Položaji ravnoteže i stabilnosti na jednoj nozi u početku mogu biti teški jer zahtijevaju dobru koncentraciju i koordinaciju pokreta. Redovita praksa pomaže razvijati fokus i sposobnost da se ostane miran i centriran. Kad se stekne postojanost u položajima, dobit ćete ravnotežu na svim područjima života, ne samo na vašoj prostirci.

Pronaći pravu ravnotežu između svoje desne i lijeve strane tijela, između prednje i stražnje te donje i gornje za mnoge može biti izazovno iskustvo, posebno za početnike. Tako da se nemojte obeshrabriti ako vam to ispočetka ne bude uspješno. Kod nekih ljudi to može biti otežano zbog anatomskih razloga kao npr. spušteno stopalo ili je osoba jako visoka a ima usko stopalo i sl. No, dajte si vremena, redovno vježbajte i učite od ovih položaja.

yoga

Tri najvažnije stvari koje treba zapamtiti je disati lagano, usredotočiti svoj pogled i otpustiti misli. Osim osjećaja za koordinaciju pokreta, tu je još nekoliko bitnih faktora.

 • Osjetiti duboko uzemljenje i tlo pod nogama, na cijelom stopalu.
 • Mali trik uzemljenja stopala jest da dobro osjetite korijen palca i malog prsta u podu (papučica) kao i petu. Svaki put kad postanete nestabilni na stopalu sjetite se toga i uzemljite korijen palca. To je temelj za cijeli stav u položaju. Možete to zamisliti i kao trokut na stopalu. Za one koji imaju spuštena stopala treba se napraviti umjetno i lagano dizanje srednjeg dijela stopala.
 • Sredina tijela je jako važna jer ona radi stabilizaciju. Lagano aktivirajte mišiće zdjelice i stražnjicu kako bi se učvrstili i napravili potporu za daljnje gibanje. Cijelo vrijeme budite svjesni čvrstine tog dijela tijela, ai bez naprezanja.
 • Uzmite si vremena da dolazite u položaj polako i svjesno.
 • Svijest usmjerite na središnju liniju vašeg tijela – torzo, vrat i glavu.
 • Ako vam je teško naći balans koristite ispočetka zid ili stolicu.
 • Ne zaboravite: dišite nježno, centriranog pogleda i opuštenog uma.

Prednosti položaja ravnoteže

Položaji ravnoteže omogućavaju veliku kontrolu nad tijelom i umom. U njih ulazimo polako, a dok smo u njima sva koncentracija stavlja se na dah i na određenu točku fokusa (drishti). Vježbajući vanjsku ravnotežu njegujemo i onu unutarnju – mentalnu i emocionalnu stabilnost. Pronalaženje svog centra pomaže nam u stresnim situacijama i smanjuje stres. Tako učimo pristupiti životu s mirnom svijesti koje je srce yoge. 

sandra-petra-pintaric---yoga-12

Položaj stabla – Vrksasana

Jedan od najpoznatijih položaja ravnoteže na jednoj nozi je položaj stabla (Vrksasana). Razvija balans, odlučnost, staloženost i koncentraciju.

Zamislite da ste poput drveta mirni i uzemljeni. U ovom položaju možemo osjetiti stabilnost drveta koje je kroz korijenje čvrsto povezano sa zemljom, a sa granama sa nebom. Možete zamisliti svoje stopalo iz kojeg idu korijeni prema dolje u Zemlju, poput drveta u prirodi, a ruke su visoko gore i osvjetljava ih sjaj Sunca donoseći novu energiju u tijelo. 

Prvo se stoji na lijevoj nozi, zatim na desnoj. Prednji dio tijela je angažiran održavanjem ravnoteže. Smjer pažnje (drishti) je ravno naprijed ili prema gore kroz točku između obrva.

Kako se pravilno namjestiti:  

 • Učvstite i produžite svoje tijelo.
 • Osjetite povezanost sa stopalima i polako prenesite težinu tijela na lijevu nogu.
 • Kada ste spremni, podignite desnu nogu prema grudnom košu a da je ostatak tijela što izduženiji. Lijeva noga je dugačka i čvrsta.
 • Zatim, savinite desno koljeno i čvrsto pritisnite desno stopalo na unutarnju stranu lijevog bedra. Početnici mogu staviti stopalo ispod koljena (koljeno je jako osjetljivo pa se nemojte oslanjati na njega).
 • Otvorite desno koljeno što vise u stranu, prema van i otvorite kuk. Pazite da ne napravite preveliki pritisak na lijevi kuk. U tome će vam pomoći čvrsta zdjelica i podvučena trtica.
 • Pritisnite dlanove zajedno u Anjali mudru i usmjerite svoju energiju u njih.
 • Pogled lagano usmjerite na fiksnu točku daleko ispred sebe.
 • Druga varijacija: produžite ruke u vis, produžite tijelo i otvorite grudni koš. Ruke su skroz izdužene, ravnih laktova i rotirane prema unutra. Opustite ramena i produžite vrat.
 • Osjetite se dugački i stabilni.
 • Disanje je sa pažnjom kroz grudni koš.
 • Ostanite 5 dahova.
 • Ako želite produbiti položaj ostanite oko 10 dahova ili zatvorite oči.
 • Otpustite grčeve lica i uživajte!

Ovo je jedna od varijacija položaja stabla, a postoji ih još nekoliko. Osim gore navedenih dobrobiti položaj stabla jača zglobove i kralježnicu. Tonira i proteže mišiće noge na kojoj se stoji, isteže prepone i unutrašnju stranu bedra, prsni koš i ramena. Pomaže kod išijasa, krivog držanja i spuštenih stopala. Disanje se odvija punim plućima zbog otvorenog grudnog koša i izdužene kralježnice.

Svi položaji ravnoteže nas potpuno dovode u sadašnji trenutak, a to čini naša usmjerenost pažnje na disanje i gledanje u jednu točku. Tada na tren prestaju sve misli. Čim se počne misliti, počne se i padati, tako da je to odličan odmor za živce i brbljave misli. Ostati miran i fokusiran razvija predanost i strpljenje.

Prethodna objavaSloboda govora i šutnje
Slijedeća objavaNajbolji snack od prokulice koji možete napraviti
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science