Foto: pixabay.com

Postoje trenutci u životu kad u nama toliko naraste potreba za unutrašnjom inventurom da ju je gotovo nemoguće izbjeći. Ako tako osjećate, krenite. Ona uvijek najavljuje promjene.

atma.hr – 52
Kako bi stupili u nešto novo što možda priželjkujete, prvo morate osloboditi prostor da sve te nove stvari, ljudi, događaji uđu u vaš život.

Ako ste pretrpani onim starim, sve će to blokirati dolazak novih energija i činiti da se vrtite u krug bez mogućnosti da izađete iz labirinta. Kao ustajala voda.

Nova, svježa energija potreba je svakog živog bića. Sputavate li sebe, osjećat ćete se loše.
Stoga je u startu važno prvo preispitati sebe, otkriti svoje stvarne potrebe, želje i u skladu s tim u miru otpustiti sve ono što nam nije potrebno.

Najviše zato da oslobodimo mjesto za sve ono novo i lijepo što nam možda dolazi u susret. U protivnom, sami ćemo priječiti dolazak istog.

Kako napraviti inventuru duše?

Ova zdrava navika radi se povremeno kad osjećamo potrebu i to čovjek radi uvijek sam sa sobom. Nekom treba više, a nekom manje vremena.

Obično se radi o dva, tri dana samoće kad u miru i tišini možemo sebi posvetiti vrijeme potrebno za samoregeneraciju.

Jedino pravilo pri tome je opustiti se i biti bez plana sam sa sobom. Vjerojatno dovoljno poznajete sebe pa znate što vas opušta. Primijenite to za početak.

Kad ste zaista opušteni, većina odgovora i rješenja polako će se početi kristalizirati i dolaziti sama od sebe. Možda ne odmah jasno, no ovisno o vašoj sve većoj otvorenosti, znaci će biti sve jasniji. Vaše je samo da ostanete opušteni i da te znakove pažljivo osluškujete.

atma.hr – 52
No to nije tako jednostavno postići jer trebate zaista pustiti svoj duh neka doslovno luta i prepustiti se s vjerom u svoj unutrašnji svijet. Oni ljudi koji većinu svog dana žive pod stresom rijetko se ili nikako ne sreću sami sa sobom i ovakvo stanje postižu teže ili im je to nepoznanica, a ima i onih kojima je to pravi šok.

Može vam se pri tom pojaviti niz raznih slika, glasova, asocijacija, a vi ih samo pustite neka teku i promatrajte. Budite promatrač svoje duše.

U osnovi se radi o tome da vrlo jasno slušate, a onda i zaista čujete svoj unutrašnji glas koji je uvijek nepogrešivi vodič. Jer tko će vam bolje od vas samih znati reći što vam je činiti.

U danima unutrašnje inventure oslobodite se utjecaja drugih, pustite medije, posvetite se zaista samome sebi. Nekima će to lakše krenuti u prirodi, a neki će to alfa opušteno stanje najbolje doseći u miru vlastitog doma.

Ako isprva osjetite samo prazninu i budete bez nekih određenih odgovora, to je također odličan start. Stabilni i mirni u tome možete sebi, odnosno svojoj duši postaviti neka jednostavna pitanja, te je tako pokrenuti da vam da odgovore. Primjeri su bezbrojni:

Kako se osjećam od neke osobe, stvari, događaja?

Što moja duša želi?

Što je to što bi me ispunilo?

Ili možete postaviti još konkretnija pitanja, ali nemojte forsirati ili iscrtavati mogućnosti do detalja jer time zatvarate neke mogućnosti koje sada možda ne vidite. Ostavite neka vam odgovori dođu sami od sebe.

Ostanete li dovoljno dugo opušteni (pa i nakon primjene nekih tehnika opuštanja poput autogenog treninga, meditacije ili jednostavnog mirovanja, kako vam već dođe), vidjet ćete da se stvari počinju slagati same od sebe. Ide li vam to spontano, sve ćete više i jasnije uviđati tko ste, gdje ste, što trebate otpustiti, te kamo trebate stremiti.

Što vam to dolazi više spontano, samo po sebi, budite sigurniji da je to ispravnije, da ste na pravom putu.

atma.hr – 52
Dalje sve ide lakše. Naravno, nakon svega smognite snage da zaista u svojoj svakodnevnici otpustite ono za što ste postali svjesni da vam ne čini dobro, jer ćete tako otvoriti puteve za nešto što će vam donijeti dobro. U otpuštanju treba ostati čvrst, a u otvaranju strpljiv.

Uspijete li provesti u djelo kvalitetnu inventuru duše, vrlo brzo nakon toga primijetit ćete da se vaš život počinje mijenjati prema vašim stvarnim potrebama, a da vi postajete mirniji, sretniji i da više blistate.

Sve do iduće potrebe za novom inventurom. Slijedeći takav svoj unutrašnji glas stvarate cikluse razvoja koji vas uvijek vode stepenicu po stepenicu više u vašem pravom razvoju.