„50% sve prasadi uzgojene u Švicarskoj su zaklane bez da su ikad vidjele nebo, a preko 80% kokoši nikada ne stane na livadu u svom životu i s 30 dana starosti već dobiju težinu potrebnu za klanje. Naša upotreba životinja kao tehnologije za proizvodnju hrane nas je dovela do ruba katastrofe!”, ukazala je Meret Schneider, direktorica Sentience Politics.

atma.hr – 78
Stočna proizvodnja u Švicarskoj bi u budućnosti mogla izgledati vrlo drukčije. Švicarci će glasovati o zabrani industrijskih stočnih farmi.

Švicarska javnost će glasovati o predloženom ustavnom amandmanu koji jamči bolju skrb za životinje koje se uzgajaju na farmama. Nacrt amandmana će izraditi vlada sukladno Federalnom uredu za sigurnost hrane i veterinu.

„Vlada u principu podržava ciljeve inicijative (…) i želi postaviti kriterije za prihvatljivi smještaj životinja koji je za njihovu dobrobit, redovit izvođenje životinja na vanjske površine i primjerene uvjete za klaonice“; kaže izvor iz ureda.

Do ove novosti došlo je slijedom prijedloga udruga za zaštitu prava životinja, koje su tražile zabranu industrijskog uzgoja. Prijedlog također uključuje ograničavanje uvoza proizvoda životinjskog porijekla.“

Inicijativa „Ne industrijskom uzgoju u Švicarskoj“ pokrenuta je u lipnju 2018. s ciljem zaustavljanja intenzivnog industrijskog uzgoja tako što bi se donio amandman na članak 80a Federalnog ustava.

Borci za prava životinja prikupili su više od 100.000 potpisa za potporu inicijativi, ali država kaže da je zabrana previše radikalna.

„Federalno vijeće preporuča da se popularna inicijativa „Ne industrijskom uzgoju u Švicarskoj“ odbaci, stoji u vladinoj izjavi. „Uključivanje standarda organske proizvodnje u ustav i zadiranje u uvoz je pretjerano“.

atma.hr – 39

Ipak, datum glasovanje će svejedno biti određen nakon rasprave u parlamentu. Vlada će postaviti kriterije za mjesto, aktivnosti i broj životinja koje će se uzgajati za prehranu.

Silvano Lieger, jedan od direktora Sentience Politics (Svjesna politika) kaže: „Činjenica da smo uspjeli tako brzo organizirati ovu inicijativu pokazuje koliko ljudi u Švicarskoj brine o životinjama. Većina njih nije svjesna značajnog broja životinja koje se još uvijek uzgajaju u nepodnošljivim uvjetima“.

„Industrijski uzgoj životinja je neprihvatljiv – i trebali bismo upotrijebiti snagu direktne demokracije kako bismo ju učinili ilegalnom“, dodaje Lieger.

Oni koji podržavaju zabranu tvrde da je industrijski uzgoj povezan s lošom brigom za životinje.

„Pedeset posto sve prasadi uzgojene u Švicarskoj su zaklane bez da su ikad vidjele nebo“, rekla je prošlog rujna Meret Schneider, jedna od direktorica think tank-a (skupine za strateško promišljanje) Sentience Politics.

„Preko 80 posto kokoši koje se drže u Švicarskoj nikada ne stane na livadu u svom životu i sa 30 dana starosti već dobiju težinu potrebnu za klanje“.

Dodatna istraživanja otkrivaju utjecaj uzgoja stoke i životinja na planet. Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP – United Nations Environment Programme) u rujnu 2018. naveo je meso kao „najhitniji svjetski problem“.

atma.hr – 78
„Naša upotreba životinja kao tehnologije za proizvodnju hrane nas je dovela do ruba katastrofe“ navodi se u izjavi UNEP-a.

„Staklenički plinovi nastali uzgojem stoke veći su od stakleničkih plinova proizvedenih od strane svih automobila, kamiona, autobusa, brodova, aviona i svemirskih brodova zajedno“.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje