atma.hr – 52
Jednom bio jedan guru koji je želio obučiti dvojicu svojih učenika dajući im praktičan zadatak: “Uzmite po 100 rupija”, rekao je, “i upotrijebite ih da potpuno ispunite svoje sobe. Za pet dana ću se vratiti da pregledam što ste napravili.” Iako se isprva činilo nemogućim napuniti sobu s tako malo novca, učenici su krenuli u potragu.

Nakon pet dana guru se vratio i obišao sobu prvog učenika. Bila je do pola ispunjena starudijama. Učenik je smatrao da su starudije nešto najjeftinije što može kupiti kako bi ispunio sobu te ih je nabavio koliko god je mogao. Guru je bio doista zapanjen.

atma.hr – 39

Kada je guru došao pregledati drugu sobu, vidio je da je bila ispunjena do vrha, a njegov učenik mu je vratio 80 rupija i rekao: “Guru Maharaja, trebao sam samo 20 rupija da ispunim sobu do vrha.” On je zapalio ghee lampu u sredini sobe. Svjetlo se širilo posvuda, od vrha do dna, lijevo i desno, naprijed i pozadi.

Oduševljeni guru je rekao: “Ti si uistinu razumio. Život je vrlo sličan praznoj sobi. Trebao bi biti ispunjen svjetlom mudrosti i znanja, a ne prljavim odbačenim stvarima ovoga svijeta.”

Sacinandana Swami

atma.hr – 75