Foto: pixabay.com

Naša će osjetila i percepcija uvijek ostati nepotpuni. Posljedice svojih djela nitko ne može izbjeći, odnosno djela ne mogu biti poništena, sve dok ne donesu svoje plodove. Što pritom možete učiniti? Ostati nevezani!

atma.hr – 52
Karma Yoga je znanje o tajni djelovanja. Vidimo da cijeli Univerzum djeluje, ali zašto? Pravilo Karma Yoge glasi: radite neprestano, ali ne budite vezani rezultatima.

Ne poistovjećujte se ni s čime i neka vaš um bude slobodan: „Moramo obavijestiti naše umove da nitko u ovom Univerzumu ne ovisi o nama, niti jedan prosjak ne ovisi o našoj milostinji, niti jedna duša o našoj dobroti i ni jedno živo biće o našoj pomoći“, poučava Svami Vivekananda, „čak i dobra djela vezuju čovjeka“.

Glavno učenje Karma Yoge

Cijeli Univerzum djeluje za spasenje, za slobodu od vezanosti. Glavno učenje Karma Yoge odnosi se na djelovanje bez ikakve primisli o nagradi jer će nam jedino takva svijest donijeti nevezanost. Vezanost vodi u patnju, bez obzira radimo li dobra ili loša djela. Svako loše djelo nosi i nešto dobra, svako dobro djelo nosi i nešto lošeg.

Međutim, ovo se dokida kada naučimo nevezanost. Ovo se odnosi čak i na očekivanje riječi „hvala“ kada nekome učinimo uslugu. „Hvala“ je također plod rada, kao i priznanja, nagrade, traženje nečega zauzvrat. Ovako je i u ljubavi, koja to zapravo nije.

Naime, ako netko nekoga voli, primjerice, muškarac ženu, on je cijelu želi samo za sebe i ljubomoran je na svaki njezin pokret. On robuje njoj i želi da ona robuje njemu. To nije ljubav jer donosi bol, vezanost i očekivanja.

atma.hr – 52
Očitovanje božanske ljubavi

Ako muškarac uvidi da njegova žena pridaje naklonost nekom drugom muškarcu, on to ne prihvaća jer ne zna da se ona prema drugome ne odnosi sa strašću i žudnjom, već s majčinskom ljubavlju, iznad koje je samo Božja ljubav. Stoga, duhovno napredan čovjek, bez obzira bio muškarac ili žena, cijelu svoju dušu može usmjeriti ka svima, a istodobno ostati nevezan.

Volimo bez straha od uspjeha i neuspjeha: „Položaj majke najviši je položaj na svijetu jer je to položaj u kojemu se uči i izražava najveća nesebičnost.“ Muškarci na žene trebaju gledati kao na očitovanje božanskog majčinstva, a žene trebaju gledati na muškarce kao na božansko očinstvo.

Duhovno znanje preko Karma Yoge poništava naš jad, koji proizlazi iz željenja i potrebe vezanosti za druge i plodove svojega rada. Činiti dobra, moralna djela, jest zakon Karma Yoge, ali viši stadij od tog stremljenja jest oslobođenje od vezanosti kako za dobro, tako i za zlo jer svako je djelovanje i jedno i drugo. Kako se toga osloboditi?

„Djelujte, ali ne dopustite da djela ili misli ostave duboke utiske u vama.“ Zašto? Zato jer ste prolaznik, stranac na Zemlji, niste ovo tijelo ni um, i ovdje ste da prođete jedan od mnogobrojnih stadija stjecanja spoznaje. Priroda ovoga svijeta postoji kako bi se naša duša obrazovala, drugog razloga postojanja svijeta nema! Činiti drugima dobro nije cilj ovoga svijeta.

Naša će osjetila i percepcija uvijek ostati nepotpuni. Posljedice svojih djela nitko ne može izbjeći, odnosno djela ne mogu biti poništena, sve dok ne donesu svoje plodove. Što pritom možete učiniti? Ostati nevezani!

atma.hr – 52
Kako prepoznati što je dobro, a što loše djelo?

Dužnost je naša obaveza, a ona koja nas usmjerava Bogu i uzvisuje nas, dobro je djelo. Djelo koje nas odvraća od Boga i srozava nas, to je loše djelo, a ne naša dužnost. Takvo će nas djelo duhovno osiromašiti. Zbog ljubavi je snošljivo obavljati dužnosti.

Nije potrebna misao da nešto važno morate učiniti za svijet jer svijet ništa od vas ne treba – samo časno obavljajte svoje dužnosti, a predanost obavezama pomaže u razvoju duhovnosti, bez obzira na koliko niskom ili visokom položaju u društvu bili.

„Ovaj svijet ne postoji zato da mu vi ili ja pomognemo. Ovaj svijet nije niti dobar niti loš, svaki ga čovjek oblikuje za sebe. Ne postoji djelo koje istodobno ne donosi i dobre i loše posljedice.“

Sanja Vuković Grbac

Inspiracija: Karma Yoga (1998), Svami Vivekananda