u te “igre”. Nećete imati vremena ni osvrnuti se, jer njegove strukture prestaju ispunjavati svoje izravne dužnosti. A prvi reagira korteks frontalnog režnja koji je odgovoran za adekvatnu procjenu informacija i donošenje odluka.

Činjenica da se frontalni režanj ne nosi sa svojim funkcijama, nažalost, primjetnija je izvana. Govorimo o “Pljuškinovom sindromu”, koji počinje uobičajenom nespremnošću da se pospremi kuća i riješi starih stvari. Vrlo brzo tome se pridodaje navika da u kuću dovlačite sve što vam padne pod ruku.

atma.hr – 52
Sada već imate kolekciju brižljivo spremljenih “što ako vam zatreba” stvari, mirno skupljaju prašinu prvo u stanu, zatim na balkonu, a ubrzo potpuno zauzimaju cijeli životni prostor. Jednom riječju, entropija.

A ako je ovo vaša situacija, vrijeme je da se trgnete!

Jer ako se to ne pobijedi, nastavit će se, a što je sloj dublji, to je više patnje.

Frontalnom režnju će se pridružiti limbički sustav koji je odgovoran za naše reakcije pa od meke, inteligentne, ugodne osobe neće ostati nikakav trag.

Njeno mjesto zauzet će agresivni bijes s odvratnim karakterom, kojem čak i ne treba razlog da se uvrijedi do smrti ili napravi skandal. Takva se osoba teško može pohvaliti zdravljem.

Najznačajnije je to što je potpuno u našoj moći složiti slagalicu koja se raspada, možemo se nositi  s entropijom. Samo ne dopustite da se opustite i remetite dnevnu rutinu. Da, tako je lako i teško u isto vrijeme!

Ali to je bitno ako želite održati svoj mozak mladim i svoje tijelo zdravim.

ATMA/dzen.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr