Pčela leti od cvijeta do cvijeta i iz njega pije samo slatkoću, nektar, samu srž, bez da je cvijet uznemiren. Kad završi s jednim, odlazi do drugog cvijeta i tamo također traži samo nektar. Možemo puno naučiti od pčele. Pčela nas uči umijeću prevladavanja grešaka u drugima. Pčela traži cvijeće čak i na mjestu punom smeća. Ne obraća pažnju na svu okolnu prljavštinu, već nađe i najmanji cvijet usred tog smeća i iz njega pije nektar. Jedna od odlika ‘duhovne’ ili svete osobe je da je odustala od sklonosti traženja mana u drugima.

160×600 text-45 desno

Koliko god netko bio loš, zao ili pokvaren u ovom svijetu, sveta osoba uvijek može naći nešto dobro u njima. Ona veliča tu dobru odliku stotinu i tisuću puta i jednostavno leti preko svega što ne pruža nektar, baš kao i pčela.

Živimo u dobu u kojem ljudi vrlo brzo vole kritizirati, pronalaziti greške, tračati i uživati u glasinama o tuđim grešakama. No, sveta osoba zna da, kao što je Isus Krist opisao u Bibliji: “Traži i naći ćeš”, ako ste u potrazi za nektarom, nektar ćete i pronaći.

Ako ste u potrazi za greškama, propustima i ostalim odvratnim stvarima, onda je to sve što ćete vidjeti. Na primjer, mjesečina svake noći predivno zrači svojim osvježavajućim, umirujućim zrakama. Samo će budala pogledati u Mjesec i osuditi ga jer ima toliko pjega na sebi. Onaj tko je poput pčele nije zabrinut pjegama. Pčela je samo u potrazi za nektarom.

Dakle, sveta osoba uvijek treba tražiti dobro u drugima. Čak i ako postoji samo jedna malena iskra dobroga u nekome, sveta osoba želi rasplamsati tu iskru i učiniti je da raste dok ne bljesne i proguta sve loše osobine.

Možemo nešto naučiti i od muhe. U ovom svijetu možemo naučiti lekcije iz dobrih i loših stvari. Muha nije zainteresirana za cvijet. Ako je vaše tijelo vrlo zdravo, ali imate samo jednu malu posjekotinu koja je zaražena, muha će pronaći to mjesto i hraniti se zaraznim gnojem. Ona ne mari za zdrave dijelove. Ona je jednostavno u potrazi za gnojem. To je život muhe. Koliko muha vidite da piju nektar iz cvjetova, a koliko pčela nalazite da jedu gnoj? Dakle, onaj tko ima mentalitet muhe je uvijek u potrazi za gnojem u drugima, uvijek brzo pronalazi mane, kritizira, osuđuje, kako bi raspravljao o odvratnim glasinama.

Radhanath Swami

Prethodna objavaNaše djetinjstvo utječe na izbor partnera – Jeste li čuli za IMAGO?
Slijedeća objavaVenera kvadrat Neptun i trigon Jupiter (do 22.07.) – Pokušaj 1000 puta zadržati pažnju 1 partnera!
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here