Art: Mario Sánchez Nevado

Svaka je osoba svijet za sebe – složena tajna s dugom prošlošću i vječitom budućnošću. U početku se samo periferije sreću. Ali, ako odnos postane intiman, postane blizak, postane dubok, tada se, malo po malo i centri počinju doticati. I kad se centri napokon sretnu, to se zove ljubav.

atma.hr – 78
Odnos je jedan od misterija, i pošto postoji između dvije osobe, on ovisi i o jednoj i o drugoj. Kad god se dvije osobe sretnu, stvoren je novi svijet.

Samim njihovim susretom dogodio se potpuno nov fenomen i kroz taj novi fenomen obje se osobe mijenjaju.

Bez odnosa, vi ste jedno, ali čim ste u odnosu, postajete odmah nešto drugo. Kad žena postane ljubavnica – nije više ona ista žena. Muškarac koji postane otac – nije više isti muškarac. Kada se dijete rodi, mi potpuno zaboravljamo da se u trenutku rođenja djeteta rodila i majka.

Prije toga, žena je bila samo žena, ali ne i majka. A majka je nešto potpuno novo. Odnos stvarate vi, a zatim, u povratku, odnos stvara vas. Dvije osobe se sreću – to znači – sreću se dva svijeta. A to nije jednostavna, već vrlo složena pojava.

atma.hr – 39

Svaka je osoba svijet za sebe – složena tajna s dugom prošlošću i vječitom budućnošću. U početku se samo periferije sreću. Ali, ako odnos postane intiman, postane blizak, postane dubok, tada se, malo po malo i centri počinju doticati. I kad se centri napokon sretnu, to se zove ljubav.

Kad se periferije sretnu, to je poznanstvo.

Dodirujete osobu izvana, iz ograničenja – i to je samo poznanstvo. Mnogo ste puta svoja poznanstva nazvali ljubavlju, no time ste samo zavaravali sebe. Poznanstvo nije ljubav. Ljubav je prava rijetkost.

Sresti osobu u njenom centru, to znači sam proći kroz unutrašnju revoluciju, jer ako želite sresti osobu u njenom centru, morat ćete joj dopustiti da ona također dotakne vaš centar. Morat ćete postati osjetljivi za tako nešto, potpuno ranjivi, otvoreni. A to je rizično.

Dopustiti drugom da dopre do vaše jezgre je izuzetno rizično i opasno jer vi nikada ne znate što će taj drugi učiniti u narednom trenutku. Jer jednom kad su sve vaše tajne otkrivene, jednom kada se vaša skrivenost razotkrije, jednom kada se potpuno obnažite, što će onaj drugi učiniti – nikad se ne zna. Strah postoji u svemu tome. Zbog toga se i ne otvaramo.

atma.hr – 75Samo poznanstvo, a mi mislimo da nam se dogodila ljubav. Periferije se sretnu, a mi odmah pomislimo da smo se to mi sreli. Zapamtite – vi niste vaša periferija. Ustvari, periferija je granica vas samih, to niste vi. Periferija je mjesto gdje vi prestajete i odakle svijet počinje.

Čak i muževi i žene koji žive zajedno dugo godina mogu biti samo poznanici. Mogu uopće ne poznavati jedni druge. A što vi više živite s nekim, to više zaboravljate da su centri ostali u potpunosti nepoznati. I stoga je prva stvar koju treba razumjeti sljedeća: poznanstvo se ne smije nazivati ljubavlju.

Možete dopustiti onom drugom da dopre do vašeg centra samo ako se ne bojite, ako se ne plašite.

Postoje dva načina življenja. Jedan: okrenut strahu. Drugi: okrenut ljubavi. Življenje okrenuto strahu vas nikada ne može odvesti u dubok odnos. Ostat ćete zatvoreni, ne dopuštajući drugom da prodre u vas do same jezgre.

Dozvolit ćete prilaz do izvjesne mjere, a zatim, na brzinu, podignuti zidove, i svaka mogućnost za ljubav će nestati.

atma.hr – 78
Življenje okrenuto ljubavi je ustvari življenje duhovnog čovjeka.

Osoba okrenuta ljubavi podrazumijeva čovjeka koji se ne plaši budućnosti, čovjeka koji se ne plaši posljedica, čovjeka koji živi ovdje i sada.

Ako možete biti u ovom trenutku, u ovom sadašnjem trenutku, u ovoj sveprisutnoj sadašnjici – samo ako možete biti u bogatstvu ove punoće, jedino tada i jedino tako možete voljeti.

Osho (“Moj put, put bijelih oblaka”) 

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI

OSHO: MOĆ LJUBAVI - SUŠTINA ŽIVLJENJA

Između rođenja i smrti najvažnija stvar koja se može dogoditi čovjeku jest ljubav

Zaljubljivanje je jedan od najvažnijih ljudskih događaja kroz koje prolazimo, ali o njemu nikada ne učimo u školi.

U knjizi Moć ljubavi, Osho nam pomaže da usmjerimo svoju potragu za ljubavi tako da proširimo naš pogled – pokazujući nam da ljubav ima mnogo manifestacija i ne staje sa drugom osobom. Jedna manifestacija ljubavi je meditacija, iskustvo koje mijenja život i dozvoljava cvjetanje prave ljubavi unutar pojedinca i prema drugima.

152 stranice, format: 15×23

Cijena: 108,00 kn 97,20 kn - Kupi ovdje

POVEZANI TEKSTOVI

2 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here