Vrijeme je vrlo duboka i nevjerojatna tema. Možemo imati površnu koncepciju vremena – pogledamo na sat i očitamo vrijeme, ali jesmo li zapravo svjesni moći vremena? Unutar materijalne kreacije ono je sveprožimajuće. Ono  u pozadini svega djeluje nevidljivo i izvan naše moći percepcije Ono ima nevjerojatan utjecaj na sve i svakoga.

Ako proučavamo povijest, što je u jednom smislu proučavanje mrtvih ljudi, uvidjet ćemo da su neki ljudi bili veliki, a drugi beznačajni; neki su bili dobri, a neki loši; neki su činili prekrasne stvari, a neki zastrašujuće stvari, ali svakoga od njih je odnio val vremena.

Ljudsko društvo se možda ubrzano razvija, međutim sveta osoba na to gleda kao na djecu koja grade svoja mala kraljevstva od pijeska na obali, koja će neminovno biti isprana valom vremena.

Vrijeme je toliko moćno da svakoga dovodi u istu poziciju. Postoje mnoge podjele i različitosti u društvu koje su temeljene na rođenju, rasi, religiji, kasti ili ekonomskom stanju. Međutim, kad nastupi smrt, bilo da je netko spaljen u vatri ili je u njegovo ime izgrađen veliki memorijalni spomenik, svi postaju jednaki. U ratovima se često događalo da bi se tijela svih zaraćenih strana pokapala zajedno. Toliko mržnje i neprijateljstva da bi na kraju bili pokopani u istoj rupi ispod zemlje.

Temeljni princip učenja Bhagavad-gite je  – duša je iznad vremena. Tijelo se uvijek mijenja od djetinjstva do starosti, ali duša ostaje ista – za dušu ne postoji ni rođenje ni smrt.